Учасникам війни відмінили пільги на проїзд

Народна трибуна

Крик душі
«Нещодавно, повертаючись з Хмельниччини додому, наразився на велику неприємність, через що заледве не захворів – мені не видали пільговий квиток на автобус, – крик душі мешканця Чернівців, 86-літнього пенсіонера, учасника війни Анатолія Івановича Жеребецького. – Річ у тім, що я майже щороку їжджу автобусом сполученням «Чернівці – Волочиськ» з Чернівців до Соломни відвідати могили своїх батьків. І щороку, як учасник війни, досі користувався заслуженою пільгою – їхав один раз туди й назад безкоштовно. Так було і цього разу, але довелося скористатися правами лише в один кінець. Бо, коли наступного дня повертався і пред’явив посвідку учасника війни, аби взяти пільговий квиток, на автовокзалі у Соломні видати його мені відмовилися. Я цього не чекав та дуже розхвилювався – як це так? В один кінець належить пільга, а в інший – ні?

У кишені ж бо не так, як кажуть, густо – розраховував же на пільгу. Сподівався отримати якісь пояснення того, що відбувається, у водія автобуса та розповів йому все. Чоловік розвів руками – а що я, мовляв, зроблю? Платіть або виходьте…Знемагаючи від образи, витрусив з гаманця все, що було та сів у автобус. По дорозі під час короткотривалої зупинки автобуса вийшов у Чемерівцях та поки він стояв, пішов до каси запитати, чи там дають пільгові квитки. Відповідь була негативною. Те ж саме чекало на мене і у Кам’янці–Подільському – на автовокзалі відповіли, що учасникам війни пільга на проїзд не належить. Хочеться дізнатися, чим керувалися хмельницькі перевізники, бо вони мені цього не пояснили. Адже скільки ще таких літніх людей, як я, зіштовхнуться з подібною ситуацією.

Писк влади
У департаменті соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації пояснюють, що Законом України ВРУ № 76-VIII від 28.12.2014 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» внесено відповідні зміни до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та відмінено п. 7 ч.1 ст 14 цього Закону, що передбачав безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Це означає, що відтепер учасники війни не зможуть користуватися вказаними пільгами за посвідченням. Однак вони, як пенсіонери за віком, надалі користуватимуться пільгами на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, відповідно до укладених з перевізниками угод, за посвідченням пенсіонера за віком.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

Довідково
З 1 червня 2015 року пільговий проїзд у громадському транспорті буде надаватися тільки наступним категоріям осіб: інвалідам 1 та 2 групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей та особам, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів 1 групи та учасникам бойових дій.
Відповідний закон підписав президент України Петро Порошенко 31 грудня, йдеться в статусі законопроекту №1577 \”Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України\” на сайті Верховної Ради.
До червня 2015 року правила пільгового проїзду залишаться без змін.

peredplata