Рибак і Бурбак сказали не так

Іван Рибак
Рибак і Бурбак сказали не такПершим перед журналістами виступив Іван Рибак, який виграв вибори у 201 в. о. (Путильський, Вижницький, Кіцманський і Сторожинецький райони). Він розповів про те, чим займався, що творив і що думає далі робити. Працює народний депутат в екологічному комітеті. Там є головою якогось підкомітету. Обурюється, що досі нема влади на Буковині. Бо першого заступника голови ОДА, який прийшов погодження в АП, не пропускає уряд. Прізвища не назвав. Хоча нам достеменно відомо, що на першого заступника пропонується колишній помічник і соратник Івана Рибака.

За цей час Рибак знайшов спільну мову з ГО «Майдан». Одного із активістів, Василя Бойчука, наблизив до себе і зробив його своїм помічником-консультантом на штатній і платній основі. Іншим майданівцям нардеп запропонував менше піаритися, а більше працювати, і тоді їхня жертовна праця буде відповідно оцінена. Наочним прикладом самопіару на прес-конференції став майданівець Терновецький. Замість того, аби зібрати патріотів (таких, як він) і вигнати з міста «Сбербанк Росії», російських власників Чернівецького обленерго, цей активіст задавав якісь безглузді запитання. Журналісти запропонували йому діяти. Але Тарновецький, почувши такі пропозиції, швиденько покинув зал.

А Рибак розповів також про те, чому депутати від Петра Порошенка з Буковини зняли з посади керівника міжфракційного об’єднання «Буковина» Миколу Федорука. На його місце обрали Оксану Продан.

— Ніхто нікого і нізвідки не знімав. Це міжфракційне об’єднання «Буковина» ВРУ 8 скликання. Хтось зумисне підміняє поняття. Я сам підійшов до Федорука і говорив йому, що утворюється «Буковина». Він промовчав. А входять до нас Матіос, Тиміш, Рудик, Продан, Романюк і т. д. Щодо Папієва було чітке застереження не брати у нього заяву про входження до «Буковини».

– А як Ви і ваш «Блок Петра Порошенка» миритеся з тим, що Чернівецькою обласною радою керують регіонали і тушки Гайничеру і Маніліч. Більшість там також регіональна-тушкована. Чи не варто б нам швидше вибори провести?

— З проблемою перевиборів я зіштовхнувся. Приклад села Лашківка Кіцманського району. Там конфлікт між депутатами і головою, між громадянами, між підприємцями. А вибори не можемо провести без рішення районної та обласної рад. І село безголове. Після змін до Конституції вибори відбудуться. Можливо, наступної осені.

Окремо зупинився народний депутат на проблемах соціального захисту учасників АТО. Також варто збільшити чисельність армії до 250 000. Нині держава мало робить для свого захисту і розвитку армії. Якби не волонтери, ми б втратили Україну. Тільки воїни-добровольці і масовий волонтерський рух врятували державу.

— Під час виборів я обіцяв таку ж суму, як витратив на передвиборчу агітацію, віддати на допомогу нашому війську. І я це зробив, — підсумував Іван Рибак. – Повністю одягнув 500 воїнів з АТО «Правого сектору». Витратив на це 330 000 грн.

Максим Бурбак

Рибак і Бурбак сказали не такНаступного після прес-конференції Івана Рибака дня зустрівся з журналістами інший нардеп — Максим Бурбак. Він також мажоритарник. Виграв вибори у важкому виборчому окрузі № 204 на Бессарабії (Сокирянський, Кельменецький, Хотинський і Заставнівський райони). Тому на запитання журналістів, чи не стане він головою Чернівецької ОДА, категорично заявив:

— Я обирався по мажоритарці, і моє призначення головою ОДА означатиме нові вибори в окрузі №204. Це нові витрати, нові кошти з бюджету. У цей важкий час, який переживає країна, я не можу собі такого дозволити і зрадити виборців.

Тоді конкретно питали Бурбака, чи не очолить ОДА Куліш або люди з його команди. Максим Юрійович вважає, що Куліш уже був головою ОДА за Ющенка: в одну річку двічі не вступають. І не треба натякати на Федорука. Його вже енне число разів люди вибирають. У команді Куліша нема такої людини, яка б могла зайняти крісло голови ОДА.

Насамкінець журналісти таки запитали, чи може Фищук очолити область. На це Бурбак відповів і «так», і «ні». Бо «той, хто буде призначений губернатором, буде працювати у дуже складний період. Я йому можу лише поспівчувати. Це буде камікадзе. А сам Фищук проявив себе достойно, не стушкувався. Це – надійна людина. Його чи іншого треба призначити до того часу, коли буде формуватися бюджет. І попрацює він тільки до місцевих виборів.

До міжфракційної групи «Буковина» у парламенті Бурбак і його колеги з «Народного Фронту» не увійшли, бо якось кулуарно вона створювалася. І нічого їм там робити з таким фарбованим лисом як Богдан Онуфрик, котрий вірою і правдою служив партії регіонів і її голові на Буковині Папієву.

З першим депутатським запитом Максим Бурбак звернувся до генпрокурора, аби таки розслідували кримінал, яким займався губернатор Папієв під час його керування областю.

І насамкінець Бурбак озвучив рішення Шевченківського районного суду щодо корупціонера Валентина Маніліча. Постановою суду від 5 грудня заступник голови Чернівецької обласної ради Валентин Маніліч – корупціонер.

— Я впевнений, що на найближчому засіданні облради це питання буде розглянуте і обговорене на сесії, — сказав Бурбак. – Депутати повинні визначитися, чи може така людина перебувати в президії обласної ради. Наші виборці це зрозуміють, а депутати винесуть єдино правильне рішення.
Чиновники, депутати і керівники, які гнобили людей під час правління Януковича і партії регіонів, мусять відповісти перед народом України за вчинені злодіяння.
Петро КОБЕВКО

peredplata