Не треба нам Миколая. Нам Фірташ дарує

У велику ганьбу завела чернівчан сучасна влада. І сама туди вступила. А все сталося через Фірташа Дмитра Васильовича, олігарха, який починав здобувати свій перший мільйон у Чернівцях.
А тепер про все за порядком.

Не треба нам Миколая. Нам Фірташ дарує

З 2012 року Фірташ і його фонд у Чернівцях заливають ковзанку, ставлять будинок Діда Мороза на Соборній площі й усі свята – від Миколая до Водохреща – роздають дітям пряники-медяники. Катають безкоштовно їх на ковзанці. І за це все місто має Фірташеві дякувати, кланятися, руку цілувати і… добром ділитися.

Після революції Фірташ втік до Австрії. А в Україні на нього кримінал завели. Міністр Аваков нещодавно навіть публічно пригрозив Фірташеві. Мовляв, приїдеш в Україну – заарештую!

Поки Фірташ утікав, у Чернівцях до влади прийшла антифірташівська коаліція, яка складалася з Каспрука, Бурбака, Фищука і якоюсь мірою Федорука (його дуже складно зарахувати до антифірташівців). Вони разом з Яценюком і Порошенком взяли на озброєння гасло останнього «Жити по-новому!». І так могли би жити. Фірташеві у Чернівцях місця уже не було.

Так гадалося. Але не так сталося. Папієв і ще декілька фірташівців з ганьбою втекли з Чернівців. А залишилися тут Онуфрик з Кулішем, Федорук і їм подібні. Згодом почесним консулом Австрії у Чернівцях став Осачук, який є офіційним розпорядником коштів фонду Фірташа. А це означає, що він його, а не Австрії консул у Чернівцях.

Тож нікуди від нас Фірташ не подівся. Недавно першою про це сказала заступник мера Марія Порчук. Вона заявила, що місто і громада від Фірташа не відмовляються, а з ним дружать, на нього покладаються, йому руки цілують, моляться на нього і просять до себе.

Така її заява викликала пісний ажіотаж серед місцевої еліти. Якось дуже килово відреагували на її слова. Гадали, що жінка помилилася, чогось не розуміє, цінностей Революції недооцінює. Тому, швидше за все, не звернули уваги на жіночі плітки. Якби то були тільки плітки!..

Ніби грім серед грудня, почесний консул Осачук озвучив листа мера Каспрука. У ньому Олексій Павлович доземно кланяється олігарху і просить його допомогти в організації новорічно-різдвяного дозвілля для чернівчан.

– І фонд «Firtasch foundation» надав для цього кошти, – сказав консул і розпорядник грошей Фірташа у Чернівцях Сергій Осачук.
Отакої. Всі ми боремося з олігархами. До нас приїжджає Джо Байден і просить не послаблювати війни з ними та корупцією, а у Чернівцях просять олігарха до хати. І стеляться перед ним, ніби холопи перед паном.

Не витерпіла такої наруги над патріотичними почуттями чернівчан громада активістів. Люди пишуть звернення до влади і до людей. Кажуть, аби не ганьбив Каспрук Революцію Гідності. Не кликав Фірташа з його сурогатно-устюжним Дідом Морозом, який за дармовий пряник-медівник дітям обдирає їхніх батьків до нитки. У нас є альтернатива цьому Отморозу. Це – Святий Миколай. Він може повернути нам культурні, духовні традиції. Цей образ ближчий і рідніший буковинцям, ніж далекий, холодний, неукраїнський, проросійський (його резиденція розташована у с. Великий Устюг, Росія) Дід Мороз. Якщо хтось хоче його величати вдома, то нехай собі як знає. А на міському рівні доречно було б надати перевагу Святому Миколаєві.

Тим паче, що й мер, і його заступниця, і консул Осачук, і сам Фірташ виховувалися в українських родинах, де, незважаючи на заборони більшовиків, шанували Святого Миколая, а не Діда Отмороза. І вранці, 19 грудня, будучи дітьми, шукали під подушкою подарунки від цього великого Святого.
Тож чому ви, люди, забули свої традиції, свої родини і своїх Святих?!
Петро Кобевко

peredplata