Після Бучі окупанти почали ховати сліди своїх злочинів, але ми все одно їх доведемо, – Зеленський

 
Після того, як весь світ побачив наслідки звірств росіян у Бучі, окупанти почали намагатися приховувати свої злочини проти мирного населення. Проте вони не зможуть уникнути покарання, пообіцяв президент України Володимир Зеленський.

Всі воєнні злочини загарбників буде зафіксовано та доведено. Про це глава держави сказав у новому відеозверненні до українського народу (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Зеленський побував у звільнених від ворога містах під Києвом – Стоянці, Бучі, Ірпені – та сказав, що вони вже виглядають не так, як вчора. Проте населені пункти розбиті росіянами, в будинках та на подвір’ях ще залишаються тіла розстріляних та закатованих місцевих мешканів.

 

“Міста просто розбиті. На дорогах спалена військова техніка, розбиті й розстріляні машини. Особливо важко дивитися на сліди куль на автівках із написом “Діти”, – додав він.

Розслідування злочинів окупантів лише почалося, проте вже відомо, що лише в самій Бучі вони вбили понад 300 людей і це число ще збільшиться. Водночас в Бородянці та інших звільнених містах і селах Київщини, Чернігівщини, Сумщини жертв може бути ще більше.

“Хочу підкреслити: ми зацікавлені в максимально повному, прозорому розслідуванні, результати якого будуть відомі й пояснені всій міжнародній спільноті. Ми забезпечуємо максимальний доступ журналістів у Бучу та інші звільнені міста України. Сотень журналістів з усього світу. І ми зацікавлені в тому, щоб там побували тисячі журналістів. Якнайбільше! Щоб світ бачив, що зробила Росія”, – сказав український лідер.

Питання притягнення окупантів- убивць до відповідальності він обговорив із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, канцлером Австрії Негаммером та президентом Польщі Дудою.

Водночас росіяни післе скоєння жахливих злочинів намагаються вдатися до свого старого методу – звинуватити в усьому Україну. Так вже було 2014-го, коли вони збили малайзійський “Боїнг” над Донбасом.

“Але, як і тоді, у них нічого не вийде. Вони не зможуть обманути весь світ. Настане час, коли й кожен росіянин дізнається всю правду про те, хто з їхніх співгромадян убивав. Хто наказував. Хто заплющував очі на вбивства. Ми все це встановимо. І зробимо глобально відомим”, – пообіцяв Зеленський.

Він наголосив, що всі нормальні люди розуміють, хто розпочав цю війну та що робить Росія, вже є безліч доказів звірств окупантів. Тому російським пропагандистам залишається лише “напрацювати на вирок майбутнього трибуналу”.

“У наш час вже не страчують. Але всім скабєєвим, вечірнім мудодзвонам, фронтовим брехунам та їхнім керівникам у Москві варто запамʼятати: фінал вашого життя буде за ґратами. У кращому разі”, – сказав гарант.

Зеленський також відзначив реакцію світу на різанину в Бучі та наголосив, що тепер нарешті має бути потужна санкційна відповідь Рсії на це масове вбивство мирного населення. Глава держави звернувся до лідерів світу та запитав, невже треба було дочекатися такого жахіття, щоб відкинути всі сумніви та нерішучість, і діяти.

“Невже треба було сотням наших людей загинути в муках, щоб деякі лідери Європи нарешті зрозуміли, що російська держава заслуговує на максимально жорсткий тиск? Це розриває серце кожному українцю. Це розриває мені серце. Бо тільки зараз ми чуємо від усіх світових лідерів заяви, які мали б прозвучати давно, коли все було вже абсолютно зрозуміло”, – заявив президент України.

“Я вас не звинувачую – я звинувачую тільки російських військових. Але ви б могли допомогти. Я продовжу говорити це в очі всім, від кого залежить рішення про зброю для України”, – сказав Зеленський.

Водночас у звільнених населених пунктах вже розпочинаються роботи для повернення до нормального життя. Проводиться розмінування територій, скоро відновлять подачу електрики та води, забезпать медичну допомогу та нормальний доступ до товарів.

“Звісно, відновимо й зруйноване та пошкоджене житло. Відновимо дороги, мости, інфраструктуру. Життя прийде знову в кожне місто, в кожну громаду, які окупанти намагалися знищити, – додав президент.

 

peredplata