Ранній Рибак – це не пізній Брежнєв

Ранній Рибак – це не пізній Брежнєв

Велично, помпезно і урочисто пройшла звітно-виборна конференція Чернівецької обласної організації БПП «Солідарність».
Як відомо, раніше голова обкому Володимир Куліш подав у відставку. З`їзд партії відставку прийняв і виконання обов`язків керівника тимчасово поклав на народного депутата України Івана Рибака.

Іван Петрович впорався зі своїми тимчасовими обов`язками навіть краще, ніж від нього сподівалися. Підготовлено було конференцію у кращих традиціях пізнього Леоніда Ілліча Брежнєва. Навіть Папієв, коли керував СДПУ(о) на Буковині, не міг би скласти конкуренції Рибаку. Хоч він тоді хотів показати велич есдеків. А Рибак тепер зумів все обставити таким чином, аби його обрання запам`яталося надовго.

Зала обласної філармонії забита вщент членами партії, почесними гостями, Героями України, народними депутатами, журналістами і роззявами. На сцені – великими буквами назва партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Великі букети синьо-жовтих осінніх квітів, котрі на початку конференції за брежнєвськими традиціями покладено до підніжжя пам`ятника Т.Г. Шевченку (за Брежнєва ставили до В. І. Лєніна).

Далі ведучий оголошує плеяду почесних учасників – членів партії та гостей конференції. Серед почесних гостей Герой України з Мамаївців Ярослав Швед, депутат Чернівецької міської ради Валерій Чинуш. Добрий десяток депутатів верховної ради завітали до Чернівців підтримати свого парламентського колегу Івана Рибака. Вони виступали з палкими промовами.

Ранній Рибак – це не пізній Брежнєв

Запам`ятався виступ нардепа з Тернопілля Олега Барни, який також запам`ятався раніше буковинцям спробою винести з парламенту тодішнього прем`єра Арсенія Яценюка. Зараз зі сцени Барна клеймом клеймив Юлію Тимошенко, її партію ВО «Батьківщина» та байстрюків БЮТу. Чомусь він скромно промовчав про рідну політичну доньку Юлії Тимошенко нашу землячку Оксану Продан. Саме її вперше, ніби маленьку рідну донечку, а не байстрючку, завела у велику політику Юлія Володимирівна.

– Коли ми говоримо про яценюків, ляшків, авакових, – говорив нардеп Олег Барна, – це є все байстрюки партії «Батьківщина». Рано чи пізно вони будуть об`єднанні, тільки-но запахне рейтингами. Для них моральних принципів не існує. Для мене краще мати справу з партією регіонів. Бо від них знаємо, що можна чекати. А ті, від ВО «Батьківщина» – цинічні, підлі, підступні. І камінь тримають за пазухою, аби кинути у спину.

Потім виступала Оксана Продан. Вона говорила про бюджет, пенсійну реформу. Слова котилися по залу ніби медом намащені. І не було кому заперечити народній депутатці. Щоправда, на прес-конференції журналісти таки її запитали, чому пані Оксана голосує так, як фракція Юлії Тимошенко. А згодом конкретно поставили питання, чи, бува, не від ВО «Батьківщина» балотуватиметься Оксана Продан на майбутніх виборах до парламенту. Депутатка уникла прямої і відвертої відповіді на пряме і зрозуміле запитання.

– Я на даний момент не думаю про завтрашні вибори, – казала Оксана Продан. – І не думаю про те, як задовольнити ваші питання. Я на даний момент думаю про те, як зробити так, щоби у бюджеті на 2018 рік були кошти…

Олег Барна зовсім не тямить у тонкощах буковинської політичної тусовки і не тямить, хто тут з ким і проти кого. Тому вирішив «допомогти» Оксані Продан. Він сказав, що постарається «задовольнити» журналістів. І почав повчати їх, які питання їм можна ставити нардепам, а які «ніззяя».

Частина журналістів, які добре розуміють «хто кому Рабіновіч у Чернівцях», вирішили не слухати повчань Барни і покинути прес-конференцію.

Ранній Рибак – це не пізній Брежнєв

А Іван Рибак таки був обраний головою партії на Буковині. За нього проголосували всі до єдиного делегати. Кажуть, що за «пізнього Брежнєва» такого не було: хтось таки міг утриматися, принаймні. Окрилений таким успіхом, новий голова партії виступив з програмною промовою. Ніби грім серед ясної зали філармонії прозвучали пророчі слова Івана Рибака:
– Наша партія у Чернівецькій області сьогодні виходить з тіні!

Вірніше було б сказати, що партія виходить з підпілля. Бо так склалось, що пропрезидентська політична сила, яка набрала найбільше голосів на виборах 2015 року, не представлена у керівництві ні у виконавчій, ні у представницькій гілці влади на Буковині. Сьогодні в області керують «Народний фронт» (голова ОДА Фищук та заступник голови Стецевич), «Самопоміч» (заступник голови ОДА Гостюк), ВО «Батьківщина» (голова облради Іван Мунтян), ВО «Свобода» (заступник голови облради Віталій Мельничук), РПУ Олега Ляшка (перший заступник голови облради Інга Маковецька).

– Тільки один член нашої політичної партії Михайло Павлюк представлений у владі виконавчій, – сказав Іван Рибак. – Але він таки представлений не як член партії БПП «Солідарність», а як претендент, який виграв кадровий конкурс на зайняття вакантної посади. Ми сьогодні фактично знаходимося не у владі, а в опозиції. А це нонсенс президентській політичній силі бути в опозиції в області. Це дуже складно. Тому зробимо все, аби найближчим часом ми були представлені у владі обласній і у районних.

Голова крайової організації налаштований рішуче. Чого не скажеш про тих, хто навколо нього. Зокрема, голова фракції БПП «Солідарність» в обласній раді Іван Шевчук. Він категорично заперечив, що тепер можна ставити питання про переобрання керівництва обласної ради. Хоч він цю думку не зовсім вміло пояснював, але сама конференція партії дала відповідь на питання, хто господар у хаті. Президентська партія буде повертати собі владу в області. Напевне, спочатку Іван Рибак буде призначений головою ОДА. А після цього буде змінено і керівництво обласної ради.

Теперішній голова обласної ради голова ВО «Батьківщина» на Буковині Іван Мунтян має добре чуття. І цього разу воно його не підвело. Він відчуває, що втрачає владу. Хоч не зайшов до зали філармонії під час партійної конференції, але довкола проходив кілька разів.

А Фищук тепер, коли вже зібрані валізи на виліт з крісла голови ОДА, не тільки не прийшов на конференцію, а навіть не привітав Івана Рибака з обранням головою БПП «Солідарність» Чернівецької області.
Петро Кобевко

peredplata