На Буковині боротися з корупцією будуть по-новому

«Видвірити» хабарництво в Україні намагаються вже не перший рік. У 2014-му було прийнято ЗУ «Про запобігання корупції», у 2015-му створено Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції. Цьогоріч систему реформують: до закону внесли зміни, а органи влади намагаються зробити ближчими до громадян.

На Буковині боротися з корупцією будуть по-новому

Буковинцям про роботу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) сьогодні розповідали у рамках прес-клубу «Реформи зблизька: як чернівчанин може боротися з корупцією». Захід був ініційований громадською організацією «Лабораторія демократичних трансформацій» спільно із Чернівецьким громадським ТБ «InfoKey». Одним із спікерів прес-клубу – журналіст-розслідувач Андрій Марусов – зазначив, що енергія Майдану стала затихати. Через рік після Революції гідності Україна залишалася найбільш корумпованою країною Європи: за результатами глобального Індексу сприйняття корупції-2014 країна посідає 142 місце зі 175. Для подолання цієї системи і були створені нові антикорупційне бюро та агентство з питань запобігання корупції.

До повноважень НАБУ входить розслідування злочинів «елітних» корупціонерів як у верхівці влади, так і на місцях. «Агенство працює незалежно, «ні під кого не лягло», проте в організації роботи є свої прогалини», – повідомив Андрій Марусов. До прикладу, структура не має права проводити прослуховування (це компетенція тільки Служби безпеки України), під його під слідство не попадає діючий президент. До обов’язків антикорупційного не входить розслідування справ про дрібне хабарництво – цим займається поліція. Зважаючи на це, Андрій Марусов висловив сподівання на найшвидші додаткові зміни в законодавсті, які покличе за собою діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції. Це дасть змогу удосконалити систему подолання корупції в Україні в цілому.

Перші кроки до цього вже зроблені. 18 березня набули чинності зміни до Закону України «Про запобігання корупції», які вплинули на роботу Національного агентства з питань запобігання корупції. Нагадаємо, що структура має превентивну функцію, зокрема щодо перевірки декларацій всіх державних службовців і стилю їх життя, розкриття будь-якої інформації з приводу фактів зловживання посадою. Відтепер НАЗК ще а адмініструє державний портал, де оприлюднюються електронні декларації можновладців. «Те, що цього року за новою формую декларувати свої доходи лише депутати – це міф, – відразу зазначив Андрій Кочуран, координатор руху ЧЕСНО на Буковині, керівник проектів Лабораторії демократичних трансформацій. – Електронну декларацію також повинні заповнювати посадовці місцевого самоврядування І-ІІІ рангу, тобто мер, прокурори, судді і так далі». Ця інформація зберігатиметься у відкритому доступі на порталі, а отже і журналісти, і громадські активісти зможуть переглянути її, проаналізувати, порівняти з попередніми деклараціями чиновників, з’ясувати шляхи отримання депутатських статків.

Реформи антикорупційної системи, за словами організаторів прес-клубу, сприятимуть якісним змінам у суспільстві. До того ж, відкритість інформації, які передбачається зі створенням електронної системи декларування, полегшить роботу журналістам-розслідувачам та громадським активістам, які відслідковують корупційні схеми серед можновладців.

Анастасія ДВОРСЬКА,
Студентка 4 курсу кафедри журналістики ЧНУ

peredplata