Будівельні афери Чернівців

Прекрасне українське місто Чернівці за часів панування СССР зобов`язали дружити з Рязанню. Аби дружбу цю зцементувати, у Чернівцях навпроти Центрального ринку на вулиці Героїв Майдану спорудили великий триповерховий магазин промтоварів. І назвали його «Рязань».

Коли большевицька імперія розпалася, почав занепадати й магазин. Він не міг конкурувати з підприємствами торгівлі, котрі працювали по-новому. Універмаг «Рязань» не зміг вийти з формату соціалістичної економіки і совка. Отож у перші роки незалежності України спочив у Бозі. Магазин перестав функціонувати. Потрібні були нові методи роботи, переобладнання і перебудова.

Тривалий час ніхто не брався до цієї споруди. Довкола неї росли різні міфи. Хтось казав, що Федорук нікому не віддасть «Рязань». Інші заперечували: мовляв, уже давно Яценюк поклав руки на цю торгову точку в центрі Чернівців. Напевне, ні те, ні інше не було правдою. А може, і те, і інше було правдою? Хто тепер може правду про це сказати?!

Будівельні афери Чернівців

Та все ж таки знайшлися підприємливі, ділові люди в Чернівцях. І взялися за реконструкцію та перебудову «Рязані». Залучили місцевих інвесторів, котрі сподівалися у відремонтованій споруді мати свої торгівельні точки. Було створено ТОВ «Будинок торгівлі «Рязань». Майбутні власники торгових площ вклали гроші у ремонт. Над спорудою невдовзі з`явився купол берлінського рейхстагу, на якому колись встановили прапор Кантарія та Єгоров. Та, як з`ясувалося, це було неправдою. Прапор над колишнім рейхстагом встановив український солдат.

Будівельні афери Чернівців

Будівельні афери Чернівців

Але то історія. А сучасність інша. Хоч над куполом «Рязані» замайорів синьо-жовтий прапор, це зовсім не означало, що там панує мир і спокій та українська толерантність. Спочатку ніби все так і було. Майже 60 підприємців вносили кошти під майбутні бутики і магазини. Кожен метр квадратний коштував 3800 доларів США. Тож інвестори за 20 м2 (середня площа торгової точки) вносили до 80 000 доларів. Люди сподівалися на швидку віддачу своїх капіталовкладень. Тим паче, що будинок «Рязань» насправді був добротним і не потребував великих руйнацій, перебудов і т.п.

Навколо цієї теми з`явилася ще одна структура – «Рязань-Інвест». Разом з ТОВ БП «Рязань» поділили частки капіталовкладень у співвідношенні 38 відсотків БП «Рязань» і 61 «Рязань інвест». Взяли іпотеку в ПАТ «Укрексімбанк». Але криза, яка, ніби сніг на голову, впала на українську державу, зачепила всіх. Спорудження будинку почало штормити. Власники не справлялися з обов`язками перед банком та інвесторами. Роботи зупинилися.

І за таких умов, як завжди у Чернівцях, з`являються різні ділки та фірми, котрі «знають, вміють і можуть рішати». Спочатку «Рязань-Інвест» забрав собі все, що належало не тільки йому. Усіх з власників було вилучено. Увесь капітал почав перетікати до одного. Навіть земельну ділянку було вирішено передати одній фірмі. На щастя, міська рада таки не встигла юридично віддати землю.

На той час з інвесторів уже було взято 5 300 000 доларів США. За такі кошти у 2008 році не один, а три «Рязані» можна було спорудити.

Почалися судові позови один до одного. І будівництво в таких умовах, звісно, зупинилося. Майже готовий торговий дім «Рязань» тільки розсіює сонячних зайчиків по вулиці Героїв Майдану та кидає тінь по інший бік фасаду. А у тіні – різні ділки. Вони вже у судах добиваються банкрутства попередників. Більше того, з вкладниками коштів розриваються угоди. Мовляв, фірма не несе відповідальності за зобов`язання тих, хто був до них. Якщо хтось таки хоче мати частку в майбутній «Рязані», мусить здати по… 3800 доларів США за кожний квадратний метр. Пам`ятаєте, люди один раз цю суму вже здавали. Тепер від них вимагають подвійної оплати. Тих, хто не бажає, погрожують взагалі позбавити права на уже оплачені квадратні метри.

Відбулися суди, котрі розглянули справи про банкрутство попередніх фірм. З`явилася зовсім нова компанія, котра хоче під себе підім`яти і торговий комплекс, і кошти, і землю, і все добро, яке їй не належить.

Судові засідання проходять то у Чернівцях, то у Кривому Розі, то у Дніпропетровську, то у Львові. Нарешті 9 серпня цього року відбувся Вищий господарський суд України. Він на якийсь період призупинив рішення тих інших судів і повернув процес на його початкову стадію. Тобто 38 відсотків – БТ «Рязань» та 61 відсоток ТОВ «Рязань-інвест». І знову справу скерували на розгляд господарського суду Чернівецької області на стадію санації.

Люди, які розуміються на тонкощах будівельної сфери, кажуть, що в Чернівцях уже довгий період діє схема обману. До неї причетні і правоохоронці, і посадовці, і політики.

Ми уже не раз бачили, як штормить місто та область будівництво. То «Гіпермаркету», то «Формаркету», тепер – «Рязані».
Тому необхідно при міськраді створити незалежну комісію з депутатів, спеціалістів, представників громадськості, котра би контролювала будівельні справи та не допускала в них подібних аферистів.

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

P.S. Застереження всім інвесторам-вкладникам будови «Рязань»: будьте уважні – аферисти використовують різні прийоми для обману людей і влади. Вони можуть оголосити банкрутство, і за місячний термін після публікації оголошення у будь-якому ЗМІ України неможливо буде подати претензії. Тому пильно слідкуйте за діями нечесних ділків навколо «Рязані». Газета «Час» бере цю тему під інформаційний контроль і звертає увагу прокурора області на афери довкола «Рязані».

peredplata