Про буковинський газ, Ляшка і його оршівського дружка

Після виступу газети «Час» зі статтею «Засмерділо газом в облраді» депутати створили тимчасову комісію, яка покликана розібратися з ситуацією, що виникла довкола Красноїльського газового родовища.

Там йшлося, що фірма «ІНГАЗКО» розроблятиме родовище. Дозвіл на це отримали у Державній службі геології та надр України без тендеру і без аукціону. Аби так здійснити оборудку, потрібно було Чернівецькій обласній раді не прийняти ніякого рішення з цього питання. І рада таки не прийняла. Бо депутати не зрозуміли, чому Світлана Фочук, депутат від ВО «Батьківщина», голова екологічної комісії, з голосу це питання порушила, голова облради, також від ВО «Батьківщина» Іван Мунтян поставив на голосування. Депутати тоді відправили це рішення на доопрацювання. Бо воно таки дійсно було не підготовлене. Саме цього й треба, напевне, було і Держслужбі, і «ІНГАЗКО». Бо за «умови мовчазної згоди» облради фірмі й надали дозвіл.

Розгорівся скандал. Тому на наступній сесії все ж таки створили комісію, яку очолив депутат від «Самопомочі» Василь Гостюк. Комісія вирішила дослідити все, як є. Бо окрім «мовчазної згоди» для позитивного рішення треба було, аби фірма підтвердила, що вона має «цілісний майновий комплекс» (ЦМК) для розробки та експлуатації родовища.

Про буковинський газ, Ляшка і його оршівського дружка

Днями члени комісії, спеціалісти та представники фірми «ІНГАЗКО» виїхали на місце, де досі законсервована свердловина природного газу. Там вони переконалися, що ніякого «цілісного майнового комплексу» «ІНГАЗКО» не мало, не має і… хтозна, на що фірма ця розраховує.

– Ми тут бачимо тільки законсервовану газову трубу, – сказав голова комісії Василь Гостюк. – Ніякого цілісного майнового комплексу нема. Це тепер задокументовано і відповідно будемо реагувати.

Всі депутати погодилися з головою. Навіть голова екологічної комісії Світлана Фочук доволі ніяково поводилася. Щось хотіла виправдати, але це їй не вдалося:

– Я не можу тепер сказати чи воно так, чи ні, – говорить Світлана Фочук. – Але ми кажемо, що нам потрібен інвестор та інвестиції. І все.

Така позиція якась ніяка у депутата, котра раніше переконувала своїх колег, аби вони голосували за надання газового родовища фірмі «ІНГАЗКО».

Член комісії Іван Шевчук не раз уже зустрічався з подібними фірмами на теренах нашої області. Особливо на території Вижницького району, звідки родом. Там уже десятиліттями на межі закону і поза межею різні фірми експлуатують нафтові та газові родовища. Але чи завжди з того має зиск простий буковинець? Ні. Тому депутат міцно стоїть на державній позиції.

– Ми не проти того, аби родовище експлуатувала ця чи інша фірма, – вважає депутат Іван Шевчук. – Але нехай нададуть відповідні документи і не вводять в оману обласну раду.

Після того, як депутатська комісія надала свої пропозиції та перші висновки, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян таки звернувся до Держслужби геології та надр України з пропозицією анулювати дозвіл на розробку газового родовища неподалік Красноїльська фірмою «ІНГАЗКО».

Підставою цього може бути те, що фірма надала на розгляд недостовірні дані про наявність у неї цілісного майнового комплексу для розробки та експлуатації газового родовища. Далі голова облради пише: «Чернівецька обласна рада залишила за собою право у разі відмови в анулюванні спеціального дозволу звернутися за захистом інтересів громади Чернівецької області до суду та Національного антикорупційного бюро».

Петро Кобевко

Р.S. Коли вже були підписані комісійні висновки, депутат від фракції РПУ Олега Ляшка з Оршівців Василь Чернівчан публічно відкликав свій підпис під висновком комісії. Пояснив це незрозуміло. Мовляв, «неправильно зрозумів тлумачення,… все перейшло у політику» і т. д.
Редакція газети «Час» ще раз пояснює депутатові Чернівчанину, іншим депутатам і особисто Олегові Ляшку: фірма «ІНГАЗКО» має співзасновника з 35 відсотками статутного фонду – фірму з офшорної зони, яка зареєстрована у Белізі. Беліз називають ще британським Гондурасом. Він розташований у Центральній Америці. Подібні компанії висмоктують кошти з України і ховаються від податків. Саме проти них розгорнув війну не на життя, а на смерть Олег Ляшко у Верховній Раді.
А що тоді робить Василь Чернівчан з села Оршівці Кіцманського району, член партії Олега Ляшка? Невже йде врозріз з лінією партії та її лідера?!
Нехай вони самі між собою з цим розберуться. А газета «Час» звертається до прокурора області з проханням перевірити, чи не криється якийсь кримінал за оборудками з газовим родовищем і фірмою, засновником якої є офшорна компанія.

peredplata