Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна»

Ольга Кобевко: «Депутати – це не раби на фазенді Івана Мунтяна»Депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко виступила на сесії з різкою критикою буковинської влади. Однаково дісталося як Фищуку, голові ОДА, так і Мунтянові, голові облради.

Ольга Кобевко справедливо зауважила, що голова облради зумів перетворити апарат і депутатів у своїх особистих прислужників. Вони ніби раби на його фазенді.

А рішення в основному приймаються ті, які подаються від ВО «Батьківщина», головою обкому якої є Іван Мунтян, ВО «Свобода» та РПУ Олега Ляшка. Саме ці партії нині представлені у керівництві Чернівецької обласної ради. Також у підтанцовці цих політичних сил виступають вчорашні регіонали, котрі увійшли до різних партій. Роздавши кожному (кому посади, кому інші блага) за службу собі, Іван Мунтян не дозволяє іншої думки, окрім власної (іноді ще думку Альони Гливко).

Таким чином депутатський корпус та апарат обласної ради цілковито підпорядкований одній людині. Цього вже допустити не можна.

Ольга Петрівна навела приклад того, як юридичний відділ зволікає з підготовкою рішень на сесію тих депутатів, котрі не надходять від вказаних партій. Саме так сталося з раніше поданою пропозицією депутата Ольги Кобевко про призначення керівників комунальних організацій та установ на конкурсних засадах.
Майже два місяці пролежав у юристів її проект рішення щодо встановлення премій для молодих лікарів-початківців, аби вони залюбки працювали в Україні, а не воліли виїжджати на заробітки за кордон.

Ольга Кобевко звернула увагу буковинців на те, що вся повнота представницької влади на Буковині перебуває у руках опозиційних партій. Це – ВО «Батьківщина», голова облради Іван Мунтян, РПУ Олега Ляшка, перший заступник голови – Інга Маковецька, ВО «Свобода», заступник – Віталій Мельничук. Але ці керівники і їхні політичні сили не беруть на себе відповідальності за рішення. Навпаки, вони прагнуть себе ототожнювати з опозицією і ні за що не відповідати. У той же час одержують по 30000-40000 гривень зарплат, сидять у м’яких кріслах і теплих кабінетах.

За таких умов кожен буковинець хотів би все життя жити в опозиції.

– Опозиція зараз на холоді, на дощах, у наметах, на граніті під верховною радою, – сказала журналістам Ольга Кобевко. – А наша опозиція у теплі, добрі, при високих зарплатах. І без відповідальності за все, що діється в області. Хочете опозицію – йдіть на граніт. Маєте владу – відповідайте за неї. І не забувайте: колись з вас люди запитають про те, як ви працювали – для них, чи проти них, чи тільки для себе…

І, насамкінець, Ольга Кобевко попередила Івана Мунтяна і його прислужників, якщо вони не поміняють ставлення до депутатів, до апарату облради, до буковинських людей, не повернуться до них обличчям, а не спиною, не будуть допомагати людям у цей скрутний час, то вона особисто ініціюватиме рішення про відставку всього керівництва обласної ради.

Аби не дуже радів з цього голова Чернівецької обласної адміністрації Олександр Фищук, бо й його може чекати подібна доля за угодовську позицію, яку займає до цього часу губернатор у стосунках з керівництвом обласної ради.

Швидше за все, Фищук від 14 листопада уже не той. І з Іваном Мунтяном побив горшки. А причиною стала Альона Гливко.

У Буковинському БЮТі б’ють Фищука

Коли у вівторок продовжила роботу сесія обласної ради, Альона Гливко, голова фракції ВО «Батьківщина» з голосу запропонувала виділити патрульній поліції 100 000 гривень на придбання наркотестерів. Вона зробила досить цікаву заяву: мовляв, до неї як до голови фракції «Батьківщина» звернулися з поліції, аби їм виділили гроші на придбання наркотестерів.

Депутат Ольга Кобевко як лікар зауважила, що ці гроші треба виділити наркодиспансеру, а не поліції. Гливко назвала це піаром. Хоча було навпаки. Альона Гливко таки піарилася. Вона сказала:
– До нашої фракції звернулася патрульна поліція міста Чернівці. І вони дуже просили нас виділити їм 100 000 на закупівлю наркотестерів. Бо кількість наркоманів на жаль зростає. А поліцейські закуповують наркотестери за власні кошти. Тому зверталися до нас, аби з бюджету винайти і виділити їм 100 000 гривень.

Запам’ятаймо той факт, що Альона Гливко сказала: «До нашої фракції… (ВО «Батьківщина» – П.К)».

Мало хто тоді знав, що насправді піаром займається Гливко, Мунтян і фракція ВО «Батьківщина». Тому губернатор області (а він знав проблему), виступив з пропозицією заслухати спеціалістів-лікарів. І попросив заступника департаменту охорони здоров’я ОДА. Тут Мунтяна прорвало. Він у грубій формі посадив на місце лікаря вищої категорії, інтелігента і скромну людину п. Лисюка.
Губернатор тільки облизався. Тобто одержав облизня.

Далі таки проголосували так, як хотіла Альона Гливко та Іван Мунтян.

На цьому проблема могла бути вичерпана. Якби… Іван Мунтян не впіймав кураж. А з ним разом і Альона Гливко. Вони відчули слабинку Фищука і почали його принижувати, буквально копали його з усіх боків. Нарешті Альона Гливко не втрималася і озвучила, напевне, те, що у ВО «Батьківщина» вже не раз обговорювалося.

– Я хочу нагадати виконавчій владі (губернаторові Фищуку – П.К.), що вони всього-на-всього виконують делеговані повноваження обласної ради (голова Іван Мунтян з ВО «Батьківщина» – П.К.) – сказала Альона Гливко. – І ми хочемо належного виконання повноважень, делегованих обласною радою. Я нагадую Закон України про місцеве самоврядування, що виконавча влада має звітувати за виконання цих обов’язків. І за підсумками цього звіту може прийматися рішення про відповідність займаній посаді.

Після цих слів губернатор Фищук вскочив з місця і сказав, що тут провокують конфлікт між гілками влади.

– Альона Григорівна, ви спеціально піднімаєте ті питання, які можна було раніше обговорити і провокуєте на конфліктну ситуацію, – вигукнув Олександр Фищук.

Далі він щось говорив про несправедливий розподіл бюджетних коштів на округи. Тоді вступився Іван Мунтян. Але Фищук пробував його обірвати.
– Я говорю не про вас, а про Альону Григорівну, – сказав губернатор. – Як ми маємо збудувати Україну, коли у маленькій області конфліктуємо і шукаємо причини для конфлікту. Ми пропонували: давайте зробимо разом все для людей нашої області. А ви, Альоно Григорівно, своїм виступом посіяли ворожнечу між виконавчою владою та представницькою гілкою влади.

Принижений, зневажений губернатор присів на місце по праву руку від Мунтяна. Він так раніше догоджав йому, підтакував і запобігав перед Іваном Миколайовичем. А зараз хитнулося крісло під Фищуком і б’ють його зі всіх боків. Вже навіть Альона Гливко відверто погрожує зняттям з посади. Мунтян нібито не погоджується. Але кому в області не відомо, що без його рішення, без партійних вказівок ні Альона, ні інший член БЮТу не ступить й кроку.
А Фищука шкода. По-людськи, по-буковинськи.

Але він своєю угодовською позицією і хитруватими ходіннями «борівськими» стежками заслужив такого безславного кінця у стосунках з Іваном Мунтяном, Альною Гливко та партією ВО «Батьківщина».

Кожному своє…

Петро Кобевко

Від редакції: пам’ятаєте, ми зауважили про піар Альони Гливко, де вона казала, що до їхньої фракції звернулася поліція за наркотестерами. То є велика неправда.
Після закінчення сесії депутат Ольга Кобевко попросила т.в.о. начальника патрульної поліції Чернівців підтвердити, чи насправді поліція зверталася до фракції ВО «Батьківщина» з проханням вирішити проблему наркотестерів. І вона одержала письмову відповідь про те, що з проханням про сприяння фінансування КМУ «Чернівецький обласний наркодиспансер» поліція звернулася до І. М. Мунтяна, голови Чернівецької обласної ради. А не до Альони Гливко, голови фракції ВО «Батьківщина» у Чернівецькій раді.
Яким чином Гливко озвучила звернення до голови облради, як нібито звернення до партії?
Чи не є тут корупційна складова?
Що на це скаже прокурор області?..

peredplata