Чернівчани-мешканці проспекту Незалежності проти зведення 9-поверхівки

Народна трибуна

Крик душі
«Останніми місяцями дедалі частіше чуємо, що у безпосередній близькості до наших будинків ні з того, ні з сього зводитимуть величезну дев’ятиповерхівку. Але такого ніяк не можна допустити, бо, по-перше, вона тут не впишеться з архітектурної точки зору, а, по-друге, будівля закриє все будинку №123. А ще призведе до неминучої руйнації п’ятиповерхових житлових споруд, збудованих у 60-і роки минулого століття, – крик душі Любові Васильєвої, Івана Стародубова, Олени Зав’ялової, Петра Ващенка, Алевтини Окунєвої та ін. (всього 37 підписів), з будинків 123, 125, 127, що по проспекту Незалежності у Чернівцях.

Влада про це мовчить, наразі ніде немає жодних офіційних повідомлень. Але цим вона робить тільки гірше. Ми вже неодноразово запитували і в районній, і у міській раді, кому належить ніби спеціально дощенту зруйноване приміщення колишньої пральні за адресою Проспект Незалежності, 125-А, яка свого часу вірою і правдою служила всьому місту, але відповіді належної не отримали. Навіть начальник територіального КЖРЕПу №4 у телефонній розмові якось прикидався «незнайком» та відповідав, що №125-А – це котельня. Хоча насправді будівля котельні «Південна» значиться під №127-А. До речі, якби на місці колишньої пральні і взялися будувати будинок, – то як би це мало вписуватися у законодавчі будівельні норми, коли котельня, що постачає тепло величезному мікрорайону, розміщена за парканом?

А ще – як можна думати про забудову , коли туди немає навіть належного заїзду – єдиний шлях – між будинками №№125 і 127. Саме ці будинки збудовані свого часу абияк, особливо 127-й, котрий належав військовим, а згодом був переданий у комунальну власність. У цьому будинку немає навіть підвалу, а труби комунікацій лежать прямо на землі. До всього, час від часу комунальники скидають у технічний підвал воду, і від цього будинок осідає. Через близькість до дороги та постійний рух легкового транспорту, яким люди їдуть до лазні, тут така вібрація, що іноді страшно перебувати у приміщенні. А що буде, коли сюди піде важка будівельна техніка? Хто гарантуватиме безпеку тутешніх мешканців, що живуть у 6-під’їзному будинку? Невже чернівецькі керманичі забули, за що стояв Майдан, за що гинули та досі на війні гинуть люди, та що з громадськістю треба рахуватися або, принаймні, радитися не лише на папері… Допоможіть позбутися тривоги за подальшу долю наших будинків та, зрештою, за власне життя!

Писк влади
Як пояснює головний спеціаліст архітектурно-планувального відділу департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради Дмитро Домитрюк, колишня пральня вже продана і є власністю підприємців. Вони отримали дозвіл на зміну цільового призначання об’єкта, і, за генеральним планом розвитку міста, там справді передбачена житлова забудова. А оскільки п’ятиповерховий будинок будувати недоцільно, йдеться саме про дев’ятиповерхівку. Стосовно охоронної зони місцевої котельні, що розміщена поруч, то вона не буде порушена. А відповідні рішення стосовно зміни цільового призначення об’єкта виносилося не архітекторами, а сесією міської ради. Однак мова про будівництво на проспекті Незалежності, 125-А, ведеться вже впродовж двох років…


Наталія Брянська
Від редакції. Сподіваємося, нинішня міська влада зуміє ретельно перевірити пропозиції стосовно будівництва житла замість колишньої пральні, що на проспекті Незалежності у Чернівцях, та вислухає мешканців тамтешніх п’ятиповерхівок, особливо №№ 125 та 127, між якими, у випадку прийняття остаточного рішення, і їздитиме будівельна техніка, – іншого заїзду туди немає.

peredplata