Буковинську медицину заштормило

Депутатська комісія з питань охорони здоров’я та соцзахисту воїнів АТО і їх сімей, яку очолює Ігор Малишевський, військовий хірург та заступник Ольга Кобевко, лікар-волонтер, таки на вірній дорозі.

Буковинську медицину заштормило

Ці двоє молодих лікарів, котрі пройшли горнило війни, зробили спробу навести лад у керівництві охорони здоров’я в області та серед головних лікарів. Адже Буковина не може терпіти лікарських поборів, хабарів і корупції серед керівників медичних закладів. Що й говорити, коли середній вік головного лікаря у Чернівецькій області досягає 70 років. Вони десятиліттями врослися у систему і у свої крісла, котрі приносять їм великі статки. Ви тільки подивіться у яких маєтках живе директор департаменту охорони здоров’я пані Андрієць. Їх побудовано у Глибоцькому районі на елітних землях приміських сіл. Вона не отримувала таких високих зарплат ні у вузі, де викладала раніше, ні у департаменті тепер. Будинки ці зведені на мільйонні кошти. Де взяла кошти?

Де взяв кошти головний лікар обласної лікарні, член фракції партії регіонів в облраді Ушаков? Його палац зведено в елітному районі вулиці Достоєвського у Чернівцях. Його 50 зарплат не вистачило б на ті вкладення, які довелося йому робити у цей палац.

Комісія облради почала питати з головних лікарів та з керівників департаменту: чому вони живуть і розкошують не за заробленими, а лікарні ледь дихають, хворих не лікують а заліковують. Також комісія почала роботу й над реформою охорони здоров’я.

Керівникам це не сподобалося. Бо вони звикли до доброго життя. Як відомо, до доброго життя швидко звикають. То відвикають довго і болісно.

Зміїне кубло корупціонерів і хабарників у медицині розворушили двоє молодих воїнів-лікарів. І змії зашипіли.

Нещодавно вони випустили листа до голови облради та депутатів. У ньому вимагають змінити керівництво комісії. Добре, що не просять їх розстріляти, як у 1937 році.

Цього листа головні лікарі змушують підписувати своїх підлеглих. Першими підписали цей лист-наклеп медики гінекологічного відділення обласної лікарні. Напевне, вони щось від того розуміють чи може знаються у тому.

Категорично відмовилися підписувати листа патологоанатоми. Ці чесні лікарі не раз бачили смерть і вони добре розуміють воїнів своїх колег, котрі пройшли дорогами війни і неодноразово дивилися у вічі смерті. А також з її кістлявих рук виривали поранених бійців.

А медики з військового шпиталю ледь не копняками прогнали тих, хто з листом-наклепом прийшов до них по підписи. Вони не тільки солідарні з Кобевко та Малишевським, а й тих, хто підписується проти них, пропонують послати туди, де були ці двоє молодих, сміливих лікарів. На схід України. На Донбас.

Також не підписують листа психіатри. Бо їм добре відомо хто, чим думає у медицині.

Василь Мудрий

peredplata