Хто з ким і проти кого. Настрої буковинців напередодні виборів 24 грудня

Хто з ким і проти кого. Настрої буковинців напередодні виборів 24 грудняУ чотирьох об’єднаних територіальних громадах області 24 грудня відбудуться вибори голів та депутатів. Це – Новоселицька міська ОТГ, Кострижівська, Вікнянська і Юрківецька сільські ОТГ Заставнівського району.

За дослідженнями центру соціологічних досліджень «Софія», 57,1 відсотка українців виступають за дострокові вибори. З них 41,8 відсотки вважають, що владу треба оновити.

Якби вибори відбулися в Україні цієї неділі, то голосувати б пішло 49,2 відсотка тих, хто має право голосу.

Чернівецька область нічим не відрізняється від всеукраїнського соціуму. І у нас цієї неділі вибори відбудуться.

Ми спробували дізнатися настрої буковинців напередодні голосування 24 грудня. Звертаємо увагу на те, що тільки у Новоселицькій ОТГ вибори проходитимуть за пропорційною системою. Тобто за партійними списками та висуванцями. Жоден самовисуванець на депутата до Новоселицької ОТГ не має права балотуватися.

Отож участь у виборах вирішили взяти 13 партій (тьху-тьху. Число якесь чортове…).

За нашими дослідженнями, не більше 6 партій зможуть подолати 5-ти відсотковий бар’єр.

На перше місце люди ставлять все-таки партію президента БПП «Солідарність». За неї виборці готові віддати 17% голосів.
Друге місце ділитимуть дві партії. Це – «Наш край» та ВО «Батьківщина». Вони зможуть набрати однакову кількість голосів виборців. Але не більше, ніж по 13,5 %.

Якщо результат ВО «Батьківщина» прогнозований, то «Наш край» може завдячувати такому результату тільки одній людині. А саме – Іванові Семенюку з Боян. Завдяки його особистому авторитетові, його праці та його грошам ця партія раніше подолала 5-відсотковий бар’єр на виборах у 2015 році. І зараз вона так само матиме у Новоселицькій ОТГ. Щоправда, саме у цьому районі й обмежується вплив Семенюка на результат «Нашого краю».

До когорти лідерів впевнено крокує Аграрна партія України. І до Новоселицької ОТГ вона може набрати 12 % голосів. Не останнє місце у цьому відводиться знаному у районі аграрію, колишньому депутату верховної ради колишньої УРСР Степанові Савовичу Глігору. Він досі має великий авторитет у районі. А його онук тепер очолює партійний список АПУ.

Також «Народний фронт» набере до 9 % голосів виборців. І це буде не завдяки впливу чи довірі до цієї політичної сили, а винятково через адмінресурс. І, можливо, ще завдяки якимось грошовим вливанням у виборчі перегони.

І також 8 % може набрати партія «Самопоміч». Знову ж таки, завдяки авторитету двох осіб. Зокрема, діючому депутатові обласної ради Майданському, за якого голосували раніше майже 80% виборців рідного села Рокитне, та Олегові Мельничуку – фермеру. Останній своєю високою популярністю завдячує також батькові Михайлові, колишньому народному депутату України від СПУ. «Самопоміч» має подвійний інтерес у виборах до ОТГ. Коли Майданський стане депутатом у Новоселиці, він звільнить місце для Мельничука у фракції обласної ради. Саме Олег – наступний у рейтингу «Самопомочі» до Чернівецької обласної ради.

Ще є кілька політичних сил, які наближаються до прохідного бар’єру. Це – РПУ Олега Ляшка, УКРОП, ВО «Свобода», «Громадська позиція» та «Справедливість». Їхній результат залежатиме нятково від них. Як спрацюють прот ягом останніх кількох днів партійці, так і матимуть.
А за місце голови жодна партія серйозно не зможе поборотися. Сьогодні є 6 кандидатів. Але тільки два самовисуванці мають шанси наблизитись до переможних відсотків.

Це – Марія Нікорич, якій пророчать перемогу з результатом не менше 50% голосів виборців. І Георгій Нікітович, якого негласно підтримують прорегіональні сили «Опозиційного блоку» та «Наш край». Але він зможе набрати не більше 30% голосів.

Нікорич майже відкрито підтримують БПП «Солідарність», «Народний фронт», АПУ та ВО «Батьківщина».

Ще 5 % може подолати Ольга Цуркан, також самовисуванка.

А ось партійні висуванці Іван Баладько («Справедливість»), Іван Попадюк (ВО «Свобода») та Віталій Савка (УКРОП) матимуть результат у районі статистичної похибки від 1 до 3 відсотків.

Заставнівський район

Хоч у сільських ОТГ домінує мажоритарна система виборів, цього разу партії не стали збоку. А взяли активну участь. Щоправда, не всі.
Найменша буде Вікнянська ОТГ. Там вибиратимуть 14 депутатів та голову ОТГ. З того числа, кого висунули партії, президентська БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина» поділять між собою перше і друге місце. Щонайменше, кожна з цих партій матиме по 6 депутатів у Вікнянській ОТГ. Все, що залишиться після них (2 депутати) може одержати АПУ.

А за одне місце голови вже вступили у боротьбу 4 кандиди. І знову ж, партійні висуванці не мають там такого авторитету, як позапартійні.
Найбільше шансів стати головою у Івана Ковалюка, який тут колись був головою та податківцем. Він може набрати до 32% голосів виборців.

Йому на п’яти наступає самовисуванець Савчук Олексій, про якого у селах говорять тільки позитивні речі. Але складається враження, що саме цей кандидат є дублером для п. Куницької, яка офіційно висунута ВО «Батьківщина». Іван Мунтян зумисне висунув Куницьку. Аби вона відібрала голоси у Ковалюка у селі Брідок. А насправді всю свою увагу, сили і кошти спрямував на перемогу Савчука. Хоча навряд чи він таким чином і цією хитрістю досягне омріяного результату.

Кострижівська ОТГ матиме 24 депутати і одного голову. Знову ж, перші два місця отримають ВО «Батьківщина» та БПП «Солідарність» . Хоча, завдяки діяльності активістки БЮТу Раїси Ільчук ВО «Батьківщина» може випередити президентську партію за кількістю депутатів.
Вона матиме 9 депутатів в ОТГ. Тоді, коли БПП «Солідарність» може одержати 6.

Третє місце посяде АПУ з 4 депутатами. І до 3 депутатів може одержати РПУ Олега Ляшка.

Президентська політична сила може компенсувати програш депутатського корпусу тим, що матиме там свого голову. За висуванця БПП «Солідарність» Івана Димка віддадуть голоси не менше 50% виборців. А за Володимира Старка, якого негласно підтримує ВО «Батьківщина», проголосують також чимало виборців, до 45%. Але цього буде замало для перемоги.

Юрківецька ОТГ найчисельніша поки що у Заставнівському районі. До неї обирають 26 депутатів. Як і у інших ОТГ, тут перші місця між собою поділять БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина».

Тут навіть можлива нічия. А саме – по 9 висуванців стануть депутатами. І по 4 матимуть ще дві партії – АПУ та РПУ Олега Ляшка.
А основні баталії розгорнуться за місце голови ОТГ.

Тут війна буде не на політичне життя, а на політичну смерть між БПП та ВО «Батьківщина». Саме ці дві партії там висунули своїх представників. Щоправда, висунула була ВО «Свобода» Апостолюка, депутата обласної ради. Але згодом Іван Мунтян, напевне, підрахував, що Апостолюк забере голоси від його висуванки Марії Смеречанської. І… з якогось дива перед виборами «Свобода» відізвала свого висуванця. Невже це була плата Мунтяну за посаду, яку отримує в облраді Мельничук від ВО «Свобода»? Все може бути у політичних хащах чернівецького хитрого і продажного політикуму.

Чи зможе висуванець БПП Віталій Шафер виграти у БЮТівки Смеречанської? До зняття Апостолюка йому пророчили не менше 55 % голосів виборців.
Як буде 24 грудня? ЧАС покаже.
Петро Кобевко

peredplata