Картка чернівчанина: реалії і перспективи

Картка чернівчанина: реалії і перспективиПро «Картку чернівчанина» у місті йдеться вже давно. А після скандальної історії з недіючими «соціальними проїзними» про неї говорять дедалі частіше. Наразі із заявами на отримання посвідчення такого зразка звернулося вже понад три тисячі осіб. А нещодавно в міській раді оголосили про початок дії карток.

Як і де вони діятимуть вже сьогодні?

На противагу карткам киянина та львів`янина, до звання «соціальної» чернівецька картка поки не дотягує. Вона працює здебільшого як дисконтна. Знижку за карткою можна отримати в кількох мережах аптек та продуктових магазинів міста і вона становить переважно 3-4%. Тобто, якщо раніше ви купували хліб «Орільський» за 7 гривень 30 копійок, то з карткою придбаєте його за 7 гривень. Також картка дає знижку в 2 гривні на кожну поїздку на таксі «Чернівці». З огляду на те, що лише посадка в середньому становить 7-10 гривень, то економія в 2 гривні видається не просто несуттєвою, а навіть смішною.

Коротше кажучи, поки що на якусь особливу «халяву» власникам карток розраховувати не варто. Проте владники запевняють, що на цьому ще не кінець і робота над розширенням зони впливу «Картки чернівчанина» триває.

Чого можна очікувати в перспективі?

Наразі в поліклініках міста триває розробка програмного забезпечення та формується єдиний реєстр пацієнтів, орієнтовно до кінця року планується запровадження електронної реєстратури. Отож «Картка чернівчанина» слугуватиме пропуском і електронним ідентифікатором у медичних закладах міста. Йдеться також про те, щоб видавати такі картки школярам, завдяки чому пільгові категорії учнів зможуть з наступного навчального року отримувати безкоштовні шкільні сніданки та обіди.

Проте найболючішого питання – пільгового проїзду – зазначена новація не вирішує. На відміну від Львова та Києва, де картка містянина дає певним категоріям мешканців право на безкоштовний проїзд. Там із цим простіше – в київському метрополітені турнікети давно вже пристосовані до зчитування карток, а у Львові картки видають лишень пільговикам, тому для безкоштовного проїзду достатньо просто показати її контролеру. Як і коли це запрацює у нас, поки що невідомо.

Загалом можна зробити висновок про те, що наразі «Картку чернівчанина» соціальною назвати можна з дуже великою натяжкою – на перспективу і на потенціал. А чи виправдається цей потенціал, покаже час.
Надія РУСНАК

peredplata