Буковинські лісівники хочуть залучити до розслідування американських рейнджерів, через безпорадність своїх

Буковинські лісівники мають намір залучити до розшуку злодіїв, що незаконно спиляли на Хотинщині дуби, американських лісових рейнджерів, оскільки місцеві правоохоронці демонструють цілковиту безпорадність – інформує прес-служба Чернівецького ОУЛМГ.

Працівники лісової охорони державного підприємства «Хотинське ЛГ» постійно проводять рейди з охорони лісових масивів від самовільних рубок. На жаль, не завжди вдається встановити порушників, хоча за справу беруться ніби спеціалісти правоохоронних органів.

Так працівниками лісової охорони Колінківецького лісництва 25 вересня 2017 при проведенні рейдів у лісових масивах не було виявлено жодних самовільних порубок. А вже наступного дня, 26 вересня, при патрулюванні державного лісового фонду вони виявили самовільну рубку деревини.
Зловмисники зрізали 3 дерева породи дуб різних діаметрів від 28 до 32 см. Сума завданих державі збитків склала 22,9 тис. грн.

Буковинські лісівники хочуть залучити до розслідування американських рейнджерів, через безпорадність своїх

На фото: З місця незаконної рубки зловмисники зникли безслідно (?!), кинувши зрубану деревину.

На місце події лісова охорона лісництва, як належить у таких випадках, викликала представників поліції. Приїхала оперативна група з Хотинського відділення поліції Кельменецького ВП ГУНП у Чернівецькій області. Разом з лісівниками правоохоронці провели огляд місця скоєння самовільної рубки та оформили відповідні акти. Всі матеріали за даним випадком правопорушення передані на розслідування в поліцію для розшуку злодіїв.
Проте, незважаючи на проведені співробітниками поліції слідчі дії, зловмисники досі не знайдені.

Не тільки цей досить прикрий факт наводить на невтішні роздуми.

По-перше, незрозуміло, чим керувались зловмисники, здійснюючи цю самовільну рубку. З усього видно, сама деревина їх не цікавила для подальшого збуту чи переробки. Адже місце, де вони зрізали дерева, важкодоступне для вивезення незаконно добутої деревини. Туди нічим не заїхати – ні машиною, ні підводою. Злодії просто спиляли дуби і кинули на місці злочину.

По-друге, саме зараз Державна екологічна інспекція у Чернівецькій області проводить планову перевірку державного підприємства «Хотинський лісгосп».
Можливо, зазначена самовільна порубка дубів досі, з незрозумілих причин, невстановленими особами здійснена лише з метою дискредитації лісової охорони Колінківецького лісництва та загалом державного лісогосподарського підприємства?
Дати відповідь на це слушне питання і розвіяти усі сумніви можуть тільки самі зловмисники. Але фахівці розшуку з правоохоронних структур безпорадно розводять руками: злодії зникли безслідно і безкарно.
І це не вперше. І не тільки, зрозуміло, в Хотині.
До речі, саме зараз в Україні з метою обміну досвідом боротьби з незаконними рубками перебувають представники Лісової служби США, Міністерства юстиції цієї країни та Інтерполу. Так от в Штатах при Лісовій службі (державна структура з управління державними лісами – аналог нашій Держлісагенції) діє окремий підрозділ лісової охорони з представниками на місцях. Лісова охорона США має статус і повноваження правоохоронного органу і може, на відміну від нашої лісової охорони, проводити слідчі дії за виявленими на території держлісфонду фактами правопорушень.
Якщо опергрупа з Хотинського відділення поліції правопорушників не знайде, таки доведеться кликати в Хотин американських рейнджерів.

peredplata