У Майдані Чернівців торгуватимуть американськими гамбургерами

Презентація проекту нового «Майдану» розпочалась із суперечки між депутатами міськради та мером.

У Майдані Чернівців торгуватимуть американськими гамбургерами

Інвестиційна команія «Град Інвест» спільно із очільником міста Олексієм Каспруком презентували чернівчанам проект реконструкції ТЦ «Майдан». Замість існуючого торгового центру інвестор пропонує збудувати сучасний мультифункціональний комплекс вартістю 1,4 млрд. гривень, загальна площа якого становитиме понад 70 000 м2, з яких 40 000 м2 – площа самого торгівельного центру, окрім центру виділять 9 486 м2 для трьох дев’ятиповерхових житлових будинків, та на 22 300 м2 планують збудувати 4-поверховий паркінг на 900 авто.

-Торгівельний центр «Майдан» вже 12 років знаходиться в управлінні «Град Інвест». Це один із перших торгівельних центрів у Чернівцях, який має свої традиції. Ми прагнемо, щоб він і надалі відповідав уявленням про те, яким має бути головний торгово-розважальний комплекс міста. Тому плануємо спільними зусиллями здійснити реновацію ТЦ «Майдан», – зазначив представник інвестора Володимир Руснак.

За словами забудовника до складу нового торгово-розважального комплексу увійде багатозальний кінотеатр, фуд-корт, розважальний центр для дітей та дорослих, зона кафе та ресторанів, поміж яких планується відкриття популярного серед молоді «МакДональдзу». Територію комплексу хочуть облаштувати зеленими зонами для відпочинку, та інтерактивними фонтанами.

-Цей проект стане для міста найбільшим багатофункціональним об’єктом, адже під його забудову виділять територію колишнього тролейбусного депо. Також це нове стабільне джерело доходів міського бюджету, адже місто матиме власну частку в спільному підприємстві. Ще одна перевага цього проекту – створення 1200 нових робочих місць, – розповідає міський голова Олексій Каспрук.

З метою успішної реалізації проекту інвестор пропонує Чернівецькій міській раді створити спільне підприємство, яке об’єднає ресурси міста, та інвестиційні можливості компанії «Град Інвест». До капіталу спільного підприємства можуть бути внесені грошові кошти, майно, право на земельну ділянку, а також інші форми інвестицій. Зі своєї сторони інвестиційна компанія передбачає внести земельну ділянку площею 1,3768 га, це територія, де зараз розташований ТЦ «Майдан», а також 100% фінансування проекту. Місто до капіталу спільного підприємства внесе право на будівництво на земельній ділянці яка зараз знаходиться у комунальній власності КП «Чернівецьке тролейбусне управління».

Діяльність спільного підприємства буде контролюватися завдяки створенню спільної робочої групи, яка складатиметься із представників інвестора, та уповноважених осіб міської ради.

У депутатів міськради ідея такої реконструкції викликала деякі настороги. Коли проект на майже 1,5 мільярда гривень презентує одна компанія, яку обрали без жодного конкурсу, міський голова вже хоче підписувати меморандум про співпрацю, а депутатський корпус дізнається про це за дві години до презентації, – це абсолютно неправильно – обурюються депутати, та називають проект корупційним. Натомість Олексій Каспрук зазначив, що ідею обговорюють уже кілька тижнів, а остаточне рішення щодо втілення його у життя буде прийнято депутатами на наступній сесії міської ради.

Евеліна ЛІСЬКО
Студентка IV курсу кафедри журналістики ЧНУ

peredplata