Хто «поклав око» на цінності людей та церкви у Білій Криниці?

Хто «поклав око» на цінності людей та церкви у Білій Криниці?Дивні речі почали траплятись у Білій Криниці наприкінці літа-початку осені минулого року. Десь у серпні-вересні із домівок людей стали зникати старообрядницькі книги, ікони та речі побутового вжитку. Як розповідають місцеві жителі, у ході розслідування правоохоронні органи встановили, що крадіжки, які відбувались у селі, то справа рук людини, яка є священосцем та служителем храму святого Миколая. У нього були ключі від усіх храмів у селі, а отже, і прямий доступ не тільки до самих храмів у селі, а й до алтаря.

На зібранні жителі Білої Криниці піднімали болючі питання

Останнє слово у цій справі буде за судом, але жителі Білої Криниці не можуть лишитись осторонь цих подій. Днями обурені люди ініціювали зібрання, на порядку денному якого було питання щодо цих крадіжок. Окрім місцевих жителів, тут були присутніми представники духовенства, районної влади та органів правопорядку. Перш за все, люди хотіли з\’ясувати, як ця особа, яку нині підозрюють у вчиненні крадіжок потрапила у їхнє село. За словами отця Сергія, у село підозрюваного привіз житель Білої Криниці приблизно шість років назад. Перші роки перебування він вів себе, як звичайний підліток свого часу і у порівнянні зі своїми однолітками проявив більшу любов до церкви та церковної служби. Також він доглядав за людьми похилого віку.

— Я, як його духовний отець, — розказує отець Сергій, — з моменту хрещення до возведення у священосителі нічого хибного не бачив. Бачив ті, гріхи, які є у кожного із нас. Але минулого року його характер почав змінюватись. Не знаю, хто конкретно, але хтось почав мати на нього великий вплив. Ця людина вмовила його тікати із нашої церкви. Через деякий час він розкаявся і повернувся. Я дав йому іспитовий строк.

Він хотів побачити справжній монастир. Оскільки в Україні не має чоловічого старообрядницького монастиря відправився у Румунію, де до нього віднеслись із неменшою любов\’ю.

У серпні він почав збирати і здавати яблука. Але, як тільки почав \”переплутувати\” своє із чужим (брав у сусідів яблука) я забрав у нього ключі. Сказав йому, що він вийшов у мене з довіри і не можу допустити його до жодних церковних обов\’язків.

Починав яблуками, продовжив іконами

Яблука яблуками, їх у Білій Криниці можна назбирати немало, але людей перш за все цікавить, куди поділись цінні речі, які дістались їм від предків. Власне, це питання вони й підняли під час зібрання. Відповідаючи на запитання обурених жителів, отець Сергій наголосив, що підозрюваний не каївся йому у крадіжці ікон. Якби він це зробив, то священник не допустив би його до церкви.

Також, за словами місцевих, з’ясувалось, що у підозрюваного за плечима тяжкий тягар. Не будемо вдаватись у подробиці, але згідно заключення психіатричної експертизи він є неосудним. Тому у людей у першу чергу виникають питання до особи, яка привела його у Білу Криницю, адже таким чином він поставив «під удар» все село.

Люди, які були присутніми під час обшуку у підозрюваного розповіли на зібранні, що, окрім крадених речей, у нього знайшли дві «золоті» картки одного банку, планшет та дорогий мобільний телефон.

Найбільша колекція білокриницьких цінностей зберігається у Санкт-Петербурзі

Також люди просять, аби була проведена інвентаризація культурно-матеріальних цінностей місцевих церкв, оскільки, як вже зазначалось, у підозрюваного були ключі від усіх храмів. До того ж стало відомо, що з церкви пропали церковне око та мінеї, а остання інвентаризація була проведена аж у 2001 році. Отець Сергій зазначив, що з Білої Криниці не раз, і не два «пішли» цінності. Приміром, на початку сімдесятих років наукова експедиція забрала із собою більше ста одиниць цінних речей, а найбільша колекція білокриницьких цінностей «зберігається» у Санкт-Петербурзі, у бібліотеці Академії наук. На жаль, додає священник, його намагання повернути ці цінності були марними, а відтак це треба зробити спільними зусиллями.

Під час зібрання зачепили і питання охорони культурних цінностей такого рівня, як у Білій Криниці. На думку отця Сергія, це має здійснюватись не власними силами, а силами правоохороних структур.

Щодо інвентаризації, заступник голови Глибоцької райдержадміністрації Ілля Лопуляк зазначив, що обласна державна адміністрація, а точніше управління культури найближчими днями має створити спеціальну комісію, до складу якої увійдуть представники Міністерства культури, служби безпеки, поліції, місцевої влади, духовенства. До прибуття комісії люди не мають право нічого виносити із церкви, переписувати.

Додам, рішенням владики Саватія під час розслідування отця Сергія відсторонили від проведення служби.

Георгій СЕМЕНЮК

Джерело

peredplata