Журналісти з’ясовували, чому в лікарні у Чернівцях беруть гроші за аналіз крові (ВІДЕО)

Журналісти з’ясовували, чому в лікарні у Чернівцях беруть гроші за аналіз крові (ВІДЕО)Кореспонденти \”Громадського.ТВ\” відвідали Чернівецьку обласну клінічну лікарню, щоб з’ясувати, чи беруть тут медики гроші за медичні послуги, які мали би бути безкоштовними.

Про це йдеться в сюжеті \”Громадського\”

Кілька днів журналісти ГромадськогоТБ.Полтава мандрували Україною, аби дослідити, чи дійсно медицина в країні є безкоштовною. Чернігів, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль і Рівне – у кожному з цих міст журналісти проходили ті чи інші обстеження, спілкувалися з медперсоналом і керівництвом лікарень. Мета такого експерименту – дізнатися, чи беруть з людей кошти за медичні послуги, та дослідити, як збираються благодійні внески на потреби лікарень.

Перед тим як вирушити до Чернівців, журналісти ознайомилися з дослідженням, проведеним Інститутом аналітики та адвокації. Згідно з даним дослідженням, Чернівці – одне з небагатьох міст в Україні, де медичні заклади не співпрацюють з благодійними фондами. Проте тут розповсюджені благодійні внески, які збираються на рахунок лікарень. Ми вирішили перевірити, чи дійсно це так, відвідавши Чернівецьку обласну клінічну лікарню.

Уже в коридорі, поспілкувавшись із пацієнтами, кореспондентам стало зрозуміло, що медицина тут зовсім не безкоштовна. Згодом вони в цьому переконалися.

Журналіст Анатолій Мележик вирішив здати аналіз крові, після чого запитав лаборанта, чи є ця послуга платною. Лаборант запропонувала Анатолію здати стільки грошей, скільки він може. Сума в шість гривень цілком задовольнила медпрацівницю, яка взяла кошти прямо в руки, не видавши жодної квитанції.

Згодом вона пояснила, що на ці кошти вона закуповує витратні матеріали (вату, спирт, голки, медичні рукавички), оскільки матеріальне забезпечення лабораторії є недостатнім. Про необхідність оформлювати платежі за допомогою заяв чи квитанцій вона навіть не чула.

Джерело

peredplata