Як святкують Різдво в Західній Україні

Головне і найбажаніше зимове свято в Західній Україні – це Різдво Христове, на відміну від Сходу нашої країни, де більше чекають Нового року. Навіть новорічні ялинки в Центральній і Східній Україні продають до 31 грудня, а в Західній – аж до Різдва. Тому й не дивно, що це свято обросло віковими традиціями, яких дотримуються і сучасні покоління галичан та буковинців.

Свята вечеря
За юліанським календарем Різдво святкують в ніч з 6 на 7 січня, саме в цей час закінчується 40-денний піст. Вечір перед Різдвом називається Святвечір, Свята вечеря, Багата кутя. За традицією всі члени родини збираються за святковим столом, на якому обов\’язково має бути 12 страв. Ця цифра символічна, вона має багато значень, наприклад, 12 апостолів і 12 місяців річного циклу. Головна страва на столі – кутя, яку готують з товченої пшениці, заправляють медом, а потім додають мак, горіхи, родзинки. Кожна українська господиня має свій \”секретний\” рецепт приготування куті. Також готують голубці з тертої картоплі, борщ з маленькими вареничками – вушками, горох, оселедець, грибну підливу тощо, а з напоїв – обов\’язково узвар (компот із сухофруктів). Всі страви мають бути пісними.

Святковий стіл накривають білою скатертиною, а під неї кладуть трохи сіна, бо в сіні народився Ісус, а також зубчик часнику, щоб відганяв злих духів. Під час вечері, котра починається з першою зіркою, кожну страву треба спробувати, але не доїдати до кінця, щоб достаток був протягом всього року.

Як святкують Різдво в Західній Україні

Вшанування предків

Існує давня традиція ставити біля прикрашеної ялинки або біля ікон сніп з пшениці – дідух. Він обов\’язково має бути з «головою» і 12 гілками в різні боки. Люди вірять, що дідух – це місце перебування духів-предків, а в дім він приносить щастя, здоров\’я і успіх. При чому, чим старший дідух, тим більшу дію він має, тому в деяких родинах йому понад 20 років. Духів предків вшановують також за допомогою книшів – маленьких хлібців, які залишають для них на хлібі.

Все більше популярності в Україні набуває західна традиція прикрашати вхідні двері різдвяними вінками, хоча ще декілька років тому про неї мало хто знав. Створений лютеранським священиком, різдвяний вінок має символічне значення в християнському світі, проте для українців це швидше новий і оригінальний елемент святкового декору, який поступається місцем національній традиції ставити в хаті дідух.

Як святкують Різдво в Західній Україні

Різдвяні ворожіння і колядки

Ще одна колоритна різдвяна традиція – ворожіння. Під час цього таємничого і захоплюючого дійства незаміжні дівчата визначають свою долю. Ворожать зазвичай у веселій дівочій компанії, проте вголос казати те, про що хочеш знати, не можна. Серед найпопулярніших в Західній Україні – ворожіння на зернах, на яблуках, гребінці, склянці води, дзеркалах. Якщо під час різдвяного ворожіння дівчина не отримала відповіді на загадане питання, значить, ще не час думати про це.

7 січня, на Різдво, в усіх регіонах України колядують і ходять з різдвяними вертепами. Діти збираються ватагами і співають під вікнами сусідів. Молоді парубки ходять колядувати окремо від дівчат. Група складається з «берези», «звіздаря», який носить різдвяну зірку, «міхоноші» та «ряджених». Колядування завжди супроводжується маленькими сценками, співами, веселими ситуаціями і сміхом, тому це дійство люблять і старі, і малі.

Як святкують Різдво в Західній Україні

Однією з сучасних різдвяних традицій стало привітання один одного новорічним букетом. Надіслати яскраву різдвяну композицію до свята – це побажати процвітання і достатку у наступаючому році. Зазвичай до квітів додають солодощі та іграшки для дітлахів родини. Подарувати чудовий різдвяний букет тепер стало набагато простіше – адже можна замовити його доставку на сайті sendflowers.ua прямо додому до рідної чи близької людини, незалежно від того, скільки кілометрів Вас розділяють. Ось такі чудові традиції нашого народу на 6 і 7 січня, які, маємо надію, тепер знатимуть всі, кому ще не доводилось святкувати Різдво в Західній Україні. А тим часом ми вітаємо Вас і Ваші родини з прийдешніми святами, бажаємо миру, достатку та злагоди у Новому році.

peredplata