«Консульство України в м. Сучава (Румунія) буде працювати – члени міжфракційного об’єднання «Буковина»

Консульство України в м. Сучава продовжить свою роботу в наступному році. Про це в розмові з депутатами, членами міжфракційного об’єднання «Буковина» повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

У відповідь на звернення міжфракційного об’єднання «Буковина», МЗС прийняв рішення не ліквідовувати консульську установу в Сучаві. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Генеральне консульство буде реорганізоване в консульство, відтак українські меншини, що компактно проживають на прикордонній території, і надалі зможуть користуватися його послугами.

«Це перший результат нашої спільної роботи і всі члени об’єднання вдячні Міністерству закордонних справ України та міністру Павлу Клімкіну», – зазначила народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «Буковина» Оксана Продан.

Ліквідація консульства призвела б до негативних наслідків, оскільки найближчий консульський відділ знаходиться за 400 км. в Бухаресті. Відповідно він не здатен повноцінно замінити консульство в Сучаві через свою географічну віддаленість. Крім того, робота нашої установи в Сучаві допомогла покращити транскордонну співпрацю між Україною та Румунією. В тому числі, через впровадження проектів транскордонного співробітництва, які фінансувалися ЄС.

Нагадаємо: в грудні цього року розпочало свою роботу міжфракційне об’єднання «Буковина», куди увійшли парламентарі-вихідці з Чернівецької області.

На першому засідання об’єднання було прийнято рішення працювати над програмою «Буковина – це Європа». В рамках цього проекту, депутати поставили собі завдання зберегти українське консульство в Сучаві (Румунія) та посприяти відкриттю консульств європейських країн в Чернівцях (Австрії, Литви та ін.). На думку нардепів, це дозволить жителям Буковини, а також підприємствам, які працюють в регіоні, налагодити більш тісніші зв’язки з європейськими країнами і суттєво скоротити витрати часу на вирішення візових та інших питань.

peredplata