ПРОЕКТ \”НОВОРОСІЯ\” ЗГОРНУТИЙ. ЩО ДАЛІ?

\”Спікер парламенту Новоросії\” Олег Царьов заявив про згортання проекту \”Новоросії\”. Не вдалося Путіну відколоти від України вісім областей і створити на їх основі псевдодержаву на зразок Абхазії або Південної Осетії. Натомість під контролем проросійських сил залишаються частини Донецької та Луганської областей, так звані ДНР і ЛНР. Але місцеві маріонетки Кремля вже заявляють про своє бажання увійти до складу України \”на правах широкої автономії\”.

Нова тактика розвалу України

Путін не може визнати своєї поразки в Україні. Адже прибічникам відродження імперії потрібні лише перемоги, захоплення все нових земель. А повторення кримської операції вже не буде: Україна відродила Збройні Сили, здатні дати гідний опір. І західний світ недвозначно попередив \”лідера російської нації\”, що його нові агресивні акції матимуть наслідком санкції, здатні повністю паралізувати економіку РФ. Дію попередніх санкцій Росія відчула.

Тому Москва розробляє нову тактику, щоб паралізувати успішний розвиток України. От і пропонують нам взяти до свого складу бандитські анклави ДНР і ЛНР: для відбудови зруйнованих районів Донеччини і Луганщини необхідні величезні кошти, які Київ мусить вкидати у бездонну донецьку діру. Взамін же отримає кілька мільйонів виборців, які послідовно голосуватимуть за вчорашній день, блокуючи будь-яке просування України вперед.

Росія відверто дає зрозуміти своїм ставленикам на Донеччині, що не збирається включати до складу РФ \”народні республіки\”. Тож їм лишається або повертатися до України (але з особливими правами!), або будувати самостійні держави. Ресурсів для такої побудови немає. Більш-менш сучасні підприємства звідти вже вивезені у Росію або зруйновані у ході бойових дій. Залишилися старі шахти і копанки, \”основа економіки\” ЛНР.
Один цікавий факт. У Луганську серйозно обговорювалося питання про розконсервацію старих паровозів: дизельного палива для тепловозів у \”республіці\” не вистачає, проте вугілля є надлишок. І проблем з кочегарами не існує – роботи в ЛНР нема, люди готові працювати будь-де. Ось і полетить цей паровоз вперед, \”в каммунє остановка\”…

А його машиністи вимагають амністії для всіх, хто зі зброєю в руках воював проти України. Київ на це піти не може – злочинці мають бути покарані. Убивці, кати, зрадники у погонах повинні відповісти за свої дії. Можуть потрапити під амністію лише обдурені пропагандою. Українці вміють прощати, але не військових злочинців. Таких має судити Міжнародний трибунал, і справи для нього вже готують українські правоохоронці. Путіну не вдалося обдурити світ казками про те, що російських військ на Донбасі немає. Існують неспростовні докази такого втручання, і відповідати агресорові доведеться за все. А він не заспокоюється.

Плани \”Бессарабської Народної Республіки\”

Програючи на Донбасі, Кремль намагається створити в Україні нове джерело напруги, вже в Одеській області. Спроба проголошення \”Одеської Народної Республіки\” минулого року зазнала невдачі, отож нині роздмухуються сепаратистські настрої на частині території області. У 1954 р. до Одещини приєднали Ізмаїльську область, де проживає чимало молдован, болгар, гагаузів, росіян-старообрядців… Колись ця територія входила до складу Бессарабської губернії.

Вона межує з Придністров\’ям, котре перебуває під цілковитим російським контролем. Колишня Ізмаїльська область поєднана з іншими районами лише двома мостами через Дністер, і в разі їхнього підриву ворогом українським військовикам довелось би долати велику водну перешкоду. А з боку Придністров\’я сепаратисти могли отримати допомогу негайно.

Втім, автори подібних планів не врахували, що українці вже чітко розуміють, з ким мають справу. Київ разом з Кишиневом застосував упереджувальні дії, внаслідок яких залишки російської 14-ї армії виявилися закритими на придністровській території й позбавлені можливості отримувати поповнення з РФ. Отримавши чергового ляпаса, автори фантазії на тему \”народних республік\” спробують переключатися на створення напруги в міжетнічних відносинах – тут вони мають величезний досвід.

Буковинцям у такій ситуації слід бути особливо пильними. Події розгортаються поруч з нами, і матимуть відголос в нашому регіоні. Варто пам\’ятати: коли ворог не зміг нас здолати за допомогою військової сили, він провокуватиме конфлікти, щоб українці різного етнічного походження взаємно послаблювалися замість спільної боротьби за нормальне життя.

Вбивають клин між Європою та Америкою

Кремль занепокоєний підтримкою України з боку ЄС і США, тому намагається підсилити антиамериканські настрої в Європі. Але Путін остаточно втратив довіру на Заході, відтак ці спроби не знаходять підтримки, на яку розраховувала російська верхівка.
Нещодавно устами Наришкіна, одного з провідних російських політиків, було оприлюднено стару російську казку про те, що нинішні криваві події в Україні спровоковані американцями. Мовляв, Вашингтон намагається витіснити Росію з її традиційної сфери впливу в Європі, щоб влізти туди самому. Такі словесні конструкції популярні серед прибічників \”конспірології\”, які всі події міжнародного життя пояснюють змовою темних сил. На людей наївних і некомпетентних такі \”жахливчики\” діють безвідмовно.

Втім, європейських політиків у наївності ніхто не запідозрить. Проте серед них є ті, що отримують зиск з російсько-американського протистояння. Саме на них і розраховує Кремль. Його позиції в економічному житті Європи слабшають, тому Росія шукає можливостей збільшити продаж своїх енергоносіїв за рубіж.

Коли не вдається реалізувати \”новоросійську\” фантазію, то потрібна хоча б ілюзія зовнішньополітичної перемоги. А якщо вдасться створити хоча би видимість конфлікту між США і ЄС, путінська пропаганда матиме поживу для чергової розкрутки шовіністичних настроїв. Українцям не слід заспокоюватися, наші випробування на міцність ще не завершені.

Ігор Буркут, політолог

peredplata