На дільниці у Чернівцях вкрали 50 виборчих бюлетенів

На дільниці у Чернівцях вкрали 50 виборчих бюлетенівОПОРА повідомляє, що иу Чернівцях на дільниці, яка знаходиться на проспекті Незалежності викрадено 50 виборчих бюлетнів. Готується карусель.

Чернівецький міський голова та кандидат в мери Олексій Каспрук повідомив вночі 24 жовтня про крадіжку півсотні бюлетенів на одній з дільниць міста. Після оперативного прибуття до дільниці спостерігача ОПОРИ, в комісії відмовились надавати будь-яку інформацію щодо цього інциденту. В той час там перебувала слідчо-оперативна група УМВС та допитувала членів комісії.
В переддень виборів, близько 01:30 24 жовтня чинний мер міста Чернівці та один із кандидатів на посаду міського голови на виборах Олексій Каспрук розмістив допис у соціальній мережі Facebook, в якому зазначив: «День тиши! Сьогодні перших 50 бюлетенів вкрали з однієї з дільниць…». З’ясувалось, що йде про дільничну виборчу комісію №730514, яка знаходиться за адресою м. Чернівці, проспект Незалежності, 96.
З метою перевірки інформації спостерігач Громадянської мережі ОПОРА виїхав на місце. При прибутті в ДВК о 2:30, на засіданні комісії перебувала слідчо-оперативна група УМВС області, яка, за словами слідчого Сергія Васкана, допитувала усіх членів комісії.
Вже після завершення слідчо-оперативних дій, близько 3:45 спостерігач ОПОРИ звернувся до голови дільничної виборчої комісії №730514 Олени Арбузової з проханням прокоментувати ситуацію, однак голова ДВК відмовилась надавати будь-яку інформацію щодо відсутніх бюлетенів, аргументуючи зверненням спостерігача не робочий час комісії (хоча засідання останньої щойно завершилось), та порадила спостерігачу звертатися до правоохоронних органів, а спостерігати за виборами приходити вже в неділю зранку. Прокоментували ситуацію члени комісії наступним чином: «В нас пройшов підрахунок бюлетнів, які ми склали в сейф і здали міліції під охорону… Не шукайте ніяких підвохів… «крадіжки» слова такого не було… Ми не даємо зараз ніяких коментарів». Окрім того, члени ДВК були обурені фіксацію діалогу на відео, та виявляли невпевненість в тому, що спостерігач може здійснювати спостереження не тільки у день виборів, а з дня, наступного за днем його реєстрації.
Відео: https://youtu.be/9uGBlIukMoM
Вже зранку в коментарі ОПОРІ кандидат Олексій Каспрук повідомив, що до нього надійшла інформація про те, що на цій дільниці не дорахувались 50 бюлетенів. Він також не знає деталей.
У зв’язку із сформованою ситуацією, Громадянська мережа ОПОРА звернеться до правоохоронних органів щодо роз’яснення ситуації та ще раз поспілкується з головою ДВК з метою отримання інформації, а в разі повторної відмови у її наданні – звернеться із скаргою до Чернівецької міської виборчої комісії. Паралельно ми повідомлятимемо Вас щодо детальніших обставин та розвитку ситуації.
У разі підтвердження інформації щодо крадіжки/зникнення бюлетенів, Громадянська мережа ОПОРА вбачає велику загрозу у їх використанні задля ймовірних фальсифікаціях виборів 25 жовтня шляхом організації «каруселей».
Суть технології «каруселей» полягає в обміні вже заповненого бюлетеня з позначкою за «потрібного» кандидата, який виборець отримує за межами місця голосування й вкидає у скриньку на виборчій дільниці, на чистий бюлетень, який він виносить з місця голосування й передає організаторам для подальшого заповнення й передачі наступним учасникам «каруселі». Для організації такого методу фальсифікації достатньо одного бюлетеня, оскільки процес повторюється необмежену кількість разів, проте, із збільшенням їх кількості – збільшуються масштаби фальсифікації.
Також нагадуємо, що діє гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/
За коментарями звертайтесь:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, тел. +380502104847, virna@opora.org.ua
Владислав Баранський, 0669053642, v.baransky@opora.org.ua

Від редакції газети \”ЧАС\”: Є підозра, що бюлетні викрав молодий чоловік з лисиною на голові. Він під час підрахунку бюлетнів сказав членам комісії, що хоче випити кави. І подався до магазину на заправці WOG. Тоді й виявлена пропажа. На дільниці, де пропали бюлетні голосують 2500 виборців до міської ради по округу №29 і такаж кількість до обласної ради по округу №61. Також тут голосуватимуть за мера Чернівців і проти того, хто викрав бюлетні.

peredplata