Несподівані Чернівці: учень Фрейда та володар «Оскарів» – чернівчани

Чернівці нині є одним з найпривабливіших в Україні міст для туристів. Унікальна архітектура, гармонійна суміш різних традицій та культур, неймовірні враження – усе це про столицю Буковини. Чернівці часто іменують не лише «маленьким Парижем», а і «Єрусалимом на Пруті», «східноєвропейським Вавилоном» або навіть «другим Ханааном», пише Урядовий кур’єр.

Несподівані Чернівці: учень Фрейда та володар «Оскарів» – чернівчани

На згадку про мальовниче місто більшість його гостей намагається придбати сувеніри з краєвидами Чернівців.

Однак Чернівці – це не тільки відомі споруди, а й всесвітньовідомі актори, вчені, громадські діячі. Ось лише невеликий, далеко неповний перелік відомих чернівчан.

Учень Фрейда

Вільгельм Штекель (1868-1940) народився в Боянах у небагатій єврейській сім’ї. Але батьки знайшли гроші, щоб оплачувати його уроки музики на скрипці і навчання у Віденському університеті.

Штекель, який пізніше став одним із найвідоміших психіатрів свого часу, лікувався в легендарного Зигмунда Фрейда. Його настільки вразили методи «батька психоаналізу», що він став його учнем та послідовником.

Коли до влади прийшли нацисти, Штекель переїжджає до Лондона. Він покінчив життя самогубством, прийнявши смертельну дозу аспірину. Причиною називають те, що психіатр не міг терпіти болю від гангрени, викликаної діабетом.

Архітектор-«театрал»

Джон Адольф Еберсон (1875 -1964) народився в Чернівцях. Майбутній архітектор закінчив школу в Дрездені й вивчав електротехніку у Віденському університеті. У 1901 році він емігрує до США. Спочатку Еберсон працює в електротехнічній компанії, а потім почав займатися архітектурою. Його дебютом став проект кінотеатру «Джуел» у Гамільтоні на 350 місць. Разом зі своїм сином він спроектував 1200 кінотеатрів, театрів і оперних залів у США, Франції, Мексиці, Австралії, Венесуелі.

Лауреат семи «Оскарів»

Отто Премінгер (1905-1986) народився у Вижниці. Його батько був юристом і деякий час навіть обіймав посаду генпрокурора Австро-Угорської імперії. Отто також вивчився на юриста і отримав ступінь доктора. Але його більше вабив театр.

У 1935 році Премінгер переїжджає до США. Він працює в Голівуді й підписує контракт зі студією «Двадцяте століття Фокс». Його фільм «Лора», знятий у 1944 році, був заявлений у кількох номінаціях на «Оскар», але взяв лише одну статуетку за операторську роботу.

У 1959 році виходить один із найкращих фільмів Премінгера – драма «Анатомія вбивства», який включили у Національний реєстр фільмів. Картина отримала сім номінацій на «Оскар».

Оперна зірка

Йозеф Шмідт (1904-1942) народився в Давиденах (Сторожинецький район) у селянській сім’ї. Перед початком Першої світової війни родина переїжджає до Чернівців. 12-річний Йозеф отримує місце кантора, а через вісім років уже дає концерти.

Згодом їде до Берліна, де влаштовується кантором у синагозі. Він також виконує неаполітанські пісні та оперні арії. Не дивлячись на прекрасний тенор, кар’єру в опері Шмідт так і не зробив через свій маленький зріст –150 сантиметрів. Він знявся у кількох фільмах, записував платівки та партії знаменитих опер на берлінському радіо, витупав із концертами по всьому світу. Його спів порівнювали зі знаменитим Карузо.

Через нацистів Шмідту довелося залишити Відень і переїхати до Франції, а згодом нелегально – до Швейцарії. Тут його відправили у табір, де він помер від серцевого нападу.

Першовідкривач ДНК

Эрвін Чаргафф (1905-2002) народився в Чернівцях у заможній єврейській родині. Але після Першої світової війни їхній банк луснув і сім’я переїхала до Відня. Там Чаргафф вступив на хімічне відділення університету, написав докторську.

Чаргофф першим розкрив секрет ДНК. А ось Нобелівська премія пройшла повз нього. Це і стало причиною скандалу. Після того, як у 1962 році Френсіс Крік, Моріс Уілкінс і Джеймс Уотсон отримали Нобелівську премію за відриття ДНК, Чаргафф покинув лабораторію і відмовився від подальших досліджень.

Джерело: Жити у Чернівцях

peredplata