Хто буде новим губернатором Буковини?

Якщо ви, шановні читачі, не ходили на засідання колегії Чернівецької ОДА, то не ходіть туди ніколи. Бо нічого там корисного і цікавого не знайдете.
Один раз мені довелося там бути. Потрапив я туди ніби у часи розвинутого соціалізму.

Хто буде новим губернатором Буковини?

Майже 100 керівників та спеціалістів різних рангів та категорій сиділи у президії і у залі з розумним виглядом облич, добре вгодованих, одягнутих і доглянутих. Вони собі ні в чому не відмовляють. Бо зарплати кожного від 12 000 до 70 000 гривень. Тож разом у залі сиділо як мінімум 2 мільйони українських гривень щомісяця. Це на їхні зарплати ми витрачаємо стільки. А ще у рази більше – на їхнє утримання та обслуговування. Чи є віддача від цього?
Напевне, як з цапа молоко.

Отож колегія розглядала звіти про діяльність області минулого року. З трибуни виступаючі котили цифрами і досягненнями, високими показниками та відсотками. І зал їх слухав. Так здавалося на перший погляд. Насправді, хтось комусь телефонував, хтось щось читав, хтось грав в ігри у телефоні. Тільки дрібні чиновники робили вигляд, що уважно слухають та записують.

Аби не мучити зайву хвилину читачів, відразу зауважу, що на засідання колегії йшов тільки тому, що напередодні дізнався про можливий публічний конфлікт Чернівецького голови ОДА Фищука, який уже відходить, з майбутнім Чернівецьким головою ОДА, який підходить уже на посаду. Хоча зовні про якісь політичні бурі не засвідчувало нічого.

Зал, ніби у часи пізнього Брежнєва, добував часи до обіду. Цікаво було спостерігати за тими, хто запізнився.
Колегія уже триває, і тут входить чиновник. Він згинається у три погибелі і швиденько, ніби мишка у нірку пірнає на вільний стілець. Це тоді, коли ще є вільне місце. Коли нема, то з винуватим обличчям стає зігнутий біля стіни і не відриває від підлоги очей. Аби не зустрітися поглядом з членами колегії. Тим паче, з головою. Якби міг такий чиновник у цей час, то він би вгруз у підлогу по саму шию. Аби його не бачили. І це ті люди, котрі за нібито велику працю, отримують високі зарплати від держави.

Хто буде новим губернатором Буковини?

А у президії сиділи ті, хто вершить долю цих та інших.

Кажуть, що таке було колись на партійно-господарських активах за панування КПСС.

Що тут дивного, якщо члени колегії – це колишні комуністи. І присутні також – хто не комуніст, той комсомолець. Хіба що серед них вирізнявся член колегії Володимир Дорош. Він не встиг до комсомолу. Тож став активним есдеком, НДПістом та співголовою організації «Молоді патріоти України». Навряд чи вони мали якусь дотичність до справжніх патріотів. Бо у 2009 році ця організація разом з рухом «Наші» (пропутінська організація – Путін-югенд) і її ідеологом Робертом Шлегелем організували якийсь «круглий стіл». Досі ніхто не може усвідомити: яке відношення мала антиукраїнська організація «Наші» до українських патріотів? І що там робив тоді Володимир Дорош? До речі, а що він робить тепер у Чернівецькій ОДА? А що він робить у Чернівецькому міському виконавчому комітеті?
Агов, люстратори! Де ви?!

Хто буде новим губернатором Буковини?З іншого боку воссідав на колегії «вічний» профспілковий лідер області товариш Шкварковський. Він керує профспілками ще з часів Хрущова… Тоді вони були ще «школою комунізму». А Шкварковський, напевне, вже став професором такої «школи». Бо профспілки уже давно згоріли, а „школа” і Шкварковський залишилися.

Він, сараку, не тільки сидів у президії, а ще й повчав присутніх, як їм треба жити і керувати. А ще більші сараки присутні слухали навчання від «школи комунізму» і кивали головами. А на вигляд, ніби всі розумні люди…

Хто буде новим губернатором Буковини?

Ось у такий кагал я потрапив. Це була уже одна із останніх колегій, яку проводив Олександр Фищук. Він зі всіх сил тримається за владу, як «вош кожуха». Аби не відірвали його від крісла, треба вчасно піти на випередження і постаратися знищити конкурента. А конкурентів у тому залі 99. Кажуть, цього разу мало дістатися голові Хотинської РДА Петрові Допіряку. Він був готовий до бою. Бо тільки доповідач щось у негативі говорив про Хотинський район, голова РДА наїжачувався і швидко парирував.

Аби зробити вигляд, ніби в області все добре і всі один одного підтримують, голова ОДА Олександр Фищук по-панібратськи звернувся до присутніх:
– Ми тут всі свої…
І відразу подивився на супротив. Голова Хотинської РДА Петро Допіряк вже вступив у суперечку з самим головою ОДА. Цим спростував твердження el-Kapone про kosa nostru.

Як з’ясувалося: не всі свої серед обласного керівництва. Ось Іван Мунтян взагалі від Юлії Тимошенко проти президента Петра Порошенка. А Олександр Фищук набивається до нього у друзі. Мунтян поки що його терпить. Коли Юля виграє вибори президента (якщо виграє), то він Фищука гнатиме, ніби пса з буди.
На засіданні колегії Мунтян дозволив собі деякі речі, які вже межують з небезпекою. Він виступив проти об’єднання Герцаївського та Глибоцького лісомисливських господарств. А коли розвивав думку про те, чому він проти, то сказав, що на керівників в області не варто призначати вихідців з інших теренів України. Мовляв, вони не знають специфіки, не орієнтуються у ландшафті та не можуть знаходити спільну мову з місцевими.

Це що?! Якась чергова дурість голови Чернівецької обласної ради чи, може, його від безкарності вже починає заносити на небезпечні теми?!

Підлив оливи до вогню розбрату заступник голови ОДА Василь Гостюк. Наприкінці колегії він спробував поставити питання про визнання незадовільної роботи департаменту сільського господарства області. На мою думку, в умовах ринку такий департамент став рудиментом на тілі нової економіки України.
І тут показали зуби комуністи, комсомольці, молоді патріоти і старі профспілки. Вони не дали жодного голосу за те, аби визнати роботу департаменту незадовільною. А на інше й не можна було чекати. Це ж не колегія нової ОДА. Це – партійно-господарський актив часів пізнього Брежнєва.
Петро Кобевко

Р. S. Після колегії всі розійшлися при своїх інтересах та посадах. Старий голова ОДА залишився у своєму кріслі, а Петро Допіряк відправився у Хотин. Господарювати там. Поки що…

peredplata