Депутат Віталій Ткачук пропонує підійти до децентралізації з іншого боку

Депутат Віталій Ткачук пропонує підійти до децентралізації з іншого бокуПробуксовування процесу децентралізації влади в Україні, яке намітилося останнім часом, продовжує хвилювати громадськість. У нагальній необхідності реформи місцевого самоврядування не сумнівається майже ніхто. Тим прикріше, що Чернівецька область опинилася у переліку тих регіонів, де обласні ради фактично відхилили запропоновані проекти об’єднання громад. Хтось у цій ситуації влаштовує істерики, шукає ворогів, призначає винних… І тільки справжні прихильники децентралізації засукавши рукава проводять роботу над помилками.

– Можливо, результат голосування був би зовсім іншим, якби ініціатори об’єднання громад прийшли до людей не з порожніми словами, а з готовими розрахунками і цифрами на руках, – переконаний депутат Чернівецької обласної ради Віталій Ткачук. – На жаль, навіть невтішний для реформаторів результат роботи сесії обласної ради, декого нічому не навчив. Мені відомо, що у деяких селах провели збори громад вже після депутатського засідання. Проте чітко пояснити людям, чого від них хочуть, не спромоглися ні голови РДА, ні голови райрад, які також взяли у них участь. Посадовці досі не мають відповідей на питання, якими будуть нові повноваження громад, на інші важливі питання. Натомість мешканці гірських районів вже зараз обґрунтовано нарікають, що після численних повеней, через відсутність доріг і мостів, їм досі складно дістатися до адміністративного центру. А що буде, якщо внаслідок об’єднання таких центрів стане менше? Чи варто після цього дивуватися, що результат сходок виявився негативним. Люди висловилися проти об’єднання: чиновників відправили ні з чим, пообіцявши знову вислухати, коли вони достеменно знатимуть, що конкретно пропонують іншим.

– Для мене очевидно, що реформа має врахувати не лише суспільно-політичні, економічні особливості кожного регіону. Але й географічні. Хіба можна об’єднувати під одну мірку гірські райони Чернівецькій області і рівнинні місцевості Київщини? Відповідь, по-моєму, очевидна, – продовжує Віталій Ткачук. – Не бачу нічого поганого також у тому, щоб спочатку наділити громади новими повноваженнями, правом розпоряджатися коштами, а вже потім об’єднувати. Звісно ті з них, які на це добровільно погодяться. Згоду має засвідчити протокол чи рішення зборів громади. За такого підходу, переконаний, жоден депутат обласної ради не матиме аргументів, щоб не підтримати документально зафіксовану волю громад. Який народний обранець наважиться виступити проти волі своїх виборців? Користь від такого підходу очевидна: сильні громади могли б спробувати себе у новій якості, з новим набором повноважень і відповідальності. Ті ж громади, які спершу не погодяться ризикнути, матимуть змогу не в теорії, а на практиці оцінити чужий досвід реформування. Нині ж змушений констатувати, що про реформу більше говорять, ніж працюють над нею.

– Особисто мені близька позиція Геннадія Корбана – екс-заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації, одного з лідерів політичної партії «Українське об\’єднання патріотів – УКРОП», – пояснює депутат Чернівецької обласної ради. – Потрібно щоб до влади прийшли молоді і свіжі люди з іншою психологією – це децентралізація. Але не та децентралізація, яку нам зараз намагаються нав\’язати згори. Кому потрібна така децентралізація, якщо Президент отримає право на розпуск місцевої ради? Так, як це пропонує проект змін до Конституції щодо децентралізації, – каже Корбан. – Потрібна не брехлива, а справжня: фінансова, податкова, економічна, кадрова децентралізація. І пропонує дати можливість місцевим елітам в областях самим визначитися з ключовими аспектами децентралізації. Але перш за все, дати регіонам фінансову та кадрову самостійність. Місцева влада повинна сама формувати свою команду, а не чекати призначенців із Києва. І вільно розпоряджатися доходами області. Система державного устрою не спрямована не те, щоб допомагати людині. Про це повідомляє прес-служба депутата Чернівецької обласної ради Віталія Ткачука.

peredplata