Успіх юного чернівчанина на Чемпіонаті України з настільного тенісу

На чемпіонаті України буковинець Максим Мельничук здобув 4 медалі

Минулого тижня у Чернігові проходив чемпіонат України з настільного тенісу серед кадетів (хлопців і дівчат 2005 року народження).

Буковинець майстер спорту України Максим Мельничук виступав за команду столиці України «Київ-1». Справа у тому, що Максим зараз навчається у столичному Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (колишня школа Олімпійського резерву). Раніше на відбіркових змаганнях наш спортсмен став чемпіоном Києва у своїй віковій групі. І він очолив команду столиці України. А на ЧУ окрім медалей виборювали три місця у команді збірної України на змаганнях чемпіонату Європи 2020 року, який проходитиме у Хорватії. Тому безкомпромісна боротьба йшла з перших хвилин змагань.

Серед хлопців відразу визначилися лідери. Це команди Дніпра, Києва та Львівської області. Лідери цих команд буди претендентами на місце у збірній України. Тим паче, зо 2 з них мають найвищі рейтинги серед кадетів. Це – Микола Завада, харківчанин, який грає за команду Дніпро-1, рейтинг – 56,1. Також Ярослав Олескевич зі Львова, рейтинг – 50,1.

Значно менший на той час рейтинг був у Максима Мельничука. Але він не поступився ні волею до перемоги, ні майстерністю. Також у боротьбу за нагороди і місце у збірній активно вступили кияни Артем Соломенник (рейтинг 40,2) та Дмитро Неборак (34,7), дніпряни Володимир Бурилов (40,3) та Олександр Оплачко (30), коломиянин Іван Романяк (35,7), полтавчанин Олександр Барабаш (32,1), хмельничанин Андрій Островський (36,1) та інші. Всього було 70 спортсменів, кожен з яких міг поборотися за місце у збірній України.

На змаганнях чітко визначилися лідери – тенісні школи. Це – Дніпро, Київ, Львів, Харків, Полтава, Івано-Франківськ, Луцьк.

У перший день змагалися команди. Визначилися лідери. Київська команда спочатку не програла жодної партії. Тільки у півфіналі випадково програла команді зі Львова. І таким чином вже боролася за 3 місце ще з однією командою  Дніпропетровської області -2. А у фіналі виграла команда Дніпро-1. Другими стали львів’яни.

На другий день змагань грали змішані пари (мікс). Максим Мельничук у парі з Анастасією Хачатуріною знову ж, не програвши жодного сету, увійшли до фіналу. Там вони зустрілися з командою Микити Завади і Вероніки Матюніної, котрі мали вже один програшний сет від брата і сестри Соломенників Артема та Єлизавети.

Фінал був прекрасний до 3 сету.  Зустрілися дві провідні школи настільного тенісу – Київ і Дніпро. Рахунок 1:1. І у третьому сеті Максим Мельничук пошкодив ногу. Ця прикра травма вплинула на результат – 2 місце. А брат і сестра Соломенники стали бронзовими призерами.

Третій день був особливо напруженим. Грали особисті ігри та пари. Максим Мельничук зумів трохи відновитися,  у парі з Іваном Романяком успішно подолав всі перепони до перемоги. І знову зустрілися лідери Дніпро-Київ-Львів-Коломия. Цього разу Завада у парі з львів’янином Олескевичем змогли подолати всіх суперників. Третіми стали Хименко і Бурилов. А Соломенник і Неборак розділили 4-5 місце у парах з Островським та Петухом.

Таким чином знову ж таки школи Києва, Дніпра, Львова демонструють високий клас настільного тенісу в Україні.

Того дня відбулися особисті групові змагання та чвертьфінали.

На останній день залишилися півфінальні та фінальні ігри. Серед кадетів знову – Дніпро-Львів-Київ.

З Дніпра було 2 претенденти: Бурилов і Завада. Київ представляв Мельничук і Львів – Олескевич.

У півфіналі Мельничуку не вистачило спортивного щастя подолати Заваду-Олескевича.

Фінал не був видовищним, радше напруженим. З рахунком 4:1 виграв Завада.

Третє місце визначало третього члена збірної України. Тому настрій двох спортсменів був супербойовим. Але Максим Мельничук виявився сильнішим. Володимиру Бурилову він не дав жодних шансів. І виграв з рахунком 4:0.

Абсолютним чемпіоном України став Микита Завада. А Максим Мельничук зі всіх 4 номінацій  отримав медалі – 2 срібні та 2 бронзові.

Спеціалісти відзначають високу майстерність тренерів Києва (Дробов, Кокуніна та Король), Дніпра (Корків) і Львова (Олексевич).

Серед дівчат до протистоянь Дніпровської та Київської шкіл долучилася й Луганська. Професійний тренер Олександр Мінін  зумів підготувати там кілька перспективних кадеток. Це – Вероніка Матюніна та Софія Шередега. Вони разом з Марією Тертичною стали чемпіонками у командному заліку.

На другому місці команда Києва: Ольга Понько, Анастасія Хачатурова, Анастасія Беднар та Єлизавета Соломенник.

Третіми були дніпровські кадетки Олеся Ліфанова, Дар’я Ковальова та Ганна Горчакова.

У парах виграли киянки Панько і Хачатурова. Срібними призерами стали луганчанки Матюніна та Шередега. Бронза також у Києва – Боднар і Соломенник.

В особистому заліку сталася сенсація – молода киянка Ольга Понько перемогла у фіналі Вероніку Матюніну. Бронза у киянки Анастасії Хачатурової.

Петро Кобевко

 

 

 

peredplata