Що доброго зробили буковинські депутати-мажоритарники за лютий-березень 2016 року

Що доброго зробили буковинські депутати-мажоритарники за лютий-березень 2016 року221 депутатське звернення, 58 депутатських запитів та 28 законопроектів. Такий доробок чернівецьких депутатів-мажоритарників за лютий-березень 2016 року. Про це розповіли представники Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА під час публічної дискусії на тему \”Громада і мажоритарники Чернівецької області: аналіз роботи та взаємодія\”, яка відбулась за підтримки Програми USAID «РАДА : підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво » (виконується Фондом Східна Європа).

Громадянська мережа ОПОРА продовжує відслідковувати роботу народних депутатів, обраних в мажоритарних округах Чернівецької області. У 2016 році Громадянська мережа ОПОРА здійснює моніторинговий проект у 105 виборчих округах 24 областей України та міста Київ. Моніторингова кампанія передбачає щомісячний комплексний аналіз діяльності 105 народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах.

Як зазначив представник ГМ “ОПОРА” Прокоп Тарас, відповідно до зведеного рейтингу ОПОРИ щодо роботи 105 депутатів-мажоритарників за лютий-березень 2016 року троє депутатів з Чернівецької області — Григорій Тіміш (203 виборчий округ), Іван Рибак (202 виборчий округ )та Максим Бурбак (204 виборчий округ) — в десятці лідерів. Загалом, депутати від чернівецької області зайняли третє місце у всеукраїнському рейтингу по роботі за лютий-березень. Також наші народні депутати відзначаються дисциплінованістю відвідин пленарних засідань парламенту та засідань комітетів (більше 95%) і регулярно здійснюють прийоми громадян.

Загалом з початку роботи у Верховній Раді восьмого скликання депутати-мажоритарники Чернівецької області написали переважно в співаавторстві 183 законопроекти, 40 з яких стали чинними актами, а також подали 240 депутатських запитів (в основному до керівників міністерств та відомств). Законопроекти нардепів стосуються, в своїй більшості питань, які є у віданні комітетів, членами яких вони є.

Депутатські запити здебільшого стосуються проблемних питань Чернівецької області загалом.

В той самий час варто відзначити, що народні депутати-мажоритарники рідко або ж взагалі не надають повноцінних звітів про свою роботу (здебільшого — виступи в ЗМІ), інформація про час та місце прийому не завжди доноситься до виборців.

Якщо аналізувати роботу депутатів, обраних в одномандатних округах Чернівецької області, за лютий-березень 2016 року, то щодо законотворчої роботи лідером є Микола Федорук (201 виборчий округ) з 11 законопроектами (шість з яких стосуються перейменувань населених пунктів), по сім законопроектів у Івана Рибака (202 виборчий округ) та Максима Бурбака (204 виборчий округ). У депутата від 203 виборчого округу Григорія Тіміша два законопроекти. Переважно всі законопроекти нардепів стосуються питань, які є у віданні комітетів, членами яких вони є.

За словами Владислава Баранського з 58 депутатських запитів, які були зареєстровані чотирма депутатами протягом двох місяців абсолютна більшість стосується проблем Чернівецької області і адресувалась переважно до керівників міністерств та відомств. Лідером щодо оголошення депутатських запитів є Іван Рибак (30), 24 у Григорії Тіміша, 4 у Максима Бурбака. Жодного депутатського запиту з початку року не зареєстрував нардеп Микола Федорук.

Найбільш активно протягом лютого-березня з виборцями працював Григорій Тіміш, який у всі дні, відведені для роботи з виборцями проводив особистий прийом, а також регулярно відвідував населені пункти 203-го виборчого округу. Досить активно працював з виборцями Максим Бурбак, він регулярно проводить прийом виборців, проте не завжди в ті дні, які відведені Верховною Радою для роботи з виборцями. Дещо нижча активність в роботі з виборцями в Івана Рибака та майже жодної активності в Миколи Федорука.

Що стосується 221 депутатських звернень, то вони написані здебільшого на основі звернень громадян чи за результатами прийому громадян під час особистих прийомів нардепом чи його помічниками. Значна частка звернень громадян стосується питань, які є у віданні місцевої влади. Дедалі більше звернень стосуються проблем учасників АТО, земельних питань тощо. Найбільше депутатських звернень у лютому-березні написав Максим Бурбак (131), по 37 звернень у Григорія Тіміша та Івана Рибака та 16 — у Миколи Федорука.

Таким чином можна констатувати, що чернівецькі мажоритарники переважно активно працюють в законодавчій та представницькій сфері, однак не звітують виборцям.

peredplata