Румуни і опоблок пікетуватимуть Чернівецьку облраду 17 жовтня

Румуни і опоблок пікетуватимуть Чернівецьку облраду 17 жовтняГрупа румунських організацій Чернівецької області 17 жовтня проведе пікет під стінами Чернівецької ОДА щодо підписаного президентом Петром Порошенком закону \”Про освіту\”.

Лідери румунських національно-культурних товариств планують влаштувати імпровізований \”похорон румунської мови\”. Їх підтримає Опоблок в замін на голоси під час виборів.

\”Традиційно говоритимуть про ущемлення прав національних меншин та нібито антирумунську політику офіційного Києва\”.

Раніше повідомлялося, що у Чернівцях депутат \”Опоблоку\” зареєстрував звернення до Порошенка щодо закону \”Про освіту\”.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон \”Про освіту\”, яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв\’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин в Україні.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон \”Про освіту\”.

Міністерство закордонних справ України направило закон \”Про освіту\” на експертизу у Венеціанську комісію.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати щодо ухваленого в Україні закону \”Про освіту\”.

А першими проти президента, ВРУ, уряду і українського закону про освіту виступив депутат облради від ВО\”БАТЬКІВЩИНА\” Мітрік.

peredplata