Танк Нікітіна демонтувати не можна залишити

Нещодавно в мережі з`явилося повідомлення: танк Нікітіна в Чернівцях знову розмалювали. Яскраві фото, на яких військова машина пофарбована у жовто-блакитні кольори, кілька днів «гуляли» Інтернетом. Та з`ясувалося, що це лише черговий жарт з певною часткою правди. Фарбу танк таки бачив: тепер на ньому красується напис «На Москву!» – чи то агресивний клич, чи «художнє» попередження. Автора напису розшукують правоохоронці, адже танк Нікітіна, відповідно до розпорядження Чернівецької ОДА, перебуває на обліку як пам’ятка історії, а за її пошкодження передбачена кримінальна й адміністративна відповідальність.

Танк Нікітіна демонтувати не можна залишити

Тиждень минає, а напис нікуди не зник. У відділі охорони культурної спадщини міста повідомили, що готують розпорядження до ЖЕКу, аби його працівники фарбу з танка змили. Мовляв, пам’ятка культури повинна об’єднувати містян, належно виглядати, а не провокувати конфлікти.

Але такий конфлікт насправді триває вже давно. На сайті Чернівецької міської ради по «танковій справі» зареєстровано п’ять петицій. Одні вимагають демонтажу бойової машини, щоб не «муляв очі» символ радянського тоталітарного режиму; інші пропонують перетворити танк на об\’єкт для художніх конкурсів; найбільш консервативна петиція зареєстрована з проханням захистити машину від демонтажу та актів вандалізму. Петиції щодо арт-конкурсів та захисту пам’ятки набрали у березні-квітні достатню кількість голосів. Ідеї підтримали 279 та 261 людей відповідно, а відтак роками не вирішене питання щодо танка передано на розгляд громадської консультативної ради відділу охорони культурної спадщини міста.

– Наше завдання – знайти баланс між думкою молоді, яка хоче позбутися тоталітарних символів, та старшим поколінням, для кпредставників котрого це не просто машина, а їхня історія, пам\’ять, – розповіла Олена Пушкова, начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради. – Тому на першому засіданні справа відразу не вирішилась.

Пропонували зняти танк, відремонтувати його та відправити у зону АТО. Або ж виставити у музеї. Олена Пушкова каже, що будь-яка пропозиція варта уваги, якщо за неї голосує достатня кількість чернівчан, а тому найближчим часом буде проведено друге засідання громадської консультативної ради. «Танковим питанням» не хотіли спекулювати в період Дня перемоги, тож обговорення відбудеться в кінці травня – на початку червня. Авторам петицій до нього слід готуватись серйозно: зокрема, від художника Полатайка чекають конкретної презентації, як саме може відбуватися запропонований ним художній конкурс.
Щоб послідувати прикладу Івано-Франківська, де, як ми уже писали, подібну машину зняли з постамента ще в дев’яностих роках минулого століття, необхідно пройти всю процедуру вилучення об’єкта з переліку пам’яток. А для цього, за словами Пушкової, має бути відповідне обґрунтування. У Чернівцях працює експертна група з декомунізації, а також громадська рада, топонімічна комісія, і якщо «комуністичність» танка буде підтверджено, на розі вул. Гагаріна і Прутської зустрічати гостей міста може інший пам’ятник. А поки наш і далі стоїть «На Москву!».

Анастасія ДВОРСЬКА, студентка IV курсу кафедри журналістики ЧНУ

peredplata