Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні

Україна стала полігоном для обкатки методів протидії гібридній війні До кінця року Росія може випробувати НАТО на готовість захистити країни Балтії – експерт із протидії гібридній війні

«Бюро протидії гібридній війні» презентувало свою першу доповідь – «Росія-2016: Контури гібридної війни». Доповідь поширять у посольствах усіх країн, які, на думку аналітиків, перебувають у зоні ризику. У травні бюро презентуватиме наступну доповідь про так звану «русскую весну», а поки що займається освітою українських розвідників і спецпризначенців.

У 2016 році Росія буде домагатися скасування бодай частини санкцій для відновлення своєї економіки, а її стратегічна мета – формування нового світового порядку. Це лише деякі тези доповіді «Росія-2016: контури гібридної війни», автором якої виступив публіцист Сергій Постоловський. Тактична ціль Росії пов’язана із поверненням України до сфери впливу Росії, але є проблеми із національною економікою, говорить Постоловський. Економіка в Росії є «силовою» – це власний термін автора.
«Силова економіка характерна для авторитарних і тоталітарних режимів тих країн, де багато природних ресурсів. У таких державах дуже великі видатки на силові структури, спецслужби і армію, а також на апарат чиновників. Паралельно Росія фінансує лояльні режими у європейських країнах і підтримує радикальних націоналістів по всьому світу», – зазначає Постоловський.

Для відновлення своєї економіки Росія буде домагатися скасування санкцій, шукати способи, як підвищити ціни на енергоресурси і збільшувати податки. У своїй доповіді Постоловський окреслює різні напрямки гібридної агресії – в країнах Східної і Західної Європи, а також Балтії. Гібридною військовою дією він вважає і газопровід в обхід України «Північний потік-2».

«Сьогодні ми бачимо, що «Північний потік-2» створив певну напругу в Європі. Країни Балтії, Угорщина, Словаччина, Хорватія й інші виступили проти його створення. А екс-прем’єр Італії Романо Проді взагалі заявив, що цей проект може розколоти Європу на дві частини. Також до кінця 2016 року Путін може створити штучний конфлікт в одній із країн Балтії і спробувати вести там воєнні дії. Він хоче перевірити готовність НАТО захистити своїх партнерів – Литву, Латвію і Естонію», – заявив Постоловський. Якщо НАТО нічого не зробить, частина бодай однієї країни буде окупована, впевнений публіцист.

За словами співзасновника «Бюро протидії гібридній війні» Тараса Березовця, саме в Україні наразі проходить найбільш помітний фронт гібридного наступу.

«Як погоджуються наші колеги з НАТО, «гібридна війна» сьогодні стала одним із ключових брендів України. Це погано, звичайно, але якщо так сталося, ми повинні цим користатися. Україна сьогодні є полігоном для обкатки технологій не стільки самої гібридної війни, скільки боротьби і протидії з нею», – заявив Березовець. На думку політолога, гібридна війна почалася не з подій у Криму чи на Донбасі, а з розпаду СРСР.

Окрім підготовки доповідей, бюро займається проведенням тренінгів для військових і держслужбовців. У тому числі, як розповів співзасновник «Бюро протидії гібридній війні» Євген Магда, заняття пройшли для розвідників і спецпризначенців, зокрема представників Сил спеціальних операцій.

«Нам була важлива зворотна реакція людей, і ми побачили, що офіцерам з бойовим досвідом було цікаво. Їм важливо і необхідно усвідомлювати механізми гібридної війни, тому що власне гібридна війна створює такі виклики, на які важко реагувати нашим військовим», – заявив Магда.

Матеріали тренінгів не розкриватимуть, не називатимуть навіть експертів, які обговорювали з військовими досвід протистояння гібридній війні.

Для протистояння гібридній агресії використовують соціальні мережі

Крім «Бюро», протистоянням гібридній війні займається низка волонтерських організацій, найвідоміша з них InformNapalm. Їхня діяльність розпочалася майже одразу після початку війни. За допомогою відкритих даних і соціальних мереж волонтери встановлюють імена і підрозділи російських військових, які воюють проти української армії на сході країни. Але нещодавно вони відкрили другий фронт.

«Волонтери InformNapalm разом із хакерською групою FalconsFlame розпочали публікацію даних з поштових скриньок керівників терористичних формувань і їхніх російських кураторів. Проект отримав назву #opDonbasLeaks і розпочався синхронно із розкриттям документів про офшори #PanamaPapers 3 квітня 2016 року», – повідомив Радіо Свобода координатор проекту Роман Бурко.

Наприклад, у цьому тексті йдеться про російські візи для підтримуваних цією державою бойовиків, які воюють в Україні на боці сепаратистів. Найважливіші дослідження волонтери перекладають на англійську, наприклад, розповідь про російську військову машину зв’язку. Деякі їхні досягнення вже викликали обурення з боку проросійських бойовиків.

Наступна доповідь «Бюро протидії гібридній війні» буде присвячена другій річниці так званої «русской весны» на Донбасі. Вона буде презентована у травні. А доповідь Сергія Постоловського про Росію розішлють до посольств усіх країн, які можуть стати жертвою агресії.

Михайло Штекель

Джерело

peredplata