Кожний 3-й округ Буковини без депутата

Кожний 3-й округ Буковини без депутата21 виборчий округ, тобто майже третина, не буде представлений в обласній раді жодним депутатом. 11 округів будуть представлені двома депутатами. Тобто переможці в двадцять одному окрузі – не попали в обласну раду, а другі (треті, четверті) місця в 11-ти округах – стануть депутатами.

БПП «Солідарність»
здобула перемогу в 34-х округах (+ 19 других місць) і могла б розраховувати на 34 депутатських крісла ( з 64-х) , якби виборча система передбачала, що переможець в окрузі автоматично стає депутатом. Проте, згідно з діючою системою має – 15 депутатів в обласній раді. В Чернівцях «Солідарність» здобула 11 перемог, проте жоден із переможців не став депутатом.
ВО «Батьківщина» здобула 16 перемог, 24 других місць, а має 12 депутатів. Зокрема, в Кіцманському районі «Батьківщина» здобула 4 перемоги в округах, проте тільки один переможець стане депутатом.
Аграрна партія: 8 перших місць, 5 других місць, 7 депутатів.
Самопоміч: жодної перемоги в округах, 8 других місць, має 5 депутатів.
Радикальна партія: 0 перших місць, 0 других місць, 5 депутатів.
Народний контроль: 2 перемоги,4 других місця, 4 депутати.
ВО «Свобода» – 0 перемог, 0 – других, 4 депутати.
Наш Край – 2 перемоги, 4 других, 4 депутати.
Опозиційний Блок: 2 перемоги, 0 – других, 4 депутати.
УКРОП – 0 перемог, 0 других, 4 депутати

Як бачимо, можна перемогти в окрузі і не стати депутатом, а можна зайняти друге, а то й третє-четверте і навіть 5-те місце і стати депутатом. Наприклад, цікава ситуація в Кіцманському районі: в 34 окрузі – переможець від Аграрної партії не став депутатом, а висуванці від Народного контролю (2 місце) та УКРОПу (4 місце!) – стануть депутатами обласної ради. Переможцю від Аграрної партії не поталанило і в 48 окрузі (Хотинський район), а депутатами від цього округу стануть представники Нашого краю (2 місце) та УКРОПу (5 місце!).

Якщо порівнювати партійні результати на виборах в обласну та районні ради, то переможцем тут стала Солідарність – 5 перемог на виборах районних рад, Батьківщина та Аграрна партія – по 2 перемоги, Наш край та Опозиційний блок – по одній перемозі.

Солідарність та Батьківщина здолала 5% бар’єр у всіх сільських районах та м.Чернівцях. А от Аграрії не змогли здолати цей бар’єр в Заставнівському районі та Чернівцях.

Самопоміч не взяла участі у виборах сільських рад, що вказує на слабку партійну структуру цієї партії в сільських районах. Народний контроль також далеко не у всіх районах взяв участь у виборах райрад.

Микола БОРЕЦЬ

peredplata