До ста днів діяльності медична комісія у Чернівецькій обласній раді підійшла з вагомими досягненнями у роботі

До ста днів діяльності медична комісія у Чернівецькій обласній раді  підійшла з вагомими досягненнями у роботіКонкретним результатом ефективної діяльності комісії стало збільшення на 270 тисяч гривень фінансування потреб ОКУ «Обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи» та Буковинського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «особлива дитина». Комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей також вдалося знайти механізм розв’язання ще однієї нагальної проблеми.

Йдеться про освоєння 600 тисяч гривень, виділених на зубопротезування для учасників АТО. Використати їх з користю для учасників бойових дій перешкоджала застаріла постанова Кабміну, прийнята ще у 90-х роках минулого століття. Згідно з нею, максимум на що могли претендувати учасники АТО, то це на встановлення металевих зубів, які давно вийшли зі вжитку. Профільна комісія домоглася, щоб Чернівецька обласна рада, через програми соціального захисту профільного департаменту, збільшила свою частку фінансування цих робіт. Ухвалене рішення дозволить ефективно освоїти на користь бійців АТО виділені кошти, а зубопротезування провести не металевими, а більш сучасними металокерамічними зубами.

Про це йшлося на прес-конференції членів постійної комісії обласної ради

Принциповість комісії також дозволила досягнути кількох кадрових рішень. Зокрема, заяву на звільнення подав головний лікар Чернівецької обласної консультативної стоматологічної поліклініки В. Сандуляк. Стосовно головного лікаря Чернівецького обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора» Василя Ковалюка, комісія рекомендує обласній раді не продовжувати з ним контракт. У закладі існував тривалий конфлікт між керівником і трудовим колективом. Ефективність роботи комісії у цьому питанні визнав голова ГО «Ніхто крім нас» Юрій Ковалець.

Долаючи подекуди пасивний, а траплялося й більш агресивний спротив закостенілої системи, молоді депутати-лікарі продемонстрували новий стиль роботи. Члени комісії домоглися створення робочої групи для вивчення ситуації у медичних закладах області, чому опиралися деякі посадовці. Завдячуючи принциповості Ігоря Малишевського, Ольги Кобевко, Валентина Пріски робоча група потрапила в заклади і установи, де десятиліттями не ступала нога депутата. І де, відповідно, не було належного контролю з боку громадськості. Ключовим елементом в діяльності комісії стала її максимальна відкритість для громади. Засідання комісії, яких за неповних сто днів роботи відбулося близько десятка, ще понад десяток виїздів на об’єкти медичної галузі відбувалися за активної участі громадських і волонтерських організацій, учасників АТО та афганців. Врешті коли йдеться про роботу депутатів, які представляють владу людей, хіба могло бути інакше?

Новими також стали підходи до розв’язання багатьох нагальних проблем галузі, які консервувалися і не вирішувалися цілими десятиліттями. З цієї метою члени комісії разом з представниками громади розпочали планове ознайомення з дільністю комунальних установ медичної галузі краю. Мова про заклади, які фінансуються з обласного бюджету і власником яких є вся буковинська громада. Мешканці краю в праві не тільки контролювати діяльність цих закладів, але й вимагати нової якості їх роботи. Тим часом члени профільної комісії констатували, що матеріально-технічне забезпечення, організація діяльності таких установ залишилися на рівні комуністичних часів. Проте це не є перешкодою для того, щоб багато з них десятиліттями паразитували на коштах обласного бюджету, а ціла армія посадовців регулярно отримувала зарплату.

Яскравим прикладом неефективного використання бюджетних коштів, переконані члени комісії, є робота «Обласного центру здоров’я». Лише минулого року на роботу центру з обласного бюджету було виділено понад півмільйона гривень. Водночас центр, який фінансується з обласного бюджету, фактично виконує функції департаменту охорони здоров’я ОДА – наповнює сайт департаменту і забезпечує роботу «гарячої» телефонної лінії. Хоча профільний департамент і його потреби фінансуються з державного бюджету. У той самий час саме такої суми – 400 – 500 тисяч гривень – бракує для того, щоб суттєво оновити обладнання іншої комунальної установи «Обласного патологоанатомічного бюро». І таких прикладів неефективного використання коштів громади комісія УКРОПівця Малишевського виявила чимало.

Ще однією проблемою є передпенсійний чи пенсійний вік багатьох керівників медичних установ області. З поваги до досвіду таких багаторічних керівників члени комісії не заперечують, щоб ці працівники продовжували залишатися консультантами, наставниками, навіть зі збереженням за ними робочих кабінетів. Проте забезпечувати дільність закладів в нових історичних умовах, при нових викликах повинні керівники нового покоління, а не вихідці з радянського минулого. \”Головні лікарі криком кричать: дайте нам людей. А приходиш у департамент, кажуть, що посад немає\”, – наголосила Ольга Кобевко, депутат Чернівецької обласної ради.

Відкрити шлях до посад новим людям покликаний був розроблений членами комісії новий порядок призначення та звільнення посадовців на керівні посади в комунальних установах. Пропонований комісією порядок мав повністю вилучити можливу корупційну складову з цього важливого процесу. Адже домовитися, повирішувати питання з представниками громади значно складніше, ніж з одним-двома посадовцями, від яких залежать такі призначення нині.

Проте прогресивні напрацювання комісії поки не знайшли підтримки ні в профільному департаменті Чернівецької ОДА, ні серед колег-депутатів у сесійній залі. Натомість члени комісії розповіли про інший кричущий факт, коли в порушення чинного законодавства й регламенту роботи ради, депутати проголосували за призначення на керівну посаду в комунальну медичну установу посадовця, проти чого заперечувала медична комісія. Стати на заваді таким випадкам і покликана нова процедура призначення керівників комунальних установ.

– Ми намагаємося міняти не окремих людей, а всю систему. З власного досвіду знаю, що це можливо, – каже лікар Ігор Малишевський – голова профільної Комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей. – І я щиро не розумію, чому цього не робили всі попередні роки. Питань, які неможливо вирішити, насправді немає. Було би бажання! Я бачив це на фронті, коли хлопцям ставили, здавалося, невирішувані завдання. Але вони це робили у значно складніших умовах. Тому якщо вийшло у них, то чому не повинно вийти у нас? В значно сприятливіших обставинах. Нам це також під силу. Врешті, це наш святий обов’язок перед ними, які ціною власного життя заплатили за наш шанс здійснити ці перетворення.

Джерело

peredplata