Як працюють народні депутати Чернівецької області

Як працюють народні депутати Чернівецької області Два законопроекти та два за змістом запити – ось доробок місячної роботи в стінах парламенту чотирьох депутатів-мажоритарників від Чернівецької області. Такі офіційні дані, які містяться на сайті Верховної Ради України станом на 9:00 26 грудня. www.rada.gov.ua. Окрім того, дані щодо роботи кожного народного депутата можна знайти на сайті ОПОРИ www.rada.oporaua.org

27 грудня 2014 року минає місяць з початку роботи Верховної Ради України (ВРУ) восьмого скликання. Серед новообраних депутатів присягу прийняло й четверо мажоритарників від Чернівецької області, які під час виборчої кампанії обіцяли працювати, в тому числі на благо краю, а саме: Микола Федорук, Іван Рибак, Григорій Тіміш та Максим Бурбак.

Протягом місяця вказані депутати-мажоритарники Чернівецької області зареєстрували у співавторстві два законопроекти та подали два за змістом депутатських запити. Окрім того, згідно стенограм пленарних засідань парламенту, зафіксовано декілька виступів чернівецьких мажоритарників.

Зауважимо, що на сайті ВРУ містяться дані про зареєстровані законопроекти, запити, голосування та відвідуваність депутатів. Однак, згідно статей 15, 16 закону «Про статус народних депутатів» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2790-12/print1383221953464385), депутати мають право також писати депутатські звернення – викладені в письмовій формі пропозиції, звернені до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об\’єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз\’яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. Народні депутати досить часто пишуть звернення, однак, в зв\’язку з тим, що в офіційних джерелах відображаються тільки зареєстровані депутатські запити, тут враховані тільки запити.

Федорук пропонує зміни щодо обліку та технічної інвентаризації майна

Народний депутат від 201 виборчого округу Микола Федорук, член Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, був зареєстрований на всіх засіданнях ВРУ і проголосував 104 рази “ЗА”, 25 разів депутат “НЕ ГОЛОСУВАВ”. Протягом місяця депутат зареєстрував в співавторстві один законопроект та мав один виступ на сесії.
http://rada.oporaua.org/ua/statistika/deputati/narodnyi-front/4516-fedoruk-mykola-trokhymovych

Микола Федорук є співавтором Проекту Закону про внесення змін до Закону України \”Про місцеве самоврядування в Україні\” щодо обліку та технічної інвентаризації, яким передбачається перевести повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з обліку відповідно до закону об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності з категорії делегованих до категорії власних (самоврядних), доповнивши їх технічною інвентаризацією. Проект був зареєстрований під час роботи попереднього скликання ВРУ, проголосований у першому читанні і прийнятий за основу на пленарному засіданні 5 червня 2014 року. Відповідно до законодавства проект був зареєстрований повторно для розгляду у другому читанні під час нового восьмого скликання ВРУ.

11 грудня Микола Федорук виступив під час обговорення проекту Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області. Депутат озвучив позицію Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо підтримки цієї постанови.

Рибак моніторить навколишнє середовище

Обранець від 202 округу Іван Рибак (член Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища вказаного Комітету) за місяць роботи став співавтором запиту, підготовленого колегою по фракції Григорієм Тімішем, і мав один виступ. Народний депутат відвідав не всі засідання (деталі – табл. “Реєстрація на засіданнях”) і проголосував “ЗА” 68 разів, “НЕ ГОЛОСУВАВ” 50 разів, був “ВІДСУТНІЙ” під час 11 голосувань.
http://rada.oporaua.org/ua/statistika/deputati/blok-petra-poroshenka/4536-rybak-ivan-petrovych

Виступ Івана Рибака в залі полягав в запитанні з місця Арсенію Яценюку під час обговорення програми уряду 11 грудня 2014 року стосовно охорони навколишнього природного середовища в документі.

Запит, співавтором якого є Іван Рибак, адресований керівнику Міністерства закордонних справ України Павлу Клімкіну і стосується недопущення ліквідації консульських установ у Сучаві (Румунія) та Пряшеві (Словаччина).

Тіміш хоче більше повноважень для євроінтеграційного комітету

Депутат, обраний в 203 виборчому окрузі, Григорій Тіміш, окрім вже вказаного вище запиту, є співавтором одного законопроекту щодо розширення сфери відання та компетенції Комітету з питань європейської інтеграції, членом якого він є.

За місяць Григорій Тіміш згідно офіційних даних щодо реєстрації був не на всіх засіданнях парламенту, однак 110 разів натиснув кнопку “ЗА”, вісім разів “УТРИМАВСЯ”, два рази “ПРОТИ” і не голосував дев\’ять разів.
http://rada.oporaua.org/ua/statistika/deputati/blok-petra-poroshenka/4716-timish-hryhorii-ivanovych

Бурбак клопоче за реформу Укрзалізниці

Народний депутат Максим Бурбак, який є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів та інвалідів, протягом місяця роботи в парламенті зареєстрував два однакових за змістом запити та один раз виступив. Депутат пропустив кілька засідань і голосував “ЗА” 84 рази, не голосував 26 разів та був відсутній під час 19 голосувань.
http://rada.oporaua.org/ua/statistika/deputati/narodnyi-front/4583-burbak-maksym-yuriiovych

Також Максим Бурбак адресував до Міністра внутрішніх справ та до Генерального прокурора України запити щодо швидкого та неупередженого розслідування кримінального провадження стосовно зловживання службовим становищем та перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права у 2012 році головою Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлом Папієвим.

Один виступ депутата полягав в запитанні до Валерія Вощевського, на той час претендента на посаду віце-прем\’єр-міністра України, щодо підтримки реформи Укрзалізниці в майбутньому.

Отож, народні депутати протягом місяця роботи напрацювали два законопроекти (один з яких ще з минулого скликання) та два запити (щодо консульств та Михайла Папієва).

Зауважимо, що ОПОРА розробила власний портал “Рада” http://rada.oporaua.org/, на сторінках якого можна знайти інформацію про діяльність кожного народного депутата нового скликання, депутатських фракцій та груп, парламентських комітетів в більш зручному вигляді, ніж на офіційному сайті ВРУ. Наразі розроблений ресурс також дозволяє аналізувати сумісність голосування кожного депутата з іншими фракціями.
Як працюють народні депутати Чернівецької області
Як працюють народні депутати Чернівецької області

peredplata