За Буковиною заштормило столичну медицину

Минулого тижня під час одержання хабара впіймали заступника міністра охорони здоров`я України Романа Василишина і його спільника.
Арештували посадовця у маєтку ціною що найменше 7 млн. грн., записаного на доньку. Василишин збирав по 50-100 тисяч щотижня тільки з однієї Олександрівської клінічної лікарні Києва, де раніше працював головним лікарем. Подібні схеми діють по всій Україні.
Саме про них першими почали розповідати публічно молоді депутати-лікарі з Буковини – Ольга Кобевко та Ігор Малишевський. Вони пройшли загартування на Майдані та на війні. Втратили у боях своїх колег. Тому вирішили не терпіти безладу у медицині: хабарництва і поборів. Вони посягнули на святе для керівників медичної галузі – їхні статки та захланні хабарі. Система настільки врослася у наше життя, що ті, хто її сотворив, без неї уже жити не можуть. Зараз взяті хабарі вони використовують для боротьби з молодими лікарями. Вони бояться втратити свої прибуткові місця і відкати, які й приносять їм ці місця і посади. Про побори від лікування, операцій говорити не доводиться. Хто пацив, той знає. І не треба робити добру міну на обличчі. Беруть, дають і знову беруть. Нема грошей – нема здоров`я.
Така система, на яку зазіхнули молоді лікарі, воїни та волонтери. Окрім лікування, ще надприбутки і нетрудові доходи приносять керівництву аптеки.
Ви ніколи не замислювалися, для чого в обласній лікарні є 10 аптек. Ціни на ліки захмарні. А ось офіційна оренда за приміщення коливається від нуля до 505 грн. Коли журналісти зробили спробу з`ясувати, хто, кому і за що тут платить, – відповідь отримали далеку від реального стану речей. Але порядок там навести нема кому. Наприклад, антимонопольний комітет міг би втрутитися і повинен. Але тільки в обласній лікарні є дві аптеки, які належать родині голови обласного відділення Мотуляку. Взагалі в області ця родина стає монополістом. У неї найбільше аптек на Буковині. Хіба Мотуляк буде сам себе перевіряти і карати? Чи може він головному лікарю Ушакову щось недобре, але правдиве сказати? Навряд. Адже той дав йому можливість тримати дві аптеки у лікарні за ціною оренди 113-118 грн. за 1 м кв. Це при тому, що такій же аптеці ФОП Музика оренду виставили 505 грн. за м кв.
Дивує, чому досі прокуратура серйозно не займеться цим аптечним бізнесом на територіях комунальних лікувальних закладів. Адже там вкорінився розсадник корупції та хабарництва.
Питання аптек і високих цін на ліки також неодноразово порушували молоді депутати-лікарі. Старі їм цього не прощають. Вони почали боротьбу з новим. Методи, щоправда, такі використовують, якими самі й є. Часів Сталіна-Брежнєва-Януковича.
Спочатку запустили лист-наклеп проти депутатів. В обласній лікарні головний лікар Ушаков, колишній комуно-регіональний депутат, змушує підписувати такий наклеп лікарів і медперсонал. У департаменті охорони здоров`я тими ж методами вирішили дати бій молоді. Зібрали прес-конференцію з потрібних людей і ЗМІ. Серед потрібних людей з`явилася Леся Хомко. Вона раніше йшла на вибори до обласної ради по округу, де перемогла Ольга Кобевко. По цьому округу від прорегіональної партії «Наш край» висувався й головний лікар обласної лікарні Ушаков. Вони з Хомко з тріском вибори програли. А Ольга Кобевко перемогла. Бо вона до людей з правдою йшла. А її опоненти – ні. Більше того, вони використовували й брудні технології. Зокрема, під час перерахунку голосів на в. о. № 61 з`ясувалося, що на одній із дільниць була спроба фальсифікації та каруселі. Знайдені бюлетені у «невикористаних», де заздалегідь була відмітка за Лесю Хомко.
І це не допомогло. Щоправда, досі прокуратура не дала правової оцінки фальсифікаторам. А Хомко продовжує помсту. Вона агресивно нападає на молодих лікарів-депутатів. Та це не допомагає.
Але в області навколо лікарської теми почали об`єднуватися колишні регіонали. Перед страхом відповідальності за колишні діяння, вони паплюжать тих, хто несе людям правду про проблеми у галузі медицини.
Ні Ігор Малишевський, ні Ольга Кобевко не звертають уваги на мишачу вовтузню регіональних лизоблюдів. Вони роблять добру справу для людей і для медицини. Роблять її правдиво. Тому й мають підтримку.
Скільки б не хотів закривати очі на ці проблеми губернатор області Олександр Фищук, але й він змушений реагувати. Для цього вирішив сам перевірити як функціонують лікарні. Вибрав дві – кардіодиспансер та онколікарню. У першому керує молода лікар – кандидат медичних наук Ірина Омелянівна Маковійчук. В іншому – 22 роки керував заслужений лікар України Гонца.
У кардіоцентрі навколо диспансерну і всередині чистота й порядок, привітний персонал. Усміхнені хворі. Навіть удосконалений новий ліфт запустили на 4-й поверх. Хтось каже, що це не суттєво. Аби не був він такий мудрий, нехай запитає хворого, у якого передінфарктний стан, а ламається ліфт: чи зможе людина самостійно дійти до реанімації? І взагалі чи дійде? Тож ліфт у кардіодиспансері – важливий атрибут. Молоді керівники і медперсонал самовдосконалюються, вивчають і застосовують передові світові медичні розробки та досягнення. Є у них позитивні результати.
В онколікарні губернатора неприємно вразили сірість, непривітність, безвихідь і пустка. Там роками пустують приміщення, які б могли слугувати людям. Там до непристойності запущена зруйнована лабораторія та патологоанатомічне відділення. Ремонтні та будівельні роботи зупинені не тільки через брак грошей, а й через небажання діяти. Головний лікар погруз в інтригах, якими на свою посаду прагнув посадити доньку. Колектив штормило від того, що пацієнти скаржилися на високі ціни, побори і т. д.
Коли депутатська комісія спробувала там щось змінити на краще, почалися докори у її бік, інтриги і т. п.
Губернатор на власні очі побачив, до чого доводять медицину ті, хто вріс у керівні дохідні крісла. Тому він зараз змушений відповідно реагувати. Тим паче, що є і сотні добрих прикладів, коли українські буковинські лікарі, медперсонал наперекір бідності, корупції та інтригам лікують хворих, роблять все, аби люди змогли жити без болі і недуг.
На жаль, є й інші, котрі самі не роблять добре і іншим не дозволяють.
Василь Мудрий
Р. S. Поки готувався цей матеріал до друку, суд випустив на волю замміністра Василишина. За нього внесли заставу у 2 млн. грн.. Кажуть, що то головні лікарі здали з хабарів у медичний «общак». Але це вже їх не врятує. Бо разом з цим президент України Петро Порошенко визнав проблему медичної галузі проблемою національної безпеки України. Це ще раз підтвердило, що молоді депутати-лікарі Ольга Кобевко, Ігор Малишевський, Валентин Пріску з депутатської комісії облради на вірній дорозі.
Вони переможуть. А різних ушакових, андрійців, хомків та інших подібних регіоналів-пристосуванців чекає забуття.

peredplata