Колектив Чернівецького ДНЗ №53 виборов право на нормальну роботу

Колектив Чернівецького ДНЗ №53 виборов право на нормальну роботуПроблеми дитячого садочка №53, що в м. Чернівці за адресою Дарвіна 11,а розпочалися не сьогодні, а ще на початку керування Ілони Тодиринчук, яка 3 роки тому була призначена керівником дошкільного закладу. На початку її роботи керівництво міського управління освіти дискомфорт у стосунках списувало на притирку керівника до колективу та наполягало, щоб сторони порозумілися, але внутрішній мікроклімат в стосунках з завідувачкою впродовж років не покращувався.
Звільнялися працівники, спілкування з керівництвом у педагогів та вихователів погіршувалося та й батьки, які на свої очі бачили відношення Ілони Тодиринчук до представників колективу та до переважної частини батьків, неодноразово зверталися в міське управління освіти, у фіскальні та правоохоронні органи. Не зважаючи ні на що, позиції завідуючої були незмінно міцні, вона говорила, що ніхто не владний звільнити її але час йшов, прийшли події 2012 року, через які вже по-серйозному захиталося крісло всемогутньої завідувачки.

Влітку 2012 року, коли в садочку не людно, Ілона Іванівна задумала грандіозну реконструкцію. Плани за масштабами та фінансами – наполеонівські. Забажала завідуюча покращити робочі умови… адміністрації – собі, методисту, психологу, та ще кілька кабінетів, крім того, кабінет методиста «покращувався» за рахунок площі на якій відпочивали діти. Загалом задум цікавий, якщо би звідкись манною небесною на дитячий садочок №53 посипалися золоті монети, або в Україні ввели би державну програму покращення умов керівництва дошкільних установ. Але кошти ні звідки не приходять, єдине реальне джерело надходження – це кошти батьків, які з доброї своєї волі готові чимось допомагати.

Спритна завідувачка, випереджуючи добру волю батьків, влітку 2012 року вирішила, за її ж словами, звернутися до кількох батьків (прізвища яких не вказала) з проханням виділити значні кошти на покращення умов садочка, а потім з вересня силами батьківського комітету впродовж кількох місяців кошти їм буде повернено. Такі суми, за словами завідуючої знайшлися, розуміючі батьки їх надали – загалом близько 40 тис. грн. Ремонт до кінця серпня повністю було завершено.

Можливо батьки впродовж кількох місяців й розрахувалися б за покращення умов в дошкільній установі, але у вересні, коли люди вникли в курс справи, то були шоковані, що за батьківський рахунок без їхнього відома завідуюча вирішила на таку значну суму покращити умови не дітям, а собі і своєму оточенню. Вже у вересні батьки на засіданні батьківського комітету вирішили через таку сваволю адміністрації закладу давати кошти лише на конкретні цілі, які напряму стосуються покращення умов для місць де сплять, граються та харчуються діти, а стосовно таких кроків адміністрації вияснити все це в міському управлінні освіти.

Принципова позиція більшості батьків та трудового колективу вкрай не сподобалась завідуючій та тому оточенню, яке у зв’язку з відомими обставинами, отримали покращені умови праці. Цькування колективу, починаючи з вересня місяця, посилилося, при чому наголошувалося, що неугодні будуть звільнені і міське управління освіти, як і раніше, твердо буде на стороні Ілони Іванівни Тодиринчук.

Трудовий колектив дитячого садочка три роки поспіль терпів зверхнє ставлення завідувачки, методиста та тих, хто піддався впливу Ілони Тодиренчук. Тому працівники дошкільної установи зверталися до міського управління освіти, міського профкому, депутатів міської та обласної ради. Профком та управління освіти і далі можливо би відмовчувалися, а царювання тирана-завідувачки могло би продовжуватися й далі, якби не активна та послідовна позиція опозиційних депутатів міської та обласної ради.

Профспілковий колектив дитячого садочка на початку грудня звернувся за консультативною допомогою до свободівського депутата Чернівецької обласної ради Віталія Мельничука – голови постійної комісії обласної ради з питань праці та соціального захисту населення. Свободівець був присутній на засіданні профспілкового комітету дошкільної установи №53, означив передбачені законом права профспілок для можливості відновлення нормальної роботи закладу. Проконсультував як діяти у випадку, якщо адміністрація допускає незаконний вплив на відносини в трудовому колективі та здійснює недопустимий тиск на профспілковий комітет дошкільної установи.

В середині грудня батьки звернулися по допомогу у розв’язанні проблеми з дитячим садочком №53 до депутата Чернівецької міської ради Мирослава Заячука, діти якого у свій час перебували в цій дошкільній установі. Мирослав підготував депутатський запит, щодо проблем у дитячому садочку та на січневій сесії міської ради депутати міської ради проголосували за цей запит, створили повноважну комісію та почали комплексно вивчати ті проблеми, які накопичилися в цьому дитячому садочку.

Саме завдяки активній депутатській роботі, небайдужій позиції трудового колективу та більшості батьків це питання вийшло на офіційний рівень розв’язання. 19 лютого на засіданні повноважної депутатської комісії було детально розглянуто конфліктну ситуацію в цій дошкільній установі. Члени комісії разом із журналістами та свободівським депутатом обласної ради виїхали в садочок та на місці мали можливість оглянути те, про що чутками повниться все місто. Дійсно, садочок сам по собі один з найкращих в місті за багатьма показниками, адже в інших садочках групи де сплять, граються та харчуються діти не в кращих умовах. Але недопустимо те, що будівельні покращення адміністративних приміщень на значну суму коштів задумані завідуючою закладу без відома батьків.

20 лютого стало відомо, що Тодиринчук Ілона Іванівна написала заяву про звільнення за власним бажанням та з 21 лютого на її місце вже призначена нова завідуюча. Розрахувалася чи розрахується з батьками колишня керівниця закладу за будівельні звитяги на 40 тис. грн., та чи взагалі кошти мали інше джерело надходження – важко сказати, але цей прецедент буде наочним прикладом того, як недопустимо діяти керівникам всіх закладів управління освіти не тільки Чернівців, Чернівецької області, а й всієї України.

P.S. З достовірних джерел стало відомо, що Ілона Тодиринчук буде працювати в 36 спеціалізованому дошкільному навчальному закладі з порушенням опорно-рухового апарату, що знаходиться в Ченівцях за адресою вул. Гулака Артемовського 2. У завідуючої цього садочка саме на весну закінчується контракт і для працівників цього ДНЗ дуже важливо, щоб добрий мікроклімат в колективі залишився і надалі, як це є при керівництві всіма шанованої Гафійчук Ольги Веніамінівни.
Прес-служба ЧОО ВО\’\’Свобода

peredplata