Хто стане головою у Кіцмані та Мамаївцях?

Хто стане головою у Кіцмані та Мамаївцях? Вибори у 4-х об’єднаних територіальних громадах розпочалися 9 вересня. Голосування за депутатів та голів відбудеться 29 жовтня.
Старт даний. Партії готові.
У попередніх числах «Часу» ми розповідали про можливі розклади серед депутатських корпусів у Кіцманській міській та у Мамаївській сільській об’єднаних територіальних громадах. Хоч депутати – це важлива ланка влади ОТГ, але основні важелі управління майном, землею, ресурсами, коштами триматиме у своїх руках голова громади. У нього буде печатка і право підпису. Тож за цю печатку партії будуть продавати «тіло й душу». І, напевне, будуть купувати спочатку голоси. Аби згодом сторицею повернути собі кошти, які під час виборів витратять на гречку і рекламу.
Отож, кого висуватимуть на вибори і хто стане головою?
Кіцмань
Найвищі шанси залишаються у теперішнього міського голови Сергія Булеги. Хоч він уже трохи покерував Кіцманем, але великої біди ще не встиг наробити. Тому й рейтинг тримається на рівні. Але найбільша підтримка теперішнього міського голови – на рідні. А рідня у нього немала. І не тільки у Кіцмані, а й у сусідніх селах. Зокрема, у Суховерхові. Звідти походить рід теперішнього міського голови. Тож під час виборів за Булегу голосуватимуть у Кіцмані та Суховерхові багато виборців. Хтось проголосує і у Давидівцях. Напевне, народний депутат України Іван Рибак таки докладе чимало зусиль, аби його протеже і друг знову став головою уже міської об’єднаної територіальної громади Кіцманя.
Спочинок на лаврах для нинішнього міського голови міг би бути, якби не інші люди і партії, які також хотіли б одержати доступ до печатки та ключів від Кіцманя.
Колись там активно діяв «Народний Фронт» (тоді він був ще «Фронтом змін»). Його асоціювали з банкіром Ярославом Яремієм, який творив партію Яценюка-Пишного на Кіцманщині. Чому ми згадуємо тут саме Пишного? Бо у його банку працює Яремій. Тоді партія мала авторитет у місті та районі. Навіть Яремія висували на посаду міського голови. Але трохи не поталанило, і він не виграв вибори. Програв він нинішньому голові. А тепер знову може продовжувати гру. Тим паче, що «Народний Фронт» піде на вибори у Кіцмані. Всі чекають великої битви між Яремієм та Булегою.
Змушений трохи розчарувати кіцманчан. Бо не від НФ піде на вибори Яремій, а – від ВО «Батьківщина». Тепер його туди взяв Мунтян. Не відаю, чи допоможе це у політичній кар’єрі, але у банківській таки нашкодить. Бо Яремій очолює філію «Ощадбанку», де керує Пишний, близький товариш і однокурсник Арсенія Яценюка. Тільки Яремій заявиться від ВО «Батьківщина», як відразу може втратити посаду у банку. І хтозна, чи виграє посаду голови ОТГ Кіцманя.
Там, де двоє будуть рвати на собі вишиванки і каменя на камені не залишати на політичних грядках супротивників, може скористатися третя особа.
Не виключено, що третім і не зайвим на виборах голови з’явиться кандидат від аграріїв. Саме АПУ на Кіцманщині має сильні позиції. Тому за місце мера їй гріх не поборотися. Тим паче, що там є гідний кандидат, колишній керівник РДА та інших високих рангів Василь Ящук. Він спроможний внести великий колот серед молодих кандидатів у Кіцмані. Тоді, коли вони будуть вести непримиренну боротьбу за голоси у місті, Ящук підгребе під себе два села – Давидівці та Суховерхів. І може статися, що саме голоси селян стануть вирішальними під час виборів міського голови Кіцманської ОТГ.
Мамаївці
У Мамаївцях нема сільради. Її якимось чином давно уже продали. Теперішній голова Сергій Угринчук уже третю каденцію пересиджує у приймах у Ярослава Шведа, який придбав собі сільраду ще у часи раннього Кучми.
Цей факт вплине на розклад сил у Мамаївській ОТГ. Бо досі ще нікому не відомо, чи дозволить Швед майбутньому голові і депутатам сидіти у його власній хаті. Не забуваймо народну мудрість, що у своїй хаті – своя правда і сила. Правду і силу у Мамаївській сільраді має Ярослав Швед. І на це нема ради уже не рік і не два. Тому він спроможний вплинути на все, що буде діятися у Мамаївській ОТГ.
Не виключено, що на вибори від Шведа, а насправді від АПУ може піти його донька, директор школи Світлана Ярославівна Онищук. Вона користується авторитетом і повагою у селі.
Батько користується авторитетом і повагою в аграрній партії та в Україні. Адже він – Герой України. Також має таку-сяку копійчину, яку може використати у виборчій кампанії рідної доньки.
Тож пані директорка матиме шанси поборотися за місце голови. Тим паче, якщо виграє, то сидітиме і керуватиме з дому рідного батька. Не думаю, що пан Швед рідній донці відмовить у приміщенні.
Не омине шансу 4-й раз обратися головою й теперішній двірник Мамаївців Сергій Угринчук. Але цей шанс швидше віртуальний, ніж реальний. За три каденції він все ж таки трохи набрид своїм землякам.
Ще зо 3-4 кандидати будуть з цього села йти на вибори голови.
Наприклад, вчений і громадський діяч, кандидат фізико-математичних наук Василь Бойчук. У нього в селі є велика родина. Та й партія, яка його висуне, матиме на той час чималий вплив на людей. Василь Бойчук буде заручатися підтримкою «Руху нових сил» Міхаїла Саакашвілі.
Хтось там піде від РПУ Олега Ляшка чи, може, від Руху, хтось піде від «Майдану» через якусь партію. Але першу скрипку тут знову зіграє ВО «Батьківщина». Якщо вона виставить кандидатуру Андрія Маковея на голову ОТГ, результат наперед відомий – він стане головою. Навіть його темні недавні контакти з партією регіонів не вплинуть на результат. Адже Іван Мунтян йому і це простив раніше і дозволив очолити Кіцманську районну парторганізацію ВО «Батьківщина». Тож чому б, за прикладом Мунтяна, і виборцям не пробачити йому трохи політичного блуду. Він ще може привселюдно попросити вибачення у прихожан та у виборців. «Мовляв, не розібрався, трохи блуд взяв. А тепер повернув на праведну дорогу. Мунтян допоміг. Та й Юля Тимошенко підправила. Буду служити вірою і правдою».
Думаєте, не повірять? Повірять. Мамаївські люди щирі та великодушні. Вони тих, хто блудить, завжди прощають.
Все би було зрозуміло у Мамаївській об’єднаній територіальній громаді, якби не Лужани і селищна голова пані Катрюк.
Вона також не один і не два роки керує цим селищем. Вже другий десяток підряд. Уже звиклася до теплого місця. Бо сама собі його нагріла. І не подумає комусь віддати. Хоча все може бути. Бо останніми місяцями якісь у селищі відбуваються незрозумілі відчуження то земель під сонячні батареї, то приміщень старої школи, то ще чогось. Гроші великі у Лужанах крутяться. Чи не думає голова посаду покидати. Або навпаки, поки не створена ОТГ, все, що можна продати – продасть. Все, що можна купити – купить.
Але їй не можна ще нікуди йти. Навіть, якби хотіла, то Шилепницький не відпустить. Колишній голова обласної ради живе у цьому селищі. І він, як тисячі лужанчан, напевне, звикся з методами керівництва Катрюк. Тож навіщо їм інших?!
Тим паче, Лужани мають власну сільраду, мають власний статус смт (і чому вони віддали назву ОТГ Мамаївцям? – П.К.), мають добру голову. Тобто головиху. І якщо їм вдасться від Лужан висунути одну тільки Катрюк Наталію, то вона обіграє всіх (разом з Іваном Орестовичем, звичайно).
А ще недавно почала гуляти інформація серед людей, що таки є домовленість з Мунтяном. І він не висуне Маковія від ВО «Батьківщина». А буде робити ставку Мунтян на Наталію Катрюк. Якщо це правда, то їй не зашкодить уже нічого, аби стати головою. І щоранку їхати на ровері до Шведової хати у Мамаївці.
Вона тоді глибоко плюне на будь-які натяки про те, «чому я і моя сім’я голосували за партію регіонів» (так називалася стаття у газеті «Вільне життя», де пані Катрюк закликала своїм прикладом голосувати за партію регіонів у 2012 році).
Люди їй, як і Маковію, просять цей блуд. Що ж поробиш, – такий у нас народ керівний. Аби бути біля посад і грошей, ладен будь-якій партії прислужити, а потім відмовитися від неї на користь уже ВО «Батьківщини», а не партії регіонів. А пройшло не більше 5 років з того часу, коли «Вона та її сім’я…».
Так можуть проходити вибори у Мамаївській ОТГ.
(далі буде)
Петро Кобевко

peredplata