Держсанепідслужба застерігає буковинців від грипу

Держсанепідслужба застерігає буковинців від грипуЦьогоріч випадків грипу в області не зареєстровано

В області з 25.09.2015 року проводиться щотижневий епідеміологічний аналіз захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі грип.
За період з 25.09. по 24.12.2015 року, за даними оперативного моніторингу, з приводу гострих респіраторних вірусних захворювань за медичною допомогою звернулось 34 789 осіб або 3,8% мешканців області. Питома вага дитячого населення до 17 років складає 70,2% (24 404 випадки). Госпіталізовано 1 276 хворих, з них 912 – діти до 17 років. Випадків грипу не зареєстровано.
На 52 тижні 2015 року (з 18.12. по 24.12.2015 року) захворюваність з гострих респіраторних вірусних інфекцій на всіх адміністративних територіях області є неепідемічною (нижче епідемічного порогу на 32,5%). В порівнянні з попереднім тижнем року в цілому по області захворюваність знизилась на 8,6%. Зареєстровано 2 662 випадки ГРВЗ, з яких 1 892 – серед дітей до 17 років (71,1%). Летальних випадків в області не зареєстровано.
В Україні на минулому тижні (21-27 грудня) зареєстровано чотири летальні випадки. Ускладнення після грипу призвели до смерті мешканців Харківської та Вінницької областей. Усі померлі не були щеплені проти грипу та несвоєчасно звернулися по медичну допомогу.
Найдієвіший засіб профілактики грипу – профілактичні щеплення. З початку епідсезону 2015-2016 років в області проти грипу щеплено 1 958 осіб, з них 1 303 медичних працівника.
Неспецифічними методами профілактики гострих респіраторних інфекцій є:
– регулярне провітрювання приміщення і проведення вологого прибирання;
– часте миття рук з милом або обробка їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту;
– використання одноразових паперових серветок і рушників після миття рук, а також, для прикривання обличчя під час кашлю та чханні;
– користування одноразовими масками – щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфікування.
Якщо з\’явилися ознаки хвороби, необхідними є наступні дії:
– залишайтеся вдома за перших ознак хвороби – не йдіть на роботу або, якщо захворіла дитина, не ведіть її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку;
– необхідно викликати лікаря додому – відвідування лікаря може спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей;
– ізолювати хворого – виділити йому окрему кімнату та посуд;
– проводити часте провітрювання кімнати та вологе прибирання, бажано з використанням дезінфекційних засобів;
– під час кашлю і чхання необхідно прикривати рот і ніс одноразовими серветками аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

Дотримання цих простих правил суттєво підвищить Ваші шанси уникнути захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції.
Звертаємо особливу увагу не необхідність своєчасного звернення за медичною допомогою, не гайте часу та не займайтеся самолікуванням.

Заступник начальника Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області, головного Державного санітарного лікаря Чернівецької області: В.М. Чернявський

peredplata