Секретар Чернівецької міськради Ярослав Кушірик розповів про переваги об’єднання громад ВІДЕО

Секретар Чернівецької міськради Ярослав Кушірик розповів про переваги об’єднання громад ВІДЕО

Про реалізацію Закону України \”Про добровільне об\’єднання територіальних громад\” у Чернівцях йшлося на брифінгу секретаря Чернівецької міської ради, голови робочої групи з цих питань Ярослава Кушнірика та експерта Регіонального офісу реформ Тараса Халавки.
За вловами Ярослава Кушнірика, мешканці окремих сіл Заставнівського району (Горішні Шерівці, Шубранець і Задубрівка) звернулися до Чернівецького міського голови та висловили бажання бути в одній територіальній громаді з Чернівцями. У Горішніх Шерівцях це питання розглядалося на сесії сільради. Селяни чітко заявили про небажання залишатися у територіальній громаді з центром у Заставні. Також обговорювали таку перспективу у Шубранці та в Задубрівці. Звернулася й частина мешканців Чорнівки Новоселицького району.
Питання обговорено також напередодні на зустрічі Посла США з питань координації допомоги Україні Кліффорда Бонда, представників USAID з керівниками громад цих населених пунктів, що територіально розташовані в безпосередній близькості до обласного центру. Участь у обговоренні взяв мер Чернівців Олексій Каспрук та голова Садгірської районної ради Юрій Бурега.
Сільських голів цікавили питання переваг, які отримають села після об’єднання з Чернівцями, механізму сплати місцевих податків та зборів, збереженням статусу сільської території та наявних соціальних преференцій. Олексій Каспрук звернув увагу на важливі програми, які реалізовуватимуться в об’єднаній громаді шляхом залучення коштів міжнародних інституцій, що значно підвищить рівень соціальних та адміністративних послуг, які надаватимуться членам об’єднаної громади.

Під час обговорення селяни висловлювали побоювання, що Чернівці заберуть їхні землі. Але цього не буде – землі розпайовані, приватизовані. Натомість багато людей цих населених пунктів і без об’єднання давно працює на теренах обласного центру і, відповідно, саме тут сплачує податки.
Тож зрозуміло: після об’єднання якість послуг для населення не може бути гіршою. Не виключено, що на Чернівці ляже певне фінансове навантаження. Адже, до прикладу, мешканці Чагра та Коровії захочуть продовжити тролейбусну лінію, а у Садгорі для зручності людям буде збудовано потужний центр надання адміністративних послуг.
«Виконуючи Закон про добровільне об’єднання, ми враховуємо досвід сусідньої Польщі. Поляки не безболісно провели реформи, зате громади стали спроможними. А спроможні громади підтримуватиме і держава, і міжнародна спільнота: де йде об’єднання, туди спрямовуватиметься допомога», –сказав секретар міської ради.
Наприклад, наше місто хоче отримати фінансову допомогу на розвиток інфраструктури. Лише об’єднавшись з іншими громадами, воно братиме участь у міжнародних проектах…
За словами Тараса Халавки, сьогодні обласні депутати на сесії розглянуть проект перспективного плану об’єднання наших громад – питання включено до порядку денного. На території Чернівецької області передбачено створення 25 таких громад. До перспективного плану, до речі, не були включені села, які нещодавно виявили бажання приєднатися до Чернівців. Це сталося тому, що коли він формувався, враховувався принцип не зміни меж районів. Однак це не є догмою, і якщо громади, про які йдеться, добровільно вирішать приєднатися до Чернівців, ніхто їм цього не заборонить. До перспективного ж плану можна вносити зміни. Наразі триває процес обговорення, який не буде короткотривалим. Об’єднання ж є вимогою сьогодення і хорошою можливістю за підтримки міжнародних партнерів змінити життя на краще.

peredplata