ПІДОЗРЮВАНИЙ ДЕПУТАТ ПАПІЄВ: НЕДОПЕРЕРОЗСЛІДУВАННЯ

ПІДОЗРЮВАНИЙ ДЕПУТАТ ПАПІЄВ: НЕДОПЕРЕРОЗСЛІДУВАННЯНародний депутат Михайло Папієв, один з лідерів Опозиційного блоку, виступив з різкою критикою призначення позачергових виборів Криворізького міського голови. Навіть зареєстрував відповідний проект Постанови, який 26 січня 2016 року так і не набрав достатньої кількості голосів.

Великий поборник дотримання виборчого законодавства в Кривому Розі проходить підозрюваним у перешкоджанні вільному здійсненню громадянами свого виборчого права під час парламентських виборів 2012 року в Чернівецькій області.

Вже другий рік прокуратура Чернівецької області недорозслідує кримінальне провадження, за фактами перешкоджання Михайлом Папієвим на парламентських виборах. У відповідь на наш черговий запит, Генеральна прокуратура України вкотре скерувала його до прокуратури Чернівецької області, а та, в свою чергу, вкотре відповіла, що “досудове розслідування вказаного кримінального провадження триває”.

Триває з весни 2014 року. Ні розслідування CorruptUA.org про виборчі гроші та всі документи, які з ним пов’язані, ні фото, відео-докази, зібрані активістами Чернівецького представництва Громадянської мережі “ОПОРА”, ні мої та опорівців кількагодинні пояснення в прокуратурі ще в 2014 році, ні сотні опитаних, ні експертизи та інше, про що розповідали прокурори, не дали змогу чернівецькій прокуратурі завершити розслідування. Хоча, ще 5 березня 2015 року прокурор області Микола Якимчук чітко заявив, що “за результатами проведення досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які дають підстави стверджувати про наявність в діях колишнього голови Чернівецької ОДА ознак злочину, а саме: перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, поєднаному з примушуванням, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”.

За півроку до того подібні тези висловлював його попередник. Але в Генпрокуратурі про те нічого не знали. І казали, що розслідування триває, і розслідування здійснює прокуратура Чернівецької області.

Тим часом 28 січня 2016 року 228 народних депутатів надали згоду на арешт Сергія Клюєва, колегу по фракції Михайла Папієва. Зі слів першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука, який вносив подання, “приводом до цього стали результати досудового розслідування, кримінального провадження, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань 6 березня 2014 року за рядом тяжких та особливо тяжких злочинів. У ході розслідування встановлено, що Янукович, Клюєв та інші особи розробили план дій, спрямований на легалізацію майна здобутого злочинним шляхом Януковичем та надання останньому неправомірної вигоди”. Мова йде про зловживання на суму більш ніж 100 мільйонів гривень. І про всі порушення, документи, докази журналісти, активісти писали ще, починаючи з 2013 року. Але пройшло майже два роки з моменту відкриття кримінального провадження до подання Генпрокуратурою щодо зняття недоторканності.

Якщо такими успіхами просуватиметься прокуратура в таких “грошовитих” справах, то аби до кінця роботи цього парламенту дійшла справа з поданням на зняття недоторканності з Михайла Папієва.

А за місяць знову запит. Може вже дорозслідують недоперерозслідуване.

Надія Вірна
corruptua

peredplata