Французький музикант виступить із віолончелісткою у Чернівцях в костелі

У Чернівцях органіст Жан-Марі Леруа презентуватиме власний диск органної музики, кошти від продажу якого будуть перераховані на лікування (протезування) українським бійцям, пораненим на Сході України.

Французький музикант виступить із віолончелісткою у Чернівцях в костелі

З 2003 року Жан-Марі регулярно відвідує Україну. Він є органістом, диригентом, виступає у різних залах різних країн, викладає у Парижі музику, диригує там хорами, а також є органістом церкви Матері Божої з Назарету, яка розташовується біля Ейфелевої вежі.

Француз виступав у багатьох містах України , кілька разів приїжджав і у Чернівці, де його концерти проходили з аншлагом. У 2014 році Жан-Марі мав турне Україною, яке завершилося тривожного 4 травня у Луганську, де вже розпочалася війна. А у Жана-Марі були плани співпрацювати із Луганським симфонічним оркестром…

23 квітня француз виступить у Чернівцях, у Залі органної та камерної музики. А 24 квітня, о 19.00, зіграє у костелі Воздвиження Всечесного Хреста у дуеті із віолончелісткою.

Як музикант, Жан-МАрі Леруа завжди робить свої концерти оригінальними. Наприклад, під час недавнього концерту в Одесі пан Леруа зіграв у дуеті із саксофоністкою, цієї неділі у Дніпропетровську грав разом із бандуристкою. А спеціально до Чернівців Жан-Марі запросив одну з кращих віолончелісток України Анну Кузіну. Вона працює в Симфонiчному академічному оркестрi Нацiональноï Фiлармонiï Украïни, навчалася у Паризькій консерваторії.
Вечір органної музики у костелі має назву “Молитва за Україну, яку люблю”. Адже француза Жана-Марі Леріа по праву можна назвати великим другом України.

Жан-Марі вперше приїхав в Україну у 2003 році в рамках обміну із Київською музичною школою ім. М. Лисенка. Відтоді зв’язків з Україною француз не поривав. Завдяки Жану-Марі у Франції по обміну побувало багато українських музикантів. Навіть камерний оркестр із Рівного. Що цікаво, всіх музикантів Жан-Марі приймав у себе вдома.

Жан -Марі Леруа дав в Україні 35 концертів. Минулого року у Києві познайомився з відомим українським композитором Мирославом Скориком, з того часу грає на своїх концертах знамениту Скорикову “Мелодію”, яка також у дуеті зі віолончеллю прозвучить у Чернівцях в костелі.

Жан-Марі має дуже багато друзів серед українців у різних містах. Цікавиться подіями в нашій країні. У Парижі відвідує всі проукраїнські мітинги та демонстрації. Француз так полюбив Україну, що на пенсії навіть планує приїхати і пожити трохи в Україні.

Рік тому саме у Чернівцях француз записав власний диск органної музики “Радість і медитація”.

– Щодо диску, – каже Жан-Марі – то я мав на меті не лише записати його і продати, але й спрямувати виручені кошти конкретній доброчинній організації на потреби у серйозному лікуванні (як то протезування) пораненим під час війни українським бійцям. Таких організацій багато, я ж звернувся до пана Бенуа Арді, чия організація FUSA займається саме такими справами. На диску зібрані музичні твори різних композиторів різних епох, які поєднують радість і роздуми. Це цілісний спектр органної музики. Найсучаснішим є твір українського композитора В’ячеслава Назарова. Щодо концертів в Україні, то зізнаюся чесно: тут я не заробляю зовсім. А в нших країнах – так, концерти мені приносять невеликий фінансовий дохід. Але хай зараз моя музика буде підтрикою українському глядачеві

Довідково:
Жан- Марі Леруа, органіст і диригент
Народився у Франції, у місті Анже. Навчався у консерваторіях міст Анже, Тур і Париж. Розпочав грати на органі з 14 років, а професійним музикантом став у 30 років.
Грає на органі більше 30 років. Коли гастролює в Україні, зазвичай виступає у вишиванці, яку придбав собі тут і це, за його словами, є знаком підтримки українців.

Анна Кузіна, віолончелістка
Музикант із Києва, віолончелістка. Працює в Симфонiчному академічному оркестрi Нацiональноï Фiлармонiï Украïни. Закінчила Національну музичну академію України ім. Чайковського, учениця знаменитого київського віолончеліста Івана Кучера.
Анна також навчалася у Паризькій консерваторії у класі Марселя Бардона. Викладала у Франції музику. Камерну музику практикувала разом з музикантами «Квартету Ежена Ізаї».
У Києві Анна також є учасницею тріо- проекту «Трініті», у складі якого грають три жінки і звучить віолончель, скрипка і фортепіано. Гастролювала в Японiï, Нiмеччинi, Францiï, Швейцарiï, Бельгiï, Iталiï, Люксембурзi, Словаччинi.

peredplata