В Чернівцях виборці, які фотографували бюлетень, зізнались в продажу голосу

В Чернівцях виборці, які фотографували бюлетень, зізнались в продажу голосу

На дільниці № 730506 по вулиці Небесної Сотні в студентському містечку в Чернівцях було зафіксовано масове фотографування виборчих бюлетенів. Спостерігачеві ОПОРИ вдалось зафіксувати три випадки. В ході розмови з виборцями, які фотографували бюлетені, з’ясувалось, що за голосування за «потрібний» номер партії пропонувалось від 300 до 450 грн.

Спостерігач ОПОРИ викликав міліцію. Складено акт про порушення, а виборців доправлено до райвідділку. Виборцями виявились студенти Чернівецького національного університету з юридичного, історичного та біологічного факультетів.

Студенти, яких вдалось опитати, голосували за партію «Рідне місто» та кандидата Ростислава Білика. Однак, причетність до підкупу сам кандидат спростовує.

– Ці люди, яких зафіксували – це проплачені люди. Я до цього відношення не маю, – зауважив в коментарі ОПОРі Ростислав Білик.

Кандидат також вказав, що це провокація, влаштована його конкурентами.

Як розповіли виборці, які фотографували бюлетені (один з них виявився ще й кандидатом до місцевої ради в Чернівецькій області від іншої політичної партії), їхній друг запропонував їм проголосувати за партію «Рідне місто», отримавши винагороду в сумі до 450 грн. Вони мали скидати фото бюлетеня на фоні свого паспорта з проставленою позначкою і відправляти через систему повідомлень Вайбер цьому другу.

Нагадаємо, що голосування є таємним і порушення таємниці голосування карається карною відповідальністю. Тим паче, отримання неправомірною вигоди виборцем, відповідно до ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України, карається штрафом від 1700 до 5100 або обмеження волі на два роки.

Також факти фотографування бюлетенів фіксують спостерігачі і в інших так званих «студентських» дільницях. На трьох дільницях зафіксовано як мінімум 10 випадків фотографування.

Як щойно повідомили спостерігачі, наразі щодо такого ж порушення з голосуванням за ту ж політичну силу і кандидата, затримано ще чотирьох осіб. Міліція прибула на місце. Складаються пояснення.

Інформація постійно оновляється. Іншим спостерігачем в іншій дільниці передано міліції ще 7 порушників.

Також нагадуємо, що діє гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

За коментарями звертайтесь:

Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, тел. +380502104847, virna@opora.org.ua

В Чернівцях виборці, які фотографували бюлетень, зізнались в продажу голосу

peredplata