Пішоходів штрафуватимуть за розмови по мобільному

Пішоходів штрафуватимуть за розмови по мобільномуВерховна Рада розгляне законопроект, який передбачає штраф пішоходам за розмови по мобільному телефону.

Наразі пішоходів штрафують за перехід проїзної частини у невстановлених місцях та на заборонений сигнал світлофора. Нині ж пропонують штрафувати пішоходів, які розмовляють по мобільному телефону під час того, як переходять дорогу або залізничні колію.

\”Цей законопроект передбачає штраф для пішоходів у розмірі 51 грн за розмови по мобільному під час переходу проїжджої частини або залізничної колії. Завдяки цьому зменшиться кількість аварій з пішоходами, оскільки вони не відволікатимуться під час того, як переходять проїжджу частину. Раніше за це порушення не було адміністративної відповідальності. Ймовірно, перший час поліцейські будуть усно попереджувати правопорушників, оскільки попередження – теж вид відповідальності\”, – повідомив Gazeta.ua Богдан Глядик, автоюрист.

На сьогодні водіїв автомобілів можуть оштрафувати на 425 грн за телефон у руці під час руху.

\”Щоб водії міг вести телефонну розмову, йому потрібно мати технічні пристрої, які дозволяють спілкуватися, не тримаючи телефонний апарат у руці. Наприклад, Bluetooth гарнітура. За розмову по мобільному телефону водіям загрожує штраф розміром у 425 грн\”, – каже Богдан Глядик.

В документі вказана, що основна мета цього законопроекту необхідність покращення безпеки дорожнього руху. Автор впевнений, що це сприятиме зменшенню кількості ДТП.

Нагадаємо, у ході реформи у сфері безпеки дорожнього руху водіїв позбавили презумпції невинуватості. Норма про скасування презумпції виклакала невдоволення суспільства, тому її виключили із законодавства. Проте вона збереглась завуальовано в інших нормах.

Автор: Юрій Кардашевський

peredplata