Порошенко готує масштабні відставки губернаторів: названі імена. Фищука з Буковини нема

Порошенко готує масштабні відставки губернаторів: названі імена. Фищука з Буковини немаГолови ще кількох керівників областей можуть \”злетіти\” за рішенням президента Петра Порошенка. За що частина голів ОДА можуть відправити у відставку

Адміністрація президента (АП) вивчає можливість нових перестановок в керівництві обласних державних адміністрацій (ОДА). Вони можуть продовжити процес кадрових змін в регіонах, початих АП ще в грудні. Тоді президент Петр Порошенко звільнив глав обласних державних адміністрацій в Запорізькій, Херсонській та Хмельницькій областях, які після місцевих виборів очолили обласні ради, і 15 глав районних держадміністрацій.

На думку експертів, перестановки в областях пов\’язані з незадовільними для президентської партії результатами місцевих виборів. За словами джерела в АП, в даний момент розглядається звільнення ще чотирьох керівників областей, а також ряду глав райадміністрацій. Складання повноважень, зокрема, загрожує голові Волинської ОДА Володимиру Гунчик, голові Івано-Франківської ОДА Олегу Гончаруку, голові Київської ОДА Володимиру Шандрі та голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменко.

Як говорить співрозмовник видання, кадрові висновки можуть бути зроблені, перш за все, на підставі результатів президентської партії \”Блок Петра Порошенка\” (БПП) на місцевих виборах. \”З одного боку, губернатори не повинні втручатися у виборчу кампанію, а з іншого – президент чекає хороших результатів своєї партії в областях. Тому такий \”розбір польотів\” повинен був відбутися рано чи пізно \”, – сказало джерело.

За його словами, в своїх рішеннях АП буде виходити також з політичних розкладів в областях після виборів. Він нагадав, що, наприклад, у Волинській області головою облради став лідер регіонального осередку партії УКРОП Ігор Палиця, близький до бізнесмена Ігоря Коломойського, у якого зараз натягнуті відносини з командою президента. Політична сила Палиці виграла вибори в регіоні, отримавши 17 місць в облраді, тоді як БПП показав другий результат (13 депутатських мандатів). \”Чи зможе Гунчик в таких умовах гідно протистояти Палиці – питання\”, – відзначило джерело.

Схожі претензії, за його словами, пред\’являються також голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменко, якому доводиться боротися з впливом в регіоні народного депутата Сергія Ларіна ( \”Опозиційний блок\”, ПРО), який свого часу очолював місцеву ОДА і входить в орбіту заступника голови фракції ПРО Сергія Льовочкіна. \”А ще президенту постійно нагадують, що призначений ним Кузьменко, будучи\” регіоналом \”, голосував за\” диктаторські закони \”16 січня\”, – зазначив співрозмовник.

Варто додати, що Івано-Франківська обласна рада очолив представник партії \”Свобода\”, екс-віце-прем\’єр Олександр Сич, а мером Івано-Франківська став народний депутат VII скликання від цієї політичної сили Руслан Марцінків, який у другому турі виборів міського голови переміг кандидата від БПП Ігоря Насалика.

У Київській облраді правляча коаліція була сформована без участі БПП, яка обрала головою представницького органу влади депутата від \”Батьківщини\” Ганну Старикову.

Колишній заступник глави секретаріату президента, народний депутат Ігор Попов (Радикальна партія) також пов\’язує перестановки в керівництві областей з підсумками минулої виборчої кампанії.

\”Іде той, хто не зміг організувати належним чином місцеві вибори. Звільнення – це непряма оцінка результатів правлячої партії. Однак, звільняючи протягом місяця після кампанії, довелося б вказувати на причину, тому взяли паузу. Плюс треба було організувати обрання керівників обласних і районних рад \”, – сказав Попов\”.

За запевненням джерела в АП, нових кадрових рішень президента варто чекати незабаром, однак він відмовився назвати прізвища розглянутих кандидатів. Згідно із законодавством, звільнення голів ОДА, як і призначення нових керівників областей, кандидатури яких подає глава держави, погоджуються урядом. Один з міністрів, який побажав зберегти свою анонімність, повідомив, що в останній раз Кабмін погодив відхід з посад трьох голів облдержадміністрацій.

\”Перестановки в регіонах вже почалися. І перші звільнення вже відбулися. Формально звільнені губернатори очолили облради. Але ми прекрасно розуміємо, що якби вони були суперуспішними, їх би ніхто не відпустив \”, – прокоментував він\”.

Член парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Юрій Бублик (позафракційний), обраний від партії \”Свобода\”, говорить, що для АП головною якістю претендентів на пост голови ОДА буде лояльність до Порошенка. \”На пост губернатора ставлять людей, лояльних до президента. Це повинні бути слухняні, хороші виконавці. Все закономірно, нічого нового тут не відкриємо \”, – зазначив парламентарій.

На думку Ігоря Попова, перед новими призначенцями в ОДА, як і тими, хто збереже свій пост, буде поставлена ​​задача, крім зміцнення впливу президента в регіонах, підготуватися до проведення приватизації. \”Настає переділ держвласності. Ці люди будуть готувати стратегічні підприємства до приватизації \”, – зазначив Попов.

Однак секретар комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Ради Олексій Гончаренко (БПП) заперечує, що ОДА зможуть зіграти значну роль в процесі приватизації. \”За великим рахунком, губернатори мало впливають на приватизацію великих об\’єктів. Та й дрібне майно знаходиться в управлінні обласних рад \”, – сказав Гончаренко. На його думку, основні завдання, які ставить глава держави перед головами ОДА – це \”втілення виборчої програми президента і забезпечення стабільності\”.

Денис Рафальський

Джерело

peredplata