Як змінився розклад сил в Чернівецькій міській раді з 2015 року

7-ме скликання Чернівецької міської ради відзначилось чималою кількістю скандалів. Постійне протистояння міського голови та ради, а також внутрішньопартійні суперечки частково вплинули на зміну розкладів сил в раді та на фракційне представництво. Та чи змінило це ситуацію і яких змін зазнала рада, спробуємо розібратись далі.

 

На місцевих виборах 2015 року було сформовано новий склад Чернівецької міської ради, і більшість в цій міській ради отримали представники місцевої політичної партії «Рідне місто». Очолював список партії Віталій Міхайлішин, який в попередньому скликанні ради був представником «Партії регіонів» і обирався секретарем ради, а після оголошення недовіри міському голові Миколі Федоруку, став в.о. міського голови і очолював місто в цьому статусі більше трьох років. Верховна Рада призначила позачергові вибори міського голови тільки після «Революції Гідності» на травень 2014 року, тоді перемогу на виборах отримав Олексій Каспрук, який був висунутий Чернівецьким осередком партії ВО «Батьківщина» до складу якої увійшла партія «Фронт змін»,  депутатом від якої Олексій Каспрук був обраний до Чернівецької міської ради попереднього скликання.

В міській раді 6-го скликання, яка діяла з 2010 до 2015 року, найбільше депутатів було в партії «Батьківщина» – 17, «Партії регіонів» – 16, та партії «Фронт змін» – 15. Окрім того, 6 представників мала партія «Наша Україна», 3-ох – ВО «Свобода», по одному депутату – партія «Третя сила» та Республіканська партія України, і ще один депутат був обраний як самовисуванець. 

На виборах у жовтні 2015 року з цих партій в Чернівецьку міську раду змогли потрапити тільки ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Партія «Рідне місто», в складі якої є частина депутатів, які в попередні роки представляли «Партію регіонів», отримала в раді 10 депутатів. 9 депутатів у раді отримала партія БПП «Солідарність», 7 – ВО «Батьківщина», 6 депутатів – «Самопоміч» і по 5 депутатів – ВО «Свобода» та «Народний контроль».

Міським головою на місцевих виборах було обрано Олексія Каспрука, який цього разу балотувався як самовисуванець, але він і надалі продовжує зберігати тісні стосунки з представниками партії «Народний фронт» (колишня «Фронт змін») та періодично відвідує партійні заходи.  
Не зважаючи на це, міський голова йшов на вибори без партії і фактично не має в раді політичну силу на яку може опиратися, проте окремо обрані до ради депутати від партії «БПП «Солідарність» були членами партії «Народний фронт», окрім того, місцеві ЗМІ зазначають, що прихильні до міського голови депутати були обрані від партії «Об’єднання «Самопоміч» та «Народний контроль».

Більше двох років рада функціонувала без секретаря, оскільки запропоновану міським головою кандидатуру на посаду секретаря депутати не підтримали і згодом не могли дійти згоди щодо підтримки кандидатури від депутатів. Врешті, секретар міської ради був обраний 30-го листопада 2017 року і ним став член фракції «Рідне місто» – Василь Продан, за якого проголосувало 26 з 42-ох депутатів міської ради. Під пропозицією щодо обрання Василя Продана секретарем ради підписалися депутати з таких фракцій: «Рідне місто», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина», «Народний контроль».

Обраного секретарем Чернівецької міської ради ЗМІ часто пов’язують з олігархом Дмитром Фірташем, окрім того, дружина Василя Продана – Оксана Продан, яка була депутаткою ВР від БПП «Солідарність», в ефірі телеканалу ТВІ публічно заявила, що є кумою Юрія Борісова, який в період президентства Віктора Януковича очолював «Укргазвидобування» і був близьким соратником Дмитра Фірташа. На близькість їхніх відносин також вказує той факт, що Юрій Борісов прописаний у квартирі Оксани Продан, про що повідомляли місцеві ЗМІ. В період президенства Януковича, народний депутат Генадій Москаль називав Василя Продана «смотрящим» за м. Чернівці.

26 липня 2018 року 29 депутатів Чернівецької міської ради відправили у відставку міського голову Олексія Каспрука, у результаті чого виконуючим обов’язки міського голови став Василь Продан. Участь у голосуванні за відставку не брали представники фракції «БПП «Солідарність» та окремі позафракційні депутати. Проте 23-го квітня 2019 року суд визнав незаконним рішення про дострокове припинення повноважень міського голови й відновив його на посаді мера міста.

Протягом роботи ради 7-го скликання виник скандал з представниками партії «Самопоміч», оскільки їх часто звинувачували в роботі на користь представників партії «Рідне місто», окрім того, троє депутатів, які були обрані до міської ради від «Самопомочі», є близькими з депутатами ради від партії «Рідне місто». Андрій Брязкало є зятем депутата Валерія Чинуша, Богдан Ковалюк – бізнес-партнер Ростислава Білика, а Аліна Олевич до обрання була журналісткою телеканалу «Чернівецький промінь», який належить Василю Продану. У зв’язку із ситуацією навколо діяльності депутатів «Самопомочі» у Чернівецькій міській раді, керівник парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк повідомив, що керівництво партії отримало чимало інформації про те, що депутати «Самопомочі» своїми голосуваннями в міській та обласній радах відображають інтереси «окремих комерційних олігархічних груп». Згодом керівник фракції «Самопоміч» у Чернівецькій міській раді Віталій Гавриш повідомив, що їхню фракцію розпущено. 

Також зміни торкнулися фракції «Народний контроль», зі складу якої вийшла Юлія Сафтенко. Вихід з фракції вона прокоментувала Інформаційному агенству «АСС» наступним чином: «Назову 3 головні причини свого рішення. Перша: один з членів фракції НК поставив підпис за секретаря мр, в опозиції до якого НК перебував задовго до того як зайшов у міську раду. Це принципово . Друга: на передостанній сесіі під час голосування за програму « Комфортне місто» принципово голосувала « за», одна з фракції , бо вважаю іти проти громади неприпустимо . На мої переконання підтримати людей , колеги з НК мене в той день так і не почули . Третя: вчорашнє голосування за звернення щодо неоднозначної ситуації в Києві 3 березня. Я проти застосування насильства до мирних людей , але і проти спекуляцій на користь одного політика . Тому я принципово утрималася».
В свою чергу, на своїй сторінці у Facebook голова фракції «Народний контроль» у Чернівецькій міській раді Михайло Яринич повідомив, що причина виключення з фракції – депутатка не підтримала звернення Чернівецької міської ради 7 скликання до Верховної Ради України щодо антиконституційних подій, які відбулися у Києві 3 березня 2018 року.»

28-го лютого 2019 року, про припинення існування фракція заявив керівник фракції «Свобода» Андрій Ілюк, причиною цього він назвав відсутність достатньої кількісті депутатів. Проте у відповідь на інформаційний запит до Чернівецької міської ради нам повідомили, що фракція «Свободи» у міській раді і досі існує, оскільки про припинення існування фракції не було оголошено головуючим під час  пленарного засідання. Тим не менше, в листопаді 2017 року з партії були виключені депутати Андрій Кандиба та Назар Моклович і вони написали заяви про складання депутатських мандатів, в офіційній заяві партії було повідомлено, що заяви про добровільне складання мандатів депутатів Чернівецької міської ради вони написали за наполяганням Політвиконкому і зареєстрували їх в апараті міськради. Причиною для такого кроку стали дії Андрія Кандиби та Назара Мокловича, які не гідні представників громади і завдали репутаційної шкоди об’єднанню. Раніше в ЗМІ часто з’являлися повідомлення про синхронність голосувань відповідних депутатів з депутатами фракції «Рідне місто», окрім того, Андрій Кандиба звинувачувався у отриманні хабаря та щодо нього було застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Проте, відповідно до офіційної відповіді міської ради, фракція де-юре продовжує існувати у складі 5-ти депутатів, як і на початку скликання.

В листопаді 2018 року заяву про складання депутатських повноважень та вихід з фракції ВО «Свобода» написав Микола Собко у зв’язку із призначенням на посаду директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради.

Таким чином, з початку роботи 7-го скликання Чернівецької міської ради, 1 фракція повністю припинили свою роботу, ще одна, позбулася одного депутата, а одна фракція фактично припинила існування, про що оголосив її голова, але де-юре продовжила існування.

За матеріалами Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області

peredplata