Буковина чекала на свого єпископа 204 роки

Буковина чекала на свого єпископа 204 роки

У Чернівцях відбулась велика історична подія про яку мріяло не одне покоління греко-католиків Буковини.
До цієї події у кафедральному собор Успіня Пресвятої Богородиці зібралось багато парафіян різних конфесій з піднесеним настроєм..

В цей день до нашого міста завітало чимало духовенства – а саме 150 священиків – депутати ВР – керівники області та міста гості не тільки з України також з зарубіжжя також із діаспори.

Вперше приїхав у Чернівці Блаженніший – Святослава – Глава УГКЦ його зустріли під музику буковинської скрипки та двоє найстарших парафіян нашого собору.

У катедральному Соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбулась Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії Української греко-католицької церкви владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолив Блаженніший Святослав – Глава УГКЦ.

«Єпископ – це добрий пастор, який мусить присвячувати час і священикам, і мирянам. Він мусить усе робити для того, аби вони жили відповідно до Євангелія, щоб і священики, і миряни щасливо ввійшли до своєї кінцевої домівки – до Царства Божого». Сказав Блаженніший Святослав.

Після Служби Божої на подвір’ї храму де розмістилась польова кухня пригощали всіх паломників та гостей.
Територія нової єпархії виокремлено з дотеперішньої Коломийсько – Чернівецької єпархії та охоплює Чернівецьку область. Єпархія належатиме до Івано-Франківської митрополії.

Відповідно до приписів церковного права, Синод Єпископів УГКЦ надав свою згоду Патріарху Святославу іменувати владику Йосафата (Мощича), єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії, першим правлячим єпископом Чернівецької єпархії.

Інтронізація (лат. Inthronizatio – внесення на трон) – це церемонія сходження на престол нового в даному разі єпископа урочисте богослужіння, під час якого здійснюється зведення новообраного єпископа на кафедру. Інтронізація здійснюється під час літургії з тим, що одягається новообраного єпископа одяг і врученням йому посоху.

Греко – Католицька Церква на теренах буковинської землі має свою давню історію, їй понад два столітті. Ще в 80-х роках 18 століття були зроблені перші кроки до організування Української Греко-Католицької громади. Перші греко-католицькі священики у Чернівцях відправляли службу Божу в Римо-Католицькому костелі при вівтарі Успеня Пресвятої Богородиці. Існувала домовленість між двома конфесіями про те, що русини (українці) користуються храмом вранці до восьмої години, а відтак відправлятимуть римо-католики.

З часом, громада католиків візантійського обряду (греко-католики) Чернівців збільшилась і такий розподіл часу вже не підходив.

Степан Карачко,
краєзнавець
Світлини автора

peredplata