Чернівці без Федорука як Париж без Паризької Богоматері

І ніхто досі не може з упевненістю сказати, чи то є велика кара місту за якийсь гріх, чи то велика помана Чернівцям за добро, яке творили, творять і будуть творити буковинці.
Як би там не було, а наше покоління розвивалося з Федоруком, жило при ньому і буде з ним помирати. І нема на це ради. Навіть не шукайте. Бо не знайдете. Федорук скрізь: на базарах, у міськраді, в ОДА, облраді, прокуратурі, міліції, СБУ, на вулицях, у скверах, на дорогах і дитячих майданчиках, у спортивних залах і у студентських аудиторіях.

Чернівці без Федорука як Париж без  Паризької Богоматері

Він на виборчих посадах тут уже 40 років. Від комсомолу через комунізм до Руху через Батьківщину до «Народного Фронту» його вибирали секретарем, головою, мером, народним депутатом.

Навіть тоді, коли його нема, Федорука реально Чернівці вибирають. Бо він – чернівецька ноша. Кожен цю ношу мусить нести.

На виборах 2015 року ми понесемо ідеї і справи Федорука до рад. А разом з ними — і тих депутатів, на яких він вкаже.
Одного тільки разу Папієву вдалося всіма доступними йому підлими засобами позбутися Федорука. Тоді було організовано, проплачено, залякано 42-х депутатів міськради, котрі, ніби худоба з тавром, голосували за зняття з посади Федорука.

Недовго тішилися перемогою регіонали і тушки. Чернівецький фатум невблаганний – Федорука треба було обирати. І вибрали його народним депутатом. Михайлішина тоді, який хотів скласти Миколі Трохимовичу конкуренцію, виборці відшмагали, ніби штубака у школі часів старої доброї Австрії.
Потім знайшли жінку проти Федорука. Але й це нічого не дало. Федорук знову став народним депутатом.
Він був, є і буде!

Зараз активно працює. Вміло розставляє кадри, сили, партії, рухи, ресурси, людей…
Область перебуває під його орудою та контролем. Нинішній мер Олексій Каспрук повторює кроки Федорука і йде ним протоптаними стежками. Він з’являється вчасно там, де його чекають об’єктиви телекамер, мікрофони і ручки журналістів. Вміло уникає гострих кутів, обходить ями на дорогах, оминає неадекватних людей. Стовідсоткова копія Федорука всіх часів у Чернівцях! А нам казали, що Олексій подібний на свого батька Павла Каспрука.
Хоча на виборчих перегонах Каспрук все ж таки має один недолік. Точніше, три проблеми: «Шерше ля фам».

Три жінки трохи плутають виборчі карти. Це — голова міської організації партії БПП «Солідарність» Наталія Якимчук, заступник мера Марія Порчук і його радниця Ірина Карімова.

Заздалегідь попереджують: жодних стосунків, які б кидали тінь на порядність як жінок, так і мера нема. Тільки політика.

Отже, шкоду Каспруку несе Марія Порчук тим, що днями привселюдно заявила, що місто Чернівці не відмовляється від Фірташа, який переховується від криміналу в Австрії. Тобто вона підтвердила, що справа регіоналів тих років успішно впроваджується і розвивається демократами цих часів.

Наталія Якимчук досі публічно не відмовилася взяти участь у виборах міського голови. Хоча, напевне, уже мала круту розмову з тим, хто контролює місто. І їй показали, де її місце. Але тут проблема в тому, що за пані Наталією — пропрезидентська партія. А за Каспруком навіть «Народного Фронту» нема. Хоча, з огляду на події, які розвиваються, бути без провладних партій тепер вигідніше, ніж з ними. Тож Каспрук може самовисунутися. І все ж таки перед цим він чи Федорук змушені усунути таку перешкоду, як Наталія Якимчук.

І, насамкінець, Ірина Карімова. Вона розумна і досвідчена у політиці та у чиновництві. Але в якийсь момент не зуміла зупинитися. Попри зовнішню скромність, її раптом скрізь і всюди стало багато. Вона втручалася у різні сфери діяльності міської ради і мера. Без неї, кажуть, мер не приймав жодного важливого рішення. А от не кожне рішення було вигідне чернівчанам чи політичному бомонду в місті. Якийсь час до Карімової уже ставилися з неприязню, про неї писали в Інтернеті та у ЗМІ. І не завжди позитивно.

Негатив від такої діяльності радниці перекочував і на мера. Хоча, з огляду на те, що Каспрук не заважав Карімовій втручатися у різні сфери, йому біля неї було комфортно.
Як Ющенкові біля Віри Іванівни Ульянченко. А чим вони закінчили?!

Федорук таких проколів собі не дозволяв. Тож мусить тепер добряче потрудитися, аби допомогти Каспруку повернути імідж і рейтинг минулого року.
Тим паче, що уже визначилися перші претенденти, корті будуть землю та асфальт під собою рити, аби мером стати. Це і Кишлярук, і Михайлішин, і Мельничук, і Пуршага, і Сеничак…

А де жінка? Поки що жодної нема. І як тоді добитися гендерної квоти, за якою не менше 30 відсотків кандидатів мають становити жінки?..
А наостанок я скажу неприємну, дуже неприємну новину тим, хто 30 березня 2011 року проголосував за зняття Федорука з посади міського голови. Жоден з вас не матиме місця у списках провладних партій.

Ви будете під великим і активним пресом до кінця виборчої кампанії. І навряд чи з 42 набереться хоча б 5 колишніх ренегатів, котрі стануть депутатами Чернівецької міської ради. Федорук вам цього не простить.
А я ж вас попереджав..
(Далі буде)
Петро Кобевко

peredplata