Дезертири з Заставнівського району

В армії під час надзвичайного стану чи війни дезертирів розстрілювали без суду і слідства.
Хоч ця історія сталася 10 років тому, але нічому не навчила керівників Заставнівщини. Вони досі не змінилися. Якими були, такими залишились.
Заставнівський район – один із тих, де тодішні зливи спричинили затоплення.

Дезертири з Заставнівського району

Люди зі всього світу допомагають буковинцях долати наслідки стихії. Бідні й багаті дають гроші, продукти, одяг, будівельні матеріали. Влада мобілізувала народ на боротьбу зі стихією. Діти оздоровлюються за державні та благодійні кошти у південних областях України. Так було, є і буде. Бо ми, українці, дбаємо про своє майбутнє. Хоча не всі.

Тоді з Одеси повернулася група дітей Заставнівського району. Аби автобус даремно не гнати порожняком знову до Одеси, заставнівські дядьки вирішили й собі позагоряти на березі Затоки.

Вони навіть затримали автобус. Бо вирішували проблеми з відпустками. І так повирішували, що мінімум два дні Заставнівський район був без єдиного керівника районної ради. Голова Сергій Капіцький, керуючий справами Василь Мельник, завідуючий організаційним відділом Михайло Богуцький, головний бухгалтер Марія Варварчук та інші менші керівник та спеціалісти Заставнівської районної ради були відсутні.

Якби в цей момент трапилось щось у районі, то нікому було би підписати важливі папери. Фінансові тим паче. Отож, якщо у Заставнівському районі комусь у ці дні не виплатили компен¬сації чи інші гроші, можете сміливо звертатися до прокуро¬ра. А він, у свою чергу, мусить відкрити кримінальну справу щодо службової невідповідності цих керівників.

Я не вірю, що так буде. Але наполягатиму — як журналіст, як депутат обласної ради, як довірена особа Президента Украї¬ни, аби громада, правоохоронці, Президент і прем\’єр-міністр дали правдиву оцінку цим людцям, які у період дії надзвичайного стану в області поїхали оздоровлюватись до Одеси за раху¬нок коштів не своїх. Бо саме заступник голови РДА Бєлгород-Дністровського району Надія Олександрівна Сокалюк сказала у телефонній розмові з депутатами Чернівецької облас¬ної ради, що це їхня сторона запросила «на оздоровлення» чиновників із Застави.

Окрім тих, хто з райради, до Затоки на базу «Галчонок» поїхали кілька голів сільських рад з сіл Бабино, Митків, Самушин та інших. Взагалі-то сьогодні вони почали замітати за собою сліди. Тому так і не важливо, чи всіх дезертирів назвемо, чи ні.

Але у селах і в районі їх добре знають. Тож сміливо люди можуть гнати від влади тих, хто у найважчі дні залишає поле бою. Бо Букови¬на після повені нагадує справжнє поле бою.

Голова районної держадміністрації Гольцов взагалі не ба¬чить ніяких проблем у тому, що чиновники їдуть відпочивати за чужий рахунок у період дії надзвичайного стану. Спочатку я прагнув йому пояснити те, як низько морально впали ці державні службовці. Не вдалося.

Тоді з ними спілкувався голова обласного штабу Віталій Усик. Не дійшло до нього. Згодом вже голова ОДА Володимир Куліш змушений був дати доручення першому заступнику Ігореві Павлюку, аби він повернув усіх держслужбовців адміністрації.

Тільки тоді з\’явились якісь проблиски усвідомлення на обличчі Гольцова, яке до цього часу зовсім не було спотворене інтелектом. І спільними зусиллями нам вдалося зупинити ав-тобус у Кам\’янець-Подільському. Вісім невдах-відпочивальників з РДА повернулося до праці. Але більше двох десятків держслужбовців з органів самоврядування вирішили, що їм голова ОДА не указ, і взагалі не їм Указ Президента Ук¬раїни про запровадження надзвичайного стану на території Буковини.

Вони кинули виклик всім потерпілим від повені. Бо з\’їдають зараз гроші, які могли б пригодитися на відбудові підтоплених господарств чи рятували б від голодної смерті тих, у кого вода забрала з городів увесь врожай. Вони кинули виклик Президентові, котрий вводив надзвичайний стан не для того, аби чиновники під час нього гріли свої черева на морі.

За це вони повинні нести покарання. Наразі покару несе буковинський простий люд. Бо прощаємо їм. Але не варто.

…Коли ці чиновники дізналися про те, що газета «Час» не дасть їм спокійно смажити черева у Затоці, тим паче, наші кореспонденти з`явилися у «Галчонку» зазнимкували їх, на наступний день вже був запланований семінар. Нібито до Затоки ці держслужбовці їхали на семінар, а не на відпочинок. Вони вміють по-єзуїтськи з білого робити чорне. І навпаки. І будуть так діяти до того часу, доки ми їм дозволятимемо. Чому вже сьогодні не збереться сесія Заставнівської райради і не висловить недовіру своєму голові, керуючому справами та іншим теперішнім одеським загоряльникам?

Чому досі на посаді голова Заставнівської РДА товариш Гольцов? Адже вже кілька депутатських комісій підтвердили його непрофесійну діяльність, яка вже межує з криміналом. По району ширяться брудні чутки про діяльність голови та його заступників. Про них мені навіть гидко говорити. Але люди говорять…
Недавно перевіркою КРУ області виявлено витрату більш ніж півмільйона гривень на посадку саду у Заставнівському районі. Ні саду, ні грошей. Чому правоохоронці мовчать?

А днями одного чиновника довели до самогубства. Його буквально витягли з зашморга.

Невже потрібно, аби в районі один одного почали вбивати і тільки тоді почнуть знімати з посад тих, хто їх не заслуговує.

І нехай ніхто не виправдовує їх тепер. Якщо навіть у цих діях немає криміналу, є мораль людська і закони надзвичайного стану. У період війни цих людей би розстріляли. Бо вони – дезертири.

Петро КОБЕВКО
P.S. Ніби сьогодні це все сталося. І керівники в районі ті ж самі, і методи їхні не змінилися. Тільки поперефарбовувалися…

peredplata