Війна за чернівецькі книгарні продовжується: найбільш активних директорок збираються звільнити

Війна за чернівецькі книгарні продовжується: найбільш активних директорок збираються звільнити Якщо хтось сподівався, що чиновники Чернівецької обласної адміністрації, які хочуть знищити (на їх думку, реорганізувати) галузь книжкової торгівлі в Чернівцях, заспокоїлись після багаточисельних акцій протесту та публікацій в засобах масової інформації, то глибоко помиляється. Не такий чоловік Георгій Костянтинович Галиць, який так просто відступиться від своїх планів. Як захотів загнати всі книгарні під один дах, так наполегливо цим і займається. І громадська думка, думка фахівців, журналістів, митців його наразі не цікавить.

А за те, що деякі директори книгарень дозволили собі ще й не погодитись з рішенням «мудрого» політика та чиновника, отримають наразі «по повній». Днями на сайті обласної ради вже з\’явились проекти рішень щодо звільнення директорів «Букініста», «Науки» , видавництва «Прут». Той факт, що контракти з цими людьми ще не закінчені, до уваги не береться. Зокрема, контракт з Мариною Лібановою («Букініст») закінчується 26 грудня 2012 року, але вже 22 листопада – на сайті обласної ради- готовий проект рішення про її звільнення. Причини не пояснюються. Аналогічна історія і з директором книжкового магазину «Наука» Наталією Барановською. Впродовж 32 років для пані Наталі магазин «Наука» був єдиним місцем роботи. І ніколи, як стверджує п.Барановська, ніяких претензій та зауважень до її роботи не було. Не було, доки за справу не взявся Георгій Галиць. Саме він вирішив, що занадто велика розкіш мати в центрі Чернівців кілька книжкових магазинів і під благими намірами оптимізації книжкової торгівлі лобіює цю ідею вже кілька сесій поспіль. На захист книгарень піднялись сотні людей, які неодноразово пікетували обласну раду і адміністрацію з вимогою відмінити рішення про реорганізацію книжкової торгівлі.

За збереження існуючої мережі книгарень виступили поважні і знані в місті люди, історики, письменники, художники, журналісти. Натомість, думка буковинської інтелігенції мало хвилює чиновників. Вони «тихою сапою» продовжують знищувати те, що є невід’ємною частиною нашого міста, його духовною складовою. Мабуть, хочуть якнайшвидше спростувати слова австрійського письменника Георга Гайнцена, що в «Чернівцях книгарень було більше ніж кав\’ярень». Кав’ярень вже і сьогодні на кожному кроці вистачає, а от знищити книгарні – великого розуму не треба. Чому високопосадовець обласної державної адміністрації Галиць так переймається долею комунальної власності міста, наразі невідомо, але в цьому його активно підтримують і голова ОДА Папієв і голова обласної ради Гайнічеру. Виглядає так, що цим обласним «очільникам» насправді все одно, чи буде Буковина культурним краєм, «краєм, де варто жити», чи ні.

Депутати від опозиції чинили активний супротив діям Галиця і Ко щодо реорганізації книгарень, натомість на наступній сесії обласної ради провладна більшість знову планує розгляд цього питання. Тепер вже найбільш активних директорок книгарень збираються звільнити. А ще хочуть затвердити нове «Положення про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», яке передбачає перезаключення нових контрактів вже без участі депутатів обласної ради. А й справді, нащо зайві проблеми, коли питання можна вирішити одноосібно.

Цікавим є і формулювання в проекті рішення щодо звільнення Наталії Барановської (магазин «Наука»). Автори проекту посилаються на неналежне виконання деяких пунктів контракту. Цікаво, що таких пунктів в контракті Наталії Барановської взагалі не існує, зокрема 6.4.1.,6.4.2. Автори проекту про звільнення так поспішали оприлюднити на сайті обласної ради рішення за 20 днів до сесії, що навіть не звернули увагу на маленьку неточність, а насправді філологічний казус «за неналежне невиконання». Що це таке, наразі ніхто не знає.

Голова тимчасової комісії Чернівецької обласної ради з контролю за виконанням рішення щодо створення обласного комунального підприємства «Буковинська книга» Максим Бурбак вважає всю цю колотнечу навколо реорганізації книгарень справжнім рейдерським захопленням нормально працюючих книжкових магазинів. «Ми вже бачили неодноразові спроби знищення справжніх культурних центрів, якими є книгарні. Всі слідкували за подіями навколо магазину «Сяйво» в Києві, який буквально з боями відвойовували кияни. Буковинські обласні чиновники також вирішили на місцевому рівні «не пасти задніх» і знищити те, що роками створювалось і є невід’ємною духовною складовою міста.

Сьогодні – на кожному кроці – бари, ресторани, банки, ювелірні магазини, взуття і одяг. Мені не хотілося б, аби Чернівці, наше прекрасне , неповторне, справді європейське місто, перетворилось на казна-що, щоб зникли книжкові магазини, художні салони, творчі майстерні, виставкові зали. З такими темпами, як діють чиновники обласної ради, ми скоро всі об’єкти комунальної власності передамо в оренду тим, хто буде більше платити, і немає значення що ми втрачаємо духовність і перетворюємо Чернівці в «Нью Васюки». До речі, на одній із сесій Михайло Папієв обіцяв восени продемонструвати нові книжкові магазини по всій області. Показово, що під час обговорення цього питання на сесії в листопаді Михайло Миколайович покинув сесійну залу. Ніяких нових книжкових магазинів немає і навряд чи будуть. Тимчасова комісія і надалі триматиме питання реорганізації книжкової торгівлі на контролі і не допустить знищення існуючої мережі книгарень в місті, аби задовольнити непомірні апетити обласних керманичів. Впевнений, що і новообрані опозиційні депутати Верховної Ради України сприятимуть позитивному вирішенню цього питання».

Андрій Іванчук

Джерело Букньюз

peredplata