Білу Криницю відрізали від світу

Білу Криницю відрізали від світу

Вже кілька останніх десятиліть хтось планомірно веде кампанію зі знищення села Біла Криниця Глибоцького району. Можливо, це робиться свідомо, аби разом з селом навіки у забуття пішла нескорена церква руських старообрядців. Ще століття тому Біла Криниця була всесвітнім центром старообрядництва. Тут побудований один із найкращих у світі соборів, кілька церков, монастир. Старообрядці не корилися Російській владі, ні царю, ні імператорові, ні Леніну, ні Сталіну, ні Хрущову, ні Брежнєву… Тільки Горбачов дещо зрозумів і хотів якось задобрити село і людей. Через свою дружину Раїсу він нібито намітив там створити величний музей. А насправді хотіли з села вивезти найцінніші ікони, книги, артефакти. Щось їм вдалося. А більшість таки заховали люди.

Настали часи незалежності. Росія підпорядковувала під себе землі, церкви і людей. Вона прагнула створити новий центр старообрядництва у Москві. Але їй досі це не вдається. Допоки живе у Білій Криниці хоч один старовір, світовий центр старообрядництва буде тут. Та у Москві не здаються. Звідти сюди засилають резидентів і руйнівників. З церков і собору зникають ікони, книги, артефакти. Духовні споруди також занепадають. Разом з ними село перетворюється у пустку. Молодь кидає рідні домівки. Бо не може виживати у тих умовах, які створюються у Білій Криниці. Там уже залишилося не більше 60 людей. Є тільки 13 дітей шкільного та дошкільного віку.

У селі нема ніякої інфраструктури. Нема клубу, школи, дитячого садка, зник останній магазин. І, аби закінчити темну справу знищення центру старообрядництва та людей, там до села не їздять автобуси. Білу Криницю відрізали від України.

Причина нібито проста: водіям автобусів і власникам маршрутів не вигідно фінансово возити 1-2 людини за 3,5 км туди і на таку ж віддаль звідти.
Раніше перевезенням займався один чоловік з Волоки. Кажуть, він виграв конкурс на маршрут № 108 «Чернівці-Біла Криниця». З часом цей маршрут перетворили у «Чернівці-Багринівка». Бо там є більше пасажирів і грошей. Раніше автобус їхав до «Багринівського повороту» і звертав на Білу Криницю. Тепер там висаджує тих, хто їде до Білої Криниці і продовжує маршрут до кінця села Багринівка. Це також біля 4 км. Тобто витрати пального відповідають протяжності маршруту.

Куди тільки не зверталися люди і депутати – ніц не допомогло.

Депутат Старововчинецької сільради Оксана Дядюшко вже багато років б’є тривогу. Та не все їй вдається.

– Водії систематично висаджують пасажирів на «Багринівському повороті\”, на відстані 3,5 км від Білої Криниці. – пише депутатка. – Незважаючи на вік і погодні умови, люди йдуть пішки. Хоч автобус має визначений маршрут до Білої Криниці. Коли люди відмовляються виходити у Багринівці, водії хамлять, висловлюються сороміцькими словами. А недавно один сказав, що ми москалі і через нас хлопці гинуть на війні.

Це велика образа і несправедливість до жителів Білої Криниці. Бо не один з них воював за Україну на Донбасі і досі воює. Це одні із кращих воїнів. Вони громадяни України і вони за всю історію найбільше переслідувані саме російською православною церквою, російським царатом, урядом, чиновниками та російськими сепаратистами.

Депутатка Оксана Дядюшко наводить жахливі приклади поводження водіїв маршруту № 108.

– У листопаді водій висадив з автобуса дітей, найстаршому – 14 років, найменшому – 3 роки, – пише депутатка. – Тоді шкільний автобус поламався. Люди просили водія відвезти дітей до Білої Криниці. Бо вже вечоріло. Падав осінній холодний дощ. І дітям майже 4 км йти через поле, вздовж лісосмуги, де багато бродячих собак та диких тварин. Водій був невблаганний. Ще й сказав, що Біла Криниця не входить до його маршруту.

Ось тут повинна би втрутитися влада і все владнати. На інформаційному табло автостанції Чернівців значиться маршрут № 108 «Чернівці – Біла Криниця». Час – 6,40 ранку, 14.00 вдень і 18.00 увечері. Але автобус не доїжджає до Білої Криниці. Каси не видають туди квитки. Тоді люди почали скаржитися у транспортний відділ ОДА. Попросили показати угоду з перевізником. Сталася велика оказія, яка тягне за собою великий кримінал. З’ясувалося, що договору нема з перевізником з 2014 року. Він возить людей за якоюсь додатковою тимчасовою угодою. А коли квитки не видають, бо не хочуть брати на себе відповідальність за страхування і перевезення пасажирів, тоді й постають нові проблеми.

– Хто дав право стільки років їздити незаконному маршруту? – дивуються депутати. – На якій підставі центральна автостанція Чернівців надає платформу для посадки пасажирів, де є інформаційне табло з розкладом руху цього маршруту, коли не продають квитки. Куди тоді йдуть гроші, заплачені пасажирами за проїзд водію? Хто і які податки за це платить?

І, насамкінець, чи, бува, не в долі там з ними влада Чернівецька, Глибоцька і сільська?! Сподіваємося, що обласний прокурор зуміє розв’язати чи навіть розрубати цей транспортний «гордіїв вузол» на маршруті «Чернівці-Біла Криниця». А на рахунок оплати проїзду там чимало криміналу. Якщо комусь з білокриничан таки треба їхати до села (з вантажем, хворі чи з дітьми), то водій вимагає за проїзд 3,5 км 100 гривень від пасажира. Люди не мають таких грошей. Тому терплять великі приниження і муки.

– У січні молода сім’я з Білої Криниці попросила водія зупинитися на повороті у Багринівці, – розповідає депутатка Дядюшко. – Водій сказав, що вартість проїзду зросла на 4 гривні. Люди не мали їх. Тоді він не зупинив автобус, а провіз їх далі ще на 4 км. І там висадив. Таким чином уже молодим людям довелося йти 8 км. А 16 січня через те, що водій самовільно відмінив рейс у село, вагітна жінка з 5-річною дитиною змушені були пішки йти до Старого Вовчинця, аби потрапити на планову операцію. Тоді було 13 градусів морозу.
Захланні водії і перевізники, байдужа влада зробили заручниками ціле село старообрядців на Буковині. І не видно, аби хтось брався по-справжньому до вирішення проблем. А шкода.

Село і люди у Білій Криниці потрапили у якусь немилість влади української. Чи байдужість її. Чи нерозуміння тупе. Бо не можна нехтувати тим, що нам Бог та історія створили і залишили для збереження на віки вічні.

Р.S. Коли депутат обласної ради Микола Салагор дізнався про проблему, обурився і пообіцяв докласти всіх зусиль, аби виправити ситуацію і якнайшвидше «з’єднати» Білу Криницю з Україною і світом.

peredplata