На Буковині на хабарах \”золотіють\” судді й військкомати (ІНФОГРАФІКА)

На Буковині на хабарах "золотіють" судді й військкомати (ІНФОГРАФІКА)Більше одного мільйона гривень – така загальна сума хабарів, на яких у 2015 році офіційно \”погорів\” десяток буковинських посадовців. Натомість реальне покарання за корупцію на Буковині отримали лише одиниці.

Неабиякого резонансу набула історія про хабар заступника голови Апеляційного суду області. Суддя вимагала 15 тисяч доларів від колеги – судді районного суду, якого звинувачували у винесенні неправосудного рішення. Правоохоронці затримали суддю в її службовому кабінеті під час отримання частини хабара – п’яти тисяч доларів.

Читайте також: Міліція діє, як у 30-ті роки, – військкомат про затримання своїх працівників на хабарах

Наразі проводять слідчі дії та експертизи щодо корупційного вчинку судді. Натомість Вища кваліфікаційна комісія суддів України наразі не визначилась: звільняти чи не звільняти з посади цю особу. На попередньому засіданні комісії це питання відклали.

Через війну на Донбасі та мобілізацію почастішали випадки хабарництва у військкоматах.

Так, у селищі Глибока 9 травня правоохоронці затримали двох працівників військкомату при отриманні хабара. Як повідомляє міліція, чиновники вимагали від місцевої мешканки 700 доларів за відстрочку і подальше ухилення від проходження служби її племінниками у зоні АТО.

Натомість в обласному військовому комісаріаті сумніваються, що їхні колеги могли вчинити такий злочин. Мовляв, хабар могли підкинути.

Аналогічний випадок трапився минулої п’ятниці у Кельменецько-Сокирянському об’єднаному військкоматі: провідний спеціаліст відділення призову пообіцяв жінці за 700 доларів звільнити від призову її племінника. Наразі підозрюваного звільнили за порушення присяги держслужбовця.

\”Дуже динамічну\” роботу щодо хабарників у військкоматах пообіцяв головний військовий прокурор України, виходець із Буковини Анатолій МАТІОС, зазначивши, що в Одесі за ухилення від призову чи мобілізації беруть тисячу доларів за кожну хвилю.

\”Я можу зробити тільки одне. Для того, щоб військовий комісар не брав хабара, він повинен боятися\”, – додав Матіос.
Джерело

peredplata