Спалах африканської чуми: у селі на Буковині довелося спалити понад 100 свиней

Спалах африканської чуми: у селі на Буковині довелося спалити понад 100 свиней
На Буковині у селі Мамалига Новоселицького району, де було виявлено захворювання на африканську чума свиней, тривають заходи з недопущення розповсюдження захворювання та проводиться епізоотичне розслідування, щодо встановлення причини виникнення захворювання.

– Захворювання було виявлено в господарстві місцевого мешканця, який утримував у приміщенні колишньої ферми свиней, – розповів molbuk.ua начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександр Александрюк. – 9 свиней загинули, решту 118 вчора було забито безкровним методом, а тіла всіх 127 спалено. У приміщенні провели дезінфекцію та чистку.

Тепер, за словами О.Александрюка, у селі Мамалига проводиться обстеження всіх господарств. Після узагальнення результатів обстеження буде визначено подальші заходи.

Очевидно, у селі доведеться забити всіх свиней, але фахівці визначать увесь комплекс необхідних заходів уже наступного тижня.

Держпродспоживслужба проводить епізоотичне розслідування, щодо встановлення причини виникнення захворювання.

Наазі розглядаються дві версії занесення вірусу. За однією через використання для годівлі тварин кухонних відходів, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.

Інша версія – що вірус міг потрапити до свиней через гризунів із сусіднього приміщення, де виготовляють паливні брикети. Адже матеріал для брикетів завозиться з лісу, вірус міг перенестися від диких тварин.

peredplata